Vi har stött på problem i grävningen av poolgropen - en bergsklack ligger irriterande i vägen och vi vill inte spränga. Måttet vi får ut där är knappt 4 meter brett och vi har tänkt att ha en 4x8 Folkpool med trästomme och skulle därmed alltså behöva 5 m bredd.

En lösning kanske kan vara en "utanpåliggande" trappa där det blir för smalt? Men kan man hitta en bred, rak (dvs ej 'roman end') trappa till pool med trästomme utan att behöva gjuta en platta?

Vi vill inte gjuta poolen och helst inte gjuta platta heller. Mycket tacksam för tips!
 
Höj marknivån runt poolen?
 
Ja, det var vår första tanke också - men problemet att höjden på nivån runt poolen (dvs ovansida färdig altan) måste stämma med höjden under våra fönster in till huset (från golv till tak). Vid 180 cm djup grop ligger ovansidan färdig altan precis 10 cm under fönster- & altandörrnivån. Ett alternativ är förstås att lägga altannivån utanför fönster & dörr på en nivå några meter ut och sedan gå upp något i höjd med altanen/poolen längre fram. Men kommer det inte kännas som att man sitter och tittar upp mot poolen då? För att klara bredden så skulle vi i så fall behöva gå upp 20 cm i höjd. Ja, vad göra man???
 
Glömde säga att det var därför jag tänkte att en gaveltrappa (typ poolstore http://poolstore.se/produkter/trappor-och-stegar/gaveltrappa/ ) hade varit perfekt eftersom man kanske kunde ha tillåtit marknivån att gå upp lite under trappan som går 140 cm ut i poolen???

Dessutom så tycker jag att den är jättesnygg och skulle passa perfekt, eftersom att vi måste lägga gaveln och inte långsidan av poolen mot huset. Fick dock beskedet av säljaren på poolstore att de bara säljer den trappan till gjutna pooler nuförtiden för det skulle tydligen inte ha funkat så bra med andra stommar. Gjuten pool är säkert det bästa - men tyvärr utanför vår budget just nu. Annars hade kanske det varit en lösning på problemet??
 
Just den trappan monteras väl innanför väggarna tror jag, men det går ju att platsbygga en trappa enligt samma mått så att du kan använda deras standardliner. Annars åker du på en platssvetsad liner och det är dyrt.

Även om du ska gjuta, bygga thermopool eller vad som så behöver du 5 meters grop om du ska ha 4m invändigt mått.

Mitt tips är annars att prioritera bredden på poolen. Smalare än 4m blir snålt för vattenlekar, bättre då att offra en meter på längden, den saknar du inte. Om det löser ditt problem skulle jag satsa på 4x7meter och sedan en romantrappa på änden.
 
Tack för svar Mathias.

Ja, det känns lite smått panikartat nu, grävaren kommer tillbaka i morgon bitti och då måste vi på något sätt ha bestämt oss för hur det ska lösas….1000-lapparna rinner iväg annars. Som en skänk från ovan (förlåt grävmaskinisten) så gick ngn givare sönder på grävaren i fredags strax efter att vi upptäckte bergsklacken…så han var tvungen att bryta…vilket gav oss lite betänketid. Hoppades att ngn insatt poolförsäljare, typ på folkpool eller poolstore, som vi funderar på att handla av kunde ha ngt insatt råd att ge…men...

Uppvuxen i en 12,5x5,5 och tänker själv att redan 4 meter är i smalaste laget. Så jag tror verkligen på ditt råd att man ska prioritera bredden. (för allas information som funderar över vilken pool så är detta en trästomme, visserligen självbygge i genuin mening, som fortfarande är jättefin efter 38 år! De har bytt liner en gång och passade samtidigt på att isolera polen - träkonstruktionen visade sig då vara felfri)

Romantrappa + 7 m kan ju vara lösningen, men då måste man hitta en hyfsat "rak" som inte har så mycket snirkligheter, om du förstår hur jag menar. Varför gör det inte mer stilrena och breda trappor, är min fråga...
 
Ska du ha en roman-trappa ska du välja en med färre steg. Dom är alla ungefär 110cm på djupet och tar man färre steg så blir dom djupare (stegen alltså) och utmärkta att sitta på. Poolstore har exempel på båda varianterna. Att man inte har trappa ner till botten är inte ett problem och kanske också en fördel i ditt fall. 3m trapporna är lagom till en 4m pool, inloppsmunstycken får plats på sidorna av trappan.
 
  • Gilla
1hus
  • Laddar…
Tack, tack för hjälp i de sista desperata timmarna innan vi måste fatta beslut :(
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.