Vi skall bygga hus i lösvirke och har möjlighet att anlita snickare "vitt". Vi skall isåfall anställa dem per timme (löpande) och sköta inbetalning av skatt, sociala avgifter etc fortlöpande. Vi har fått referenser och tips om dessa gentlemän via bekanta. Allt verkar ha fungerat bra. Detta lär innebära att vi som privatpersoner betraktas som arbetsgivare under byggtiden.  

Nu undrar jag om någon vet vad man bör tänka på kring administration och arbetsgivaransvaret för arbetsplatsen. Vilket ansvar har vi, och hur kan man försäkra sig mot olyckor etc? Vet någon var det finns exempel på avtalstexter?

Jag gissar att just timanställningen är viktig med hänsyn till sjukfrånvaro, semesterersättningar etc. Vi räknar med att arbetet tar 600 mantimmar eller mer.

Jag har letat runt på nätet men hittar inte rätt nånstans. Skatteverket har bra info kring skatter och avgifter. Men ang avtal, ansvar och försäkringar hittar jag inte rätt. Var skall jag vända mig för att noga kontrollera vad som gäller?
har någon testat detta och kan bidra med sina erfarenheter?
 
En variant skulle faktikst kunna vara att prata med byggnads facket. Deras ombudsmän är anatgligen de lättast åtkomliga experterna på sånt här. och dom borde ju kunna bli lyckliga över att någon vill anlita vit arbetskraft och följa regelverket.

En tänkbar risk finns det ju, typ att dom försöker tvinga in era jobbare i facket (om dom nu inte är med redan).
 
hmm...Vid nybyggnation skall det då enligt avtalet vara prestationsbaserad lön så blanda inte in facket.....Iofs kan det vara en vinst med prestationslön då 109 spänn ligger i botten och jag tror miniutnivån ligger på 135 spänn eller nåt...Och som arbetsgivare kan man då sinka sina gubbar i den utsträckningen så de ionte får något utfall av ackordsuppgörelsen... De måste jku trots allt jobba in 15% av timmarna för att få utfall och det brukar inte så många klara av om de inte är duktiga på att planera jobben och vassa med pennan för då kan lönen sticka iväg mot säg 165 spänn som är taket vid inarbetning ungefär
 
I norrland är denna variant rätt vanlig. Förutsätter att du litar på snickarna och dom litar på dig för du har ingen annan än dig själv att klaga hos om något blir fel. (Det är ju dina anställda som gjort fel) Å andra sidan måste ju snickarna lita på att du betalar in skatter och försäkringar så att dom inte får ta den smällen senare.

Den stora fördelen är ju att du helt kommer undan momsen fullt lagligt som jag kan förstå det...
 
skogstomten skrev:
Den stora fördelen är ju att du helt kommer undan momsen fullt lagligt som jag kan förstå det...
Fel! Du måste vara F-skatteregistrerad och momsredovisningsskyldig för att kunna dra av moms. Det är du bara om du är egen företagare.


Däremot så är skattemyndigheten mycket rimlig att tala med i fall som dessa.
Ta ett snack med dem om skatt och arbetsgivaravgifter.

Vad du däremot också tar på dig är arbetsgivaransvaret vilket inkluderar bla. sjuklön, olycksfallsförsäkring etc. vilket är ett stort ansvar för en privatperson.
Du har ju också att betrakta att du inte kan få ersättning för fuskjobb eller felmontage och liknande om personalen är anställd av dig. Garantin blir lika med noll.

Personligen hade jag inte vågat/velat anlita någon som inte själv har en F-skattsedel eller är anställd i ett företag som man anlitar.
Ibland kan snålheten bedra visheten.
 
Skulle inte anställa någon för bara en husbyggnation. Mycket administration för lite skapat värde.

Däremot kan det vara ett alternativ att hitta en arbetsgivare åt dem. Det finns företag som specialiserat sig på att agera arbetsgivare åt folk som inte vill starta eget själva.

Här är några exempel:
Bolagsbolaget
Bolagskraft
Cerex

Det verkar som om de tar 10% på fakturerat belopp.

MVH
David
 
Sign: Vovlos synpunkt är intressant.
Ifall du kan lyfta momsen på hela bygget så blir det många slantar.
Just i detta fall, bygga hus, så är det ju en fördel att vara skattskyldig (för moms) ;D
 
asdl2 skrev:
Just i detta fall, bygga hus, så är det ju en fördel att vara skattskyldig (för moms)  ;D
Problemet blir ju bara att övertyga skattemyndigheten om varför en revisor, taxiägare eller hundpsykolog behöver allt detta byggmaterial i sin verksamhet.
Om man inte har en bygganknuten företagsamhet så kan man inte göra avdragen för byggmateriel.
 
Om vi leker med tanken att man startar en firma då?

Man grundar helt enkelt enskild firma "byggahuset" och anställer en snickare samt köper in byggvarorna momsfritt.

Kanske väl mycket komplikationer eller?

Skatteverket brukar ju låta ett företag gå back dom första 3 åren inna dom börjar granska eftersom ingen har lönsamhet i början.

Bygga huset och sedan avveckla bolaget när huset är klart.
 
Jag kan garantera att Skatteverket dyker som en hök på en enskild firma som går med 1 miljon i förlust samma år det startat.

Men ni kan alltid prova, med risk att bli åtalad för skattebedrägeri.
 
Beppo skrev:
Om vi leker med tanken att man startar en firma då?
Skatteverkets krