Haha ja dom rika dom kan dom!!
Vi fattiga försöker..
 
Induktionshäll är bra på alla sätt, framförallt är den väldigt snabb och det är nästan omöjligt att koka över på den.
-----------------
Eftersom vi satte in en induktionshäll är det nästan omöjligt att få saker att koka över också.
-----------------

Hur menar ni? På vilket sätt är det nästan omöjligt att koka över på en induktionshäll?
 
Sänker man värmen sänks den direkt. Den fördröjning som finns på en vanlig häll, man sänker värmen men det tar en stund innan den svalnat, finns inte på induktion. Det bränner heller inte fast på samma sätt när man spiller.
 
dasjo skrev:
Man kan ju hoppas. Men jag tror inte det. De som har möjlighet att lägga hundratusentals kronor på sina kök, tror jag också är de som lägger mer pengar på restaurangbesök än de som helt enkelt inte har pengarna till det.

Jag lagar inte så mycket mat (inte alls f n, då köket inte är klart), men jag tycker om att ha vackra genomtänkta saker omkring mig. Vartenda rum i vår villa är planerat och planerat en gång till och en gång till. Allt för den ultimata lösningen.

Jaja, inte så viktigt, men det jag sa var att de som bygger dyra fina kök nog är där mer än om de skulle haft ett fult tråkigt kök. Det är inte samma sak som att de är där mycket.

Men vi verkar ju vara överrens om det viktiga. Vackra saker höjer trivseln och inte bara statusen, oavsett om det är fina blommor, fint kök, fin bil eller ett vackert golv, så man ska nog inte lura sig att tro att det bara finns två saker - funktion och status.
 
Läser man inredningstidningar ser man nästan bara kök som är större än hela min lägenhet och kostar mer än jag tjänar på ett år. De påminner mest om sjukhus eller ett lab eller nått sånt. De är väldigt opersonliga men "snygga". Jag har svårt att tro att personer som köper sånna kök står och lagar bullar dagarna i ända utan har det mest för att visa upp sin goda smak. Men jag har en känsla av att 95% av köken därute är "normala" kök med köksbord i furu, laminatskiva på bänken osv. Varför syns aldrig dessa kök? Har själv ett parellkök med vita släta luckor. Varken speciellt praktiskt eller snyggt (vi passar rätt bra ihop, köket och jag ;)) men jag trivs bra med det vilket jag tycker är viktigast.
 
il duce:

Jag tror att du har rätt i att det nog inte är många som har de där mest extrema industri-köken som man kan se i inredningstidningar ibland, men de allra flesta kök jag ser i de inredningstidningar jag läser är högst normala kök utan stålluckor och diskbänk och ho i betong.

Men, jag kan fortfarande inte att hålla med om att det bara finns att man antingen "står och lagar bullar dagarna i ända" eller har köket för att visa upp sin goda smak. Det finns säkert de som trivs med sådana kök också, även om inte du eller jag gör det. Jag tycker dock att man ska respektera att man har olika smak och trivs i olika miljöer. Jag tror det är enkelspråikgt att utgå ifrån att de som har sådana kök inte har det för sin egen trevnads skull utan för att påverka andras syn på en själv.
 
Vilken respons det blev! :)

Man inser att köken ligger varmt om hjärtat i de svenska hemmen.
Nu måste jag bara kommentera lite.

Många säger att deras häll är så praktisk och att det inte kokar över. Men ni har inte haft mig laga mat i era kök! :)

Många verkar lite allergiska mot ordet "status", kanske man inte bygger sitt kök med tanke att det ska impa på vännerna, man tycker det ska vara "fint", men många gånger tror jag man undermedvetet söker denna status.
Status för mig är i runda slängar att ha betalt onödigt mycket för något som inte fyller någon större funktion.
Samma sak med toaletten.
Jag är övertygad att det går att få ett komplett kök för säg 30 000 kr idag, men många renoverar för över 100 000 kr. Finns det inte andra saker man behöver än "snygghet" för 70-120 Kkr?!?
Det _jag_ tror är att man köper status för detta.

En av anledningarna till att köket tillsammans med toaletten blivigt statussymboler tror jag är det att alla har det, det går alltid att jämföra samt att vissa tidigare symboler har försvunnit som tex dator och till viss del TV som nu är ganska billigt, dessutom går det inte att "se" att en TV/dator är dyr idag. Ett annat tecken är den enorma differansen på priser, en blandera köpte jag för 1000 kr och då var det riktig kvalie och hade exakt samma insida som den som kostade 6000:-.
Köksluckor kan köpas för någar hundralappar st eller flera tusen, samma material men kanske annat mönster. Skillnaden är bara att det finns lite mer val i luckorna som kostar mer.


Tänkte försöka sammanfatta lite:

* Vi lagar mindre mat i köken men lägger ner mer pengar på dem.
Kanske för vi fortfarande vill ha ett trevligt rum, det på såvis "lutar" mer åt hållet "trevligt" då man inte lagar så mycket mat hemma mer.

