Håller på med ett omfattande renoveringsarbete och kommer snart påbörja en mindre utbyggnad på ca: 33 m[sup]2[/sup]. Se bilder på: http://hem.bredband.net/mobo/
Frågan är bara om grunden bör vara platta på mark eller torpargrund eftersom tomten är ganska ojämn och lutar en del.

Underlaget är berg och marken runt omkring lutar i huvudsak utåt från den nya huskroppen. Det är möjligen en mycket svag lutning mot huset från ena sidan. Svårt att veta vad detta innebär innan man schaktat klart, med tanke på eventuell dräneringskanal. Dräneringsrör är annars mycket svårt att få plats med på grund av berget.

En torpargrund med sulan direkt på berget riskerar ju att suga vatten och risken finns väl att det blir en sjö under huset, på berget samt att avståndet mellan mark/berg och golvbjälklag blir lite för kort på en del ställen.

En platta på mark kräver väl att jag jämnar av med en rejäl mängd makadam och då måste väl tomten runt omkring höjas en del, eller...?

Har fått pris på torpargrund, 55000 kr inkl. moms.

Tacksam för synpunkter och svar.

 
På korten ser det ut som att golvnivån i det befintliga huset ligger en bit upp från marken. Bäst vore väl om golvnivån i tillbyggnaden hamnade på samma nivå som i det befintliga huset. Vilket innebär att golvnivån i tillbyggnaden måste ligga en bit upp från marken.

Skulle inte förhöjd platta på mark kunna vara ett alternativ? Gjut en grundmur runt tillbyggnadens ytterväggar. Isolera på insidan mot muren. Fyll med singel eller makadam. Packa. Isolera ovanpå fyllningen. Gjut en platta ovanpå, som sedan tillbyggnaden byggs på.
 
Tack för snabbt svar.
Jo, tanken har föresvävat mig eftersom jag läst på nätet om en sån lösning. Gjuter man en sula direkt på berget och murar upp till rätt nivå för att sedan fylla med makadam + isolering och sen gjuta? Var hittar man mer information?

Mvh, Mårten
 
Du har inte funderat på att ställa utbyggnaden på plintar?
 
En förhöjd platta på mark är inte en så vanlig grundläggningsmetod. Kan vara svårt att hitta en exakt beskrivning i litteraturen. Det handlar mer om att förstå hur grundläggning fungerar tror jag. Per Hemgrens Bygga Grund kan nog vara bra att ha. För att hitta mer litteratur, sök på byggbokhandeln.com eller kontakta en teknisk högskola (KTH, Chalmers, Lund, Luleå).

Grundsula har man för att fördela trycket mot marken. Om man gjuter direkt mot berg behövs ingen sula, berget är tillräckligt starkt i sig. Att mura blir nog jobbigt då höjden varierar. Det är viktigt att hela tillbyggnaden grundläggs på samma sätt. Om tex en del grundläggs direkt på berg och en del på fyllning är det risk för att delen grundlagd på fyllning sätter sig en del och att det då kan uppstå sprickor.

Här är ett sätt att göra då avståndet ner till berg inte är så stort.

Gräv ut ner till berg runt tillbyggnaden där tillbyggnadens ytterväggar ska vara (även mot befintliga huset). Sopa rent berget, eventuellt spola rent med vatten. Borra hål i berget (tex 16mm hål) och knacka ner armeringsjärn i hålen. Förankring i berget kanske inte behövs, men det kan inte skada. (När man fyller med grus och packar blir det kraft utåt och då kan förankringen vara bra att ha. Om hela berget lutar åt samma håll kanske man kan tänka sig att tillbyggnaden kan kasa något utan förankring?) Bygg en gjutform säg 20cm bred, placera genomstick (hål genom grundmuren) nere vid berget (framför allt viktigt vid lågpunkter i berget, men även tätare än så). Man kan inte räkna med att det blir helt torrt innanför grundmuren, det kan finnas sprickor i berget, vatten kan läcka in mellan berg och grundmur etc. Du kan gjuta mot det befintliga huset, men placera en 2cm tjock isoleringsskiva (fasadboard, isover) mot det befintliga huset som rörelsefog för säkerhets skull. Gjutna och murade konstruktioner är spröda och kan ta upp väldigt lite rörelse utan att spricka. Träkonstruktioner däremot är segare. Om delen ovanför grunden är av trä, behövs ingen rörelsefog där. Armera grundmuren, horisontell armering runt om som najas ihop (för kraft utåt vid packning). Även vertikal armering som gärna kan sticka upp ovanför grundmuren och som sedan bockas ner i plattan. Gjut upp till ca 10 cm under färdigt golv. På insidan mot grundmuren placeras isolering. Fyll med kapilärbrytande material (tvättad singel eller makadam). Packa. Isolera ovanpå packade fyllningen. Armera med nät (mot krympsprickor i betongen i huvudsak). Gjut ca 10 cm tjock platta ovanpå.

Nere vid berget utanför grundmuren placeras dräneringsrör. Utanför grundmuren placeras sockelisolering. Vatten och avlopp måste också lösas.

Det är svårt att undvika en köldbrygga helt och hållet vid sockeln. Betong isolerar dåligt. Lecablock är bättre ur isoleringssynpunkt, men är svårt att mura vid varierande höjd. Sockelisoleringen förhindrar köldbryggan en del. Man kan placera lite isolering ovanpå plattan. Det är också möjligt att placera frigolitbitar i betongplattan invid grundmuren mellan armeringsjärnen (denna teknik används vid gjutna balkonger i flerfamiljshus för att minska köldbryggan)

Kan vatten sugas upp genom betongen och in i kåken? Jag tror inte det. Dränera invid grundmuren så att vatten inte blir stående där. Sockelisoleringen förhindrar att regnvatten kommer åt betongen i grundmuren. Du ska i vanlig ordning inte placera trä i direktkontakt med betongplattan. Ha isolering mellan betong och trä.

Vid nybyggnation brukar man inte rekommendera att grundlägga direkt på berg utan att först spränga och ha fyllning mellan berget och grunden. Det har väl med fukten att göra, men som jag beskrev ovan borde det funka att göra också. Det borde vara svårt att spränga invid huset i ditt fall. Hur är det befintliga huset grundlagt?

 
Har fått pris på torpargrund, 55000 kr inkl. moms.
 
Tacksam för synpunkter och svar.
Tycker jag lät lite mycket. Ingick rubbet då eller?
En platta är nog inte orimligt. Det skulle bli ca 4 kubik betong i så fall, 4-5000kr beroende på vart du bor. Dräneringen kanske du kan lägga en bit utanför kanten om det är lättare där.

Om platta... Glöm inte kolla rännlängden! ;D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.