Sedan en tid tillbaka så löser min jordfelsbrytare ut när utebelysningen tänds eller släcks av skymningsrelä. Jag har ett skymningsrelä med inbyggd timer som jag har köpt på Kjell o Company.

www.kjell.com/sortiment/el/el-produkter/starkstrom/skymningsrela/skymningsrela-med-timer-p50159

Jordfelsbrytaren löser inte ut om jag tänder och släcker manuellt eller med hjälp av vanlig timer. Det är bara när jag använder skymningsrelä som den löser ut. Jag har köpt ett nytt skymningsrelä och testat med bara för att vara på den säkra sidan.

Tacksam för alla idéer
 
Exakt hur gör du de olika fallen?

1. Skymmningsrelä i ett uttag, belysningen med stickpropp i skymningsreläet?
2. Annan timer, i samma uttag? Inga skillander med olika skarvsladdar eller liknande?
3. Manuellt, hur då? Belysningens kabel direkt in i samma uttag som i de andra fallen? Har du någon brytare någonstans också?


Och det nya skymmningsreläet löser också ut jfb?

Det hela har fungerat tidigare, hur länge?
 
Hej,

1. Skymmningsreläet sitter i ett vägguttag utomhus, belysningen ansluts med stickpropp i skymningsreläet.
2. Samma uttag och exakt samma kablage. Enda skillnaden är att det är en timer utan skymningsrelä.
3. Exakt, kabeln rakt in i uttaget. Inga andra brytare används.

Samma sak inträffar med det nya skymmningsreläet.

Har fungerat klanderfritt i 3 år.
 
Vad använder du för ljuskällor - glödljus, lågenergi, LED? Har du nyligen bytt typ eller fabrikat?

Det kan vara så att ljuskällorna ger ifrån sig en störning vid brytning. Det var vanligt med lågenergi förr. Ljusreläet kan man då misstänka ha en långsam brytning och/eller litet kontaktgap.
 
Blir det någon skillnad om du vänder kontakten i uttaget, så att fasspänningen kommer på det andra stiftet? Prova gärna i alla 3 fallen.

Den enda rimliga förklaring jag kan komma på är om skymmningsreläet vänder på fas och nolla. Om du då har ett isolationsfel mellan ena tråden och jord, ex. i lampan, så kan det klara sig om felet blir mellan nollan och jord istället för mellan fas och jord.
 
Hej Bo,

Jag använder vanliga lågenergilampor och jag har inte bytt den senaste tiden.
 
Jag tror fortfarande på en kombination av ljusrelä och ljuskällor, detta då du säger att JFBn endast löser vid slutning och brytning, och att det därmed bara händer ibland, dvs ljusreläet kan driva lamporna utan problem de gånger JFBn inte löser till slutning? Det kan t.ex vara kontaktstudsar i ljusreläet. Naturligtvis inte omöjligt att ljusreläet är felkonstruerat på andra sätt också. Andra borde i så fall ha haft detta problem. Hör med Kjell. Annars är ju lösningen uppenbar - att använda ett annat fabrikat på ljusrelä.
 
Skruva ut ljuskällorna och testa vad som sker. Funkar det ok så skruva i en ljuskälla i taget och testa. Hittar man en armatur/lampa som drar JFB så hoppa över den eller testa med en annan lampa man vet funkar. Då utesluter man nästan det att installationen som sådan är kass.

Sen Undrar jag lite varför man har ett skymningsrelä som är av stickkontakt modell kopplat på något som verkar vara fast installerat?
 
-=fullmoon=- skrev:
Sen Undrar jag lite varför man har ett skymningsrelä som är av stickkontakt modell kopplat på något som verkar vara fast installerat?
Det kan vara belysning likt http://www.jula.se/tradgardsspotlight-tin-ip54-422289 (denna har visserligen halogenlampa)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.