Hejsan.

Tänkte att skaffa fasadbelysning runt kåken då det blir lite väl mörkt runtom, framförallt på vintern. Bor på hörntomt nära skog.

En bekant ska hjälpa till att montera allt och dra elen, dock inte pratat något mer detaljerat om projektet så därför vore det trevligt att få lite mer kött på benen tills det är dags.
Har dock ingen aning om vad som behövs, eller var man kan hitta de mest prisvärda delarna, någon sa Biltemas lampor var bra iaf.

Tanken är väl att det blir en ca 10-12 lampor, samt att dem ska sitta under takfoten.

Någon som har lite tips och råd om vad och var man ska köpa grejerna? Timer och dimmerfunktion hade ju varit toppen att ha om det nu går?

Tack på förhand
 
Derkaderb skrev:
Timer och dimmerfunktion hade ju varit toppen att ha om det nu går?
Allt går! Timer, ljusrelä eller kanske astrour är väl en bra tanke men jag skulle nog skippa dimmer på en utomhusbelysning, trots att jag annars är en dimmerförespråkare.
 
Svårt att ge råd vad man köpa, när man inte vet vad du ska köpa. Vilken typ av lampor är du ute efter?
Ute/fasadbelysning styr man bäst med ljusrelä + ev timer om man inte vill ha tänt hela natten.

Om du väljer att ha LED med separat dirver så välj en med inbyggd dimmer så att du har valmöjligheten att dimma om du vill. Jag har själv detta på min fasadbelysning och har dimmat ner 10% för att det blir lite för mycket ljus annars. En annan fördel med dimmer är att man sparar livslängden på ljuskällan.
 
Precis det jag också skulle vilja ha på mitt MB77, Led med dimmer. Sett att det är så stark belysning hos vissa så kan tänka mig att en dimmer vore en bra funktion både för spara på lamporna och elen.
Vart köpte du ditt?
 
  • Gilla
Derkaderb
  • Laddar…
Grymt! Tack så mycket MB77. Ska läsa igenom den tråden i eftermiddag också.

Sen är det bara att införskaffa kabel samt led-lampor från tex Biltema sen är jag hemma och redo för installation mao?:)
 
MB77

Är också inne på att sätta ledspottar i takfot och tittade på dessa (malmbergs MD99) men de är ju INTE godkända för utomhusbruk! , och med förhöjningsring endast IP21 men vad gäller egentligen om man monterar dessa utomhus ?
ryker bara garantin eller är det t.om felaktig elinstallation?

/Tomas
 
Ip 21 räcker i normalfallet vid takfot.
 
JLov skrev:
Ip 21 räcker i normalfallet vid takfot.
Ja det har jag förstått när jag kollat runt, MEN är inte tillverkarens instruktioner av någon betydelse? kollade på malmbergs MD99 som jag tycker verkar bra och bra pris att de är för inomhusbruk endast
Om man då sätter dessa utomhus oavsett ip klass (ipklass har ju vad jag förstått inget med om de får sitta ute eller inte) vad gäller då ? ev garanti lär ju ryka om de går att se att suttit ute, men vad gäller ang elinstallationsbestämmelser el dyl om man frångår tillverkarens instruktioner och monteringsanvisningar?
 
Helt rätt tomlan. Säger tillverkaren att den inte kan användas utomhus så är det så, oftast... ;)
Det är mer än IP-klassen det handlar om.
 
Skriver tillverkare/importör att dom inte får sitta ute brukar det innebära att dom inte klarar av "uteklimat" utan färgen brukar flagna och dom får lätt rostangrepp och oxiderade anslutningar, och det oavsett IP klass.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Tack för svaren

Känns som att jag ska leta vidare efter en modell som är godkänd för utomhusbruk, -Några förslag? någon som provat MD-540 230v led från malmbergs?
 
Hidealight har bra produkter och komihåg att köper du bra grejer så har du saker som håller läääääääänge (kanske blir det en engångskostnad) medans produkter i lågprissortimentet troligen har begränsad livslängd och måste bytas ut om ett antal år (troligen har varan gått ur sortimentet så vill man ha lika får man köpa allt nytt).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.