* Insett själv nu att vissa nya "redskap" som tex inbyggnads ugn har fördelar, MEN man måste lära sig att planer in dessa, tex har jag sett flera kök men ugnen > 3m från avlastningsyta.

* I viss mån har status smygit sig in i köken.


Och slutligen till någon som tyckte jag är bitter, jag är inte bitter, möjligtvis lite besviken på att det inte finns så många mer praktiska kökstillbehör att välja imellan.
Mitt hus är byggt okt-06 och jag håller just på att bygga mitt kök. Snälla, inga påhopp om pengar , det hör inte hit, jag har mer än väl för bygga ett kök jag vill ha. ;)
 
Jimmy_Andersson skrev:
Jag är övertygad att det går att få ett komplett kök för säg 30 000 kr idag, men många renoverar för över 100 000 kr. Finns det inte andra saker man behöver än "snygghet" för 70-120 Kkr?!?
Det _jag_ tror är att man köper status för detta.
Är ju så att kvalitet kostar. Visst går det att få ett fullt fungerande kök för 30000 med ett utseende man står ut med. Men byt ut laminatskivan mot en granitskiva så är du kanske uppe i 50000. Kanske finns status i att ha granit i köket, men den är även mer praktisk och hållbar än laminat. Högre kvalitet på prylarna helt enkelt. Byt samtidigt ut folieluckorna mot målade luckor eller luckor i massivt trä. Då är du kanske uppe i 70-80000 och har fått luckor som förhoppningsvis tål tidens tand bättre än vad en folielucka gör. Visst är de kanske samtidigt snygga, men det är inte bara utseendet du får när du betalar de extra 20000. Lägg sedan till induktion och takmonterad motor så är du uppe i de 100000. Takmotorn syns inte ens så speciellt mycket att visa upp är den inte. Där är det en högre kapacitet och en tystare fläkt man betalar för.

Kort sagt -- kvalitet kostar. Det finns IKEA-möbler (som 90% av vårt hem består av) och det finns handsnickrade möbler som kostar flera gånger så mycket. De senare är säkerligen bättre (bättre hållbarhet, passform o.s.v.), men i det fallet har vi valt att inte betala för den kvalitetsskillnaden. IKEA räcker för oss. Men vi inbillar oss inte att vi får någon hög kvalitet för de pengarna. Laserad furu håller inte mot barnlek lika bra som massiv ek. Så är det bara. :)
 
Genom sig själv, känner man andra heter det ju. ;)

För oss var det viktigast att få till ett kök som är praktiskt och lättarbetat. Detta har fått styra "layouten" i hög grad. Sedan har vi lagt ner mycket tid på att bestämma oss för vilka krav/önskemål vi anser vara viktiga, mindre viktiga samt ganska oviktiga. För oss var det viktigt att få till ett kök där vi kan var flera på en gång utan att springa omkull varandra för mycket. Och att den/de som lagar mat när vi har gäster, inte blir övergivna i köket. Vi har därför gott om arbetsytor och numera ingen vägg in mot vardagsrummet. Det kommer alltid någon och sätter sig på "andra sidan arbetsbänken" och håller matlagern sällskap numera.

När det gäller vitvaror, har kvalite och funktion varit ledstjärnor. I andra hand har utseendet kommit. Men man vill ju själv tycka att det är snyggt oxå. Det finns säkert någon fläkt som suger lika bra och som är lika tyst och som är fulare och billigare. Likadant med kakel tex. Men hade det varit status vi varit ute efter, hade mycket blivit annorlunda i vårt kök tror jag. Tex tror jag att en snygg inbyggnadsmicro är mer status än en relativt billig en som göms bakom en vanlig kökslucka och som inte syns när man inte använder den. Eller kylskåp med inbyggd TV och ismaskin. Eller en inbyggnadsesspressomaskin. Jag kan inte komma på något i köket som kommit till enbart för att imponera på någon annan. Fast vad vet jag, vi har bara valt prylar, skåp, bänkskivor, spotar, kakel, färger på luckor, tapet, golv osv för att imponera på oss själva, utan tankar på vad andra ska tycka. Så vi har inte tänkt så mycket på vad som är inne och vad som kan vara status.

Vad gäller inbyggnadsugn, så har vi våran ca 1 meter från hällen, vinkelrät med en altandörr mellan. Så när man tar ut något ur ugnen så kan man välja på en (förhoppningsvis) 80cm bred häll till vänster eller ca 2 meter rostfri diskbänk till höger att ställa en het plåt eller form på. Vad gäller os, så sitter det ett filter i taket på ugnen som tar det mäste oset när ugnsluckan är stängd och när man öppnar ugnen, bolmar det rakt mot fläkten. Om man bara kommer ihåg att slå på fläkten innan man öppnar ugnen så dras det mästa av oset dit.

Jag har aldrig kokat över vatten på någon spis eller häll. :) Men visst händer det att man kokar över något ibland, men eftersom en induktionshäll reglerar värmen så snabbt, är det numera sällsynt. Om när det händer är det mycket små mängder som kommer ut. Själva häller har en tätningslist undertill längs kanten och de fästen som håller hällen, drar den nedåt så att listen tätar mot bänkskivan. För säkerhets skull är snittytan i bänkskivehålet inkletat med silikon.

Puh, det blev längre än det var tänkt.

/Joacim
 
Jag kanske är en katt bland hermelinerna här i och med att jag jobbar som köksförsäljare.
Men jag tycker det är väldigt roligt och intressant att höra vad vanliga "svenssons" tycker och tänker om sina kök.
Om jag ska dra lite vad som ställs höga förväntningar på i dagens kök så hamnar nog social samvaro allra högst på listan idag. I och med att vi har mindre tid till allt, vill man effektivisera allting som är rutin och tråkigt, men samtidigt vill man ha mer kvalitetstid tillsammans med familj, släkt och vänner.  Det leder ofta till att man umgås i köket och många tycker faktiskt att det är husets viktigaste rum.
Det märks faktiskt väldigt väl på vad folk efterfrågar när de kommer in till mig och vill ha hjälp med sina kök.
Köksöar och halvöar står väldigt högt på mångas önskelistor, men även snygga och praktiska lösningar. Med betoning på "snygga OCH praktiska"
De allra flesta kök som säljs är målade kök, dels för att de är tåliga, men även snygga och om man skulle vilja, lätta att måla om.
Vill höja ett varningens finger för folieluckor som visst är jättefina, men otroligt känsliga för värme, t.ex. vid inbyggnadsugnar och spotlights. Folien har en tendens att bubbla sig om den blir för varm och det går inte att åtgärda.
Funktion och design på vitvaror har blivit allt viktigare och induktion har definitivt kommit för att stanna.
Något som jag märker att många som gör om köket på egen hand tappar lite är framför allt helheten. Det blir ofta lite rörigt intryck och vitvaror kan vara av olika märken som inte passar ihop designmässigt. Kan vara små detaljer, men det ÄR de små detaljerna som ger helheten. Tänk på det!
 
Att man lägger 100-200 tusen på ett kök tycker jag inte är så anmärkningsvärt..däremot att man kan lägga hur mycket pengar som helst på en så dålig investering som en ny bil :surprised:

Vi valde en bil med 3år på nacken och några tusen mil på mätaren, fick ju köket på köpet  :D

Tillbaka till ursprungsfrågan :cool:
Vi valde induktion samt inbyggnads ugn under hällen. Fläkt med glasskiva :-?

*Induktionen är underbart snabb och lättreglerad, lätt att hålla ren, smidigt med    
 uppkokningsautomatik.
*Fördelen med att ha inbyggnadsugn under hällen kontra traditionell spis är SMUTSEN.  
 Mycket lättare att hålla rent.
*Fläkten med glasskivan kommer att behöva lite putsning, ja, men den känns inte som någon stor tung koloss som jag tycker att kåporna ofta gör. Tycker det väger tyngre och putsar hellre lite extra.

*Nackdelarna.... :-/hmm :-?...Kostar några kronor extra :cool:
 
Mannehund skrev:
Att man lägger 100-200 tusen på ett kök tycker jag inte är så anmärkningsvärt..däremot att man kan lägga hur mycket pengar som helst på en så dålig investering som en ny bil :surprised:

Vi valde en bil med 3år på nacken och några tusen mil på mätaren, fick ju köket på köpet  :D

Tillbaka till ursprungsfrågan :cool:
Vi valde induktion samt inbyggnads ugn under hällen. Fläkt med glasskiva :-?

*Induktionen är underbart snabb och lättreglerad, lätt att hålla ren, smidigt med    
 uppkokningsautomatik.
*Fördelen med att ha inbyggnadsugn under hällen kontra traditionell spis är SMUTSEN.  
 Mycket lättare att hålla rent.
*Fläkten med glasskivan kommer att behöva lite putsning, ja, men den känns inte som någon stor tung koloss som jag tycker att kåporna ofta gör. Tycker det väger tyngre och putsar hellre lite extra.

*Nackdelarna.... :-/hmm :-?...Kostar några kronor extra :cool:
Japp, kostar _extra_! :)

Har gjort precis som ni med bil, men jag skulle bara inte klara handla kök för de pengarn, det bara går inte... :-?
Visst kan jag köpa en stereo och ny bra TV istället, men aldrig en chans att det blir för över 30 000:-...
Visst ja, byggde ju ett nyss hus just, dääär tog pengarna vägen! ::)
 
Var och en väljer ju vart pengarna skall gå. Men det behöver ju inte nödvändigtvis handla om att man vill glänsa bara för att man lägger pengar på köket.
 
Tack för alla åsikter om kök. Ska just bygga Smålandsvillan och gissar att jag behöver lägga till endel för att slippa ifrån standard-standard-köket. Jimmy_Andersson: Såg att du byggt Smålandsvillan, vet du vad tillval för kök kostar? (Luckor, inbyggnadshäll, fläktkåpa, etc)

 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.