Vi bor i ett nybyggt hus enligt bild.
Vi ska nu bygga ett trädäck som kommer att passera båda de vattenutkastare som man ser på bild.

Vi undrar helt enkelt hur man på bästa sätt löser detta. Då vi lagt gräs så vill vi undvika att behöva gräva upp långt ut i detta och dränera där.

Har fått tips om att dra rör från utkastaren och ut till en stenkista som man gör precis vid gräskanten där trädäcket kommer att sluta. Frågan är om fallet blir tillräckligt, är inte så insatt och funderar på hur det blir med snö/is?

Har även en dränering intill husgrunden som har ett rör som man ser vi hörnet av huset på bilden. Kan man ansluta till detta? Då kvarstår ju dock utkastaren som är längst bort.

Vi vill komma igång nu men är väldigt villrådig angående det ovan...tacksam för all hjälp!

//Martin

IMG_1331 (2).jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Marcus Ericsson
  • Laddar…
B
Bilden syns inte för mig...
 
Ser inte heller bilden. :(
 
Märkligt! Provar igen.


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Anslut inte stuprören till dräneringen. Då får ni ett system för bevattning av husgrunden. Det vill man inte ha.

Kan ni ansluta stuprören till dagvattensystemet? Om inte tror jag det är bäst att följa rådet och gräva ner en stenkista/dagvattenkassett vid gräsmattan och dra rör dit. Om ni gräver undan det ytliga gräset, gräver ner stenkistan och lägger tillbaks gräset borde det klarar sig bra. Jag hade satt lövavskiljare på rören också.

Ett annat alternativ kanske kan vara att se över hängrännesystemet och köra all takavvattning via stupröret vid parkeringen.
 
Jo det lutar väl åt stenkista, är bara orolig över att marken är rejält lerig och tät. Området är byggt på gammal åkermark. Vad tror ni om det?

Idén med endast ett stuprör är intressant, frågan är om kapaciteten räcker vid rejäla skyfall? Å andra sidan kan man väl överleva att hängrännan svämmar över vid få tillfällen...
 
Man kan ju byta till grövre stuprör.
 
S
finns ju dom löser problemet med ett rör på vardera stuprör över altan när det regnar. dock inte värst snyggt.
du kan inte tänka dig plattor eller gatusten eller liknande istället för trall?
 
Vi vill helst ha trädäck då det passar bäst i den övriga planeringen av trädgården, visst har vi överlagt att köra plattor istället..

Tog upp det där med husdräneringen som ni svarade på ovan, men enligt killen som ska hjälpa till så var det ingen risk eftersom husdräneringen ligger ovanför botten på betonggrunden. Sjukt förvirrande för en nybliven husägare. Han är helt inne på att koppla på det där, han grävde upp och kollade dräneringen. Röret var för övrigt inlindat i fiberduk vilket enligt honom är fel för att det blir sämre dränering då, så den rev han bort ovanför röret....
 
S
husdräneringsrör så högt upp?
dräneringsrör vill ju jag ha strax under plattan
är det rör med små hål i sig eller ett tät rör?
 
Ja det var det vår byggkille anmärkte på också, nu grävde vi iofs bara fram dräneringen precis där rensöppningen kommer fram, är kanske lite ytligare där? Men där låg iaf underkanten på dräneringsröret ungerfär i kant med betongplattans nederkant, högre än på din bild. Vi har haft problem med att regnvatten står länge på de hårdgjorda ytor som syns på bilden.
Röret har små hål och var som sagt inlindat i fiberduk. Vår byggkille trodde det var för att hindra grus från att komma in i röret då den hårdgjorda ytan består av både grus och sten. Men det verkar samtidigt bidra till att dräneringen fungerar sämre? :-/
 
Dräneringen ska ligga under husgrundens nivå. Annars kommer husgrunden att stå i ett vattenbad och suga upp vatten genom betongen. Det är ett vanligt fel framförallt på äldre hus.

Rören ska vara inlindade i fiberduk. Det hindrar partiklar från att tränga in i dräneringsrören och sätta igen dem.
 
Tack för alla bra svar! Ska ta ett snack med Götenehus ang dräneringen. Även dräneringen som ligger under gräsmattan är på endast ca 50 cm djup.

Sen får jag väl linda tillbaka fiberduken som "vår" byggkille slet bort då.

Undrar om det blir nåt trädäck i år...suck
 
Hur kan man missa att lägga dräneringen rätt vid ett nybygge? Det verkar ju oerhört slarvigt.

Den dräneringen du har ute på tomten behöver inte vara lägre än huset, den tar väl hand om ytvatten som annars gjort det lite vattensjukt?

Angående altanen så kan man kanske låta rören gå ner i altanen, med en snyggt gjord kant runt dem så tänker man nog inte på det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.