Hej, jag behöver råd!
Har tittat på ett vinterbonat fritidshus och funderar på att buda. Ägaren har påbörjat ett uterum samt en ny entredel. Det mesta verkar vara på plats men innerväggar och golv saknas i entredelen (ligger spånskivor som golv). och i uterummet ska isolering på plats samt ytterpanel Det finns byggrätt men bygglov saknas.

Här är bild på uterummet, enkelglas insatt sedan bilden tagits.
http://pics1.objektdata.se/_cache_/24644/SFDAA7BC89A3045403F9D80DAEFF3F5CB16_x.jpg

Har flera frågor.

- Hur orolig ska man vara för att bygglov inte ges i efterhand? Byggrätt finns ju som sagt och utbyggnaden ligger inte direkt nära tomtgräns.

- Vad kan det kosta att färdigställa det som inte avslutats om man anlitar hantverkare? Rör sig om ca 20 kvm som ska få isolering på plats innervägg och ytterpanel kanske något i taket? osv.

- Om man vill göra uterummet till en permanent del av byggnaden och kunna använda den vintertid vad kan det krävas då. Det är en hel vägg med fönster där han satt in enkelglas, kan man sätta på ett till lager glas bara?

Här är resten av huset
http://www.hemnet.se/bostad/fritidshus-3rum-saltaro-varmdo-kommun-lillskogsvandan-60b-6286668

Fantastiskt tacksam för svar
Robert
 
Generellt bör man alltid vara väldigt misstänksam mot icke sökta bygglov. Varför har de inte gjort det ens inför försäljningen?

Det står i beskrivningen om närhet till badplats, det skulle kunna betyda att den ligger inom strandskyddsområde, vilket kan ge avsevärda problem med bygglov, även om områdesbestämmelserna tillåter större yta. Det står i beskr. om installerad kamin. Med tanke på inställningen till myndighetstillstånd, så kan man kanske misstänka att det saknas relevanta lov även för den?


Överhuvudtaget bör du undersöka ex. med kommunen om den påstådda byggrätten. För det förekommer många mer eller medvetna missförstånd när man tittar på den "egna" byggrätten. Den påstådda rätten kan vara sann, men det kan lika gärna vara osant.
På den här typen av tomter, är det vanligt med problem runt avloppslösningar, värt att kolla.
 
Redigerat:
  • Gilla
johel572 och 2 till
  • Laddar…
Tack för svar. Jag får ta och ringa till Värmdö kommun, ger de ut information om enskilda bostäders eventuella bygglov för kaminer mm på telefon tro?
 
Tycker utbyggnaden ser ut som ett riktigt hemmabygge. Plintarna utanför väggarna, sen har de uppmärksammat att det blev visst lite glest mellan plintarna och stagat upp med en plankbit. Ett bygglov innebär att det byggs enligt rådande regler också, tex beräknade balkar, takstolar mm.
 
tecknaren skrev:
Tack för svar. Jag får ta och ringa till Värmdö kommun, ger de ut information om enskilda bostäders eventuella bygglov för kaminer mm på telefon tro?
Absolut. Du kan begära ut kopior på samtliga handlingar som finns om fastigheten. Här i Stockholms kommun tar de några kronor per sida i kopieringsavgift. Möjligt att man numera kan få det elektroniskt. Alla sådana handlingar är normallt sett offentliga handlingar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.