Har köpt en ny 8 kg tvättmaskin.
Fick in den i garaget vid lev.
Den väger 81 kg.
måste ha ner den i källartrappan i villan.
Har testat 2 man att lyfta paketet men det är tungt och mycket
otympligt att få bra tag i detta stora fyrkantiga paket.

Kan man bära den "liggande" eller måste den bäras "stående" ?
Skall man vara 3 eller 4 som bär ner den för trappan eller finns det något bra knep
att få ner den på 2 man ?
 
En tvättmaskin går bra att lägga ned.
Men det är bökigt med smala källartrappor.
Kanske lägga ut ett par brädor och låta den "glida" ner, ställd på en trasmatta eller liknande?

Nu vet jag ju inte hur brant trappan är, men bär man nedför en brant trappa är det ju den nedersta personen som får ta den mesta tyngden.
 
Det finns ju två bra metoder för detta. Antingen sådana bärremmar som flyttgubbar använder, eller en trappklättrande pirra. Annars får ni ställa den starkaste gubben längst nere :)
 
Säger också bärremmar. Har inga egna så jag har vid några tillfällen använt ett av mina spännband som är långt och 5cm brett. Brukar sedan knyta samman ändarna och så är det bara att hänga det över axlarna.
 
Jag använde en vanlig "pirra". Säkrade maskinen med spännband runt den. En gick framför och höll emot. Den andra släppte pirran långsamt ned steg för steg. Det gick väldigt enkelt.
 
  • Gilla
EmiLou och 2 till
  • Laddar…
largab skrev:
Jag använde en vanlig "pirra". Säkrade maskinen med spännband runt den. En gick framför och höll emot. Den andra släppte pirran långsamt ned steg för steg. Det gick väldigt enkelt.
Säkra med spännband är livsviktigt i sammanhanget. Hoppar maskinen av pirran kan det gå hur som helst med personen nedanför. Höll på att krossa en svåger med den gamla fullhöjds kyl/frysen med dubbla kompressorer när den halkade av pirran mitt i trappan. Han klarade sig lyckligtvis med skrubbsår.

På nya tvättmaskiner sitter transportsäkringar som håller trumman på plats. Då bör det inte vara några problem med att luta omkull den.

En gång firade jag in den nya tvättmaskinen genom källarfönstret ensam. Det gick också bra för den passade precis i öppningen när fönstret hakats av.

Annars med pirra/spännbandmetoden får två personer bra grepp både uppe och nere, så tvättmaskinen kan bäras som man lyfter en barnvagn ur en buss, om båda är "normalstarka".´
Vi fick flytta runt vår tvättmaskin några gånger innan tvättstugan var färdig, därför denna erfarenhet...
 
Redigerat:
Göran.W
2 man bär utan större problem ner en tvättmaskin.
Han som går där uppe håller i den utstickande biten av locket på baksidan och han som håller där nere håller på lämpligt ställe i botten under luckan eller skruvar ner frambenen och håller i dom.
Bär tvättmaskiner dagligen på det sättet och jag är ingen gigant storleksmässigt.
Fast det smidigaste hade väl varit att köpa den med leverans och inbärning från början.
Börja inte krångla med att bära den ner den med mer än 2 man för då blir det garanterat problem.
 
Har burit alla typer av vitvaror och möbler i ALLA möjliga typer av trappor då jag har kört IKEA leveranser i ett tidigare liv.
En pirra med utfälld lem där den utfällda delen används som handtag för den som går nedanför är utmärkt att använda.
Vill personen i fråga vila kan han sätta ner pirran när som helst och vila medans den andra personen håller pirran på avsatsen/trappsteget utan några som helst kraftansträngningar.
Vi hade aldrig några remmar eller dyligt. Bara jobba med sunt förnuft och kommunicera med varandra.

Att bära en vitvara i tvättmaskinsstorlek är (var) ett av de lättaste leveranserna man kunde få.
Testa sen med en bäddsoffa på +100kg...
 
Göran.W
Så kan man med göra om man har en pirra tillgänglig men frågan är om det går med tanke på att det är en källartrapp den ska ner för.
Det är lätt att bära en tvättmaskin om man tar bort emballaget för med det på är det betydligt svårare eller nästan omöjligt för det bara glider ur händerna på en.
 
Under alla de år jag körde ut leveranser och forslade bort gamla vitvaror så var det ALLTID lättare att hantera vitvaror i emballage. Om man inte har en pirra kan man göra ett par hål i plasten/kartongen för att sticka in händerna.
Emballagen håller otroligt bra. Dessutom är det 99,9% riskfritt för repor med emballaget på.
En källartrappa är nog inte helt omöjligt jämfört med trånga spiraltrapporna inne i stan i K-märkta hus.

När man ger sig in i ett projekt som att bära en tung sak upp eller nedför en trappa så förutsätter jag att man har så pass mycket intelligens att man tar de starkaste manskapet man kan. Det blev lite Off-T.

Som sagt, med lite sunt förnuft och kommunikation så kommer man långt.
 
largab skrev:
Jag använde en vanlig "pirra". Säkrade maskinen med spännband runt den. En gick framför och höll emot. Den andra släppte pirran långsamt ned steg för steg. Det gick väldigt enkelt.
Detta var nedför en brant källartrapp som bryter 90 grader direkt i botten. Fördelen med pirra är att den i princip bär upp hela tyngden. Mycket liten risk för ryggarna.
 
  • Gilla
galnasmeden
  • Laddar…
Göran.W
Kyl och frysar kan jag köpa att man kan ta i emballage men tvättar håller jag inte med om.
Själv bär vi alltid utan emballage men det är upp till var och en vilket man vill.
 
Vi lyfte ut en gammal pjäs till tvättmaskin i Söndags från källaren. Som tur är finns det en dörr och sen är det bara 5 trappsteg till gården, vilket underlättade eftersom maskinen vägde 110-120 kg. Tricket i vårt fall var en kraftig pirra med förlängningsgafflar, två plankor i trappen och 3 man. I trappen fick den som höll i handtagen gå först och sen hjälpte vi andra två genom att trycka på. Viktigt att säkra maskinen som nån sa!
 
Beror ju på hur rädd man är om trappen...
Nu har jag tagit tre maskiner ned och upp ur källaren.

Ensam. Och jag är "normalbyggd" akademiker som inte styrketränar speciellt ofta.

Ett steg i taget... Rom byggdes inte på en dag...

Med emballage kan man ju t.o.m. låta paketet glida ned.
Är man två så är det inga som helst problem om man inte har nån riktig best.
 
Göran.W
Det är faktiskt svårare att dra upp en maskin på en pirra på plankor än att bära.
Jag tror inte den vägde 110-120 kg för en normal tvättmaskin väger normalt runt 80 kg med undantag för äldre Miele som väger närmre 100 kg.

Jag är van vid att bära tvättmaskiner och tycker inte ens det är direkt jobbigt att bära upp en till 4:e våningen jag är varken stor eller jätte kraftig.
Mycket är teknik och inte styrka.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.