Hej, Jag tänkte gjuta en tunn betongskiva 1,5cmX140X60 där jag ska fästa Led downlights över min köksbänk. Betong-Ledarmaturen har jag tänkt ska sitta/hänga ca 3cm från taket. Taket är i grunden betong, men har sedan reglats ca 3,2cm(2cm träregel 1,2 cm gips). Jag hade först tänkt att sätta ledlamporna direkt i taket. Men tycker det blir snyggt både för att jag har en betongbänkskiva men också för att det ger en snygg skuggeffekt på taket.

Hur gör jag för att fästa denna skiva på bästa sätt? Man vill ju inte ha skivan i huvudet medan jag lagar mat. Rent visuellt vill jag undvika fästen på undersidan av skivan, eftersom ledarmaturen kommer då se renare och snyggare ut. men det kanske är oundvikligt?
 
Betong har en densitet på ca 2300 g/dm3 så din skiva kommer att väga 0,15 * 16 * 6 = 33 kg. Så det ska inte behövas några jätte-infästningar. Jag skulle ha gjutit fast någon form av krokar i armeringen i skivan när du gjuter den, och sedan hängt krokarna i 6 betongexpanders. Med fler fästpunkter slipper du få skivan deformerad av egenvikten.
 
Tack för snabbt svar! Ja plus hålen för de 6 ledljusen så kommer den väga ännu mindre... Krokar låter som den bästa lösningen. Det bästa vore kanske en krok med krokar på båda sidor, en som krokar i armeringen och den andra till betongexpanderna? Ska expandern ha en ögla likt denna eller hur ska expandern se ut?
 
Jag tror det skulle bli utmärkt med 6 st expanderkrokar, eller expanderöglorna du länkade till, i taket och sedan s-krok som du klämmer fast runt armeringen med en tång och gjuter fast i skivan. Om du placerar allting rätt kan du sedan hänga S-krokarna i expanderkrokarna.
 
  • Gilla
billyby
  • Laddar…
Super! Uppdaterar med bild sedan. tack
 
Ska iväg och inhandla byggmaterial och började fundera på vilken typ av betong kan vara bäst för en sådan tunn skiva? Enligt manualen från Led-lamporna får skivan vara högst 15mm, så jag kommer nog gjuta ca 13mm.
 
Fick svar från expert på betong.se:

Vanlig torrsäckad Finbetong har ofta stenstorlek upp till ca 6 mm. Man brukar för denna rekommendera tjocklek ner till 20 mm, men det funkar ofta bra ner till 15 mm också. För tunnare tvärsnitt bör man välja en "betong" med mindre sten, och eventuellt något högra hållfasthet. Det finns exempelvis torrsäckad Reparationsbetong som har stenstorlek upp till 4 mm, vilket möjliggör gjuttjocklek på ca 10 mm. Reparationsbetongen har som regel också lite högre hållfasthet (ca C40/50) än standardbetong (ca C30/37).
Vidare rekommenderar jag att du armerar din skiva på något sätt. Antingen att du gjuter in ett klenare armeringsnät (eller "hönsnät", putsnät, mm) mitt i tvärsnittet, alternativt att du använder fibrer i betongen. Det finns Reparationsbetong som innehåller fibrer, men inte standardbetong vad jag vet. Får du inte tag i fiberförstärkta produkter, kan man tillsätta fibrerna själv (förslagsvis plastfibrer). Det kan dock vara svårt att som privatperson få tag i fibrer för betong, men du kan kolla med en närliggande fabriksbetongleverantör.
Täckskiktet till armeringen bör vara minst motsvarande diametern på armeringen, och gärna större än den största stenstorleken. Detta för att säkerställa vidhäftningen till armeringen samt minska risken för att armeringen "lyser" igenom ytan.
Ett annat alternativ skulle vara att du använder golvavjämning/spackel, vilka ofta går att få tag i som fiberförstärkta. Dock kan jag tycka att man tappar lite av "betongkänslan" med dessa golv-produkter.
 
Finjas Reparationsbetong innehåller fiber och är lätt att få tag på. Håller med experten om att ett putsnät i mitten inte är fel, tänk även på att fixa monteringshålen redan i gjutningen för det kan vara lite knivigt att borra dessa i efterhand på en så tunn skiva. Skall du gjuta in fästmaterial så sätt fast dessa i armeringsnätet. Gjut gärna lite tjockare om du tänker slipa skivan sedan. Om du inte tänker slipa så väl material till formen som motsvarar den yta du vill ha.
 
  • Gilla
billyby
  • Laddar…
Tack! Någon som har koll på vart i Stockholm man kan få tag i Finjas reparationsbetong? Helst söder om söder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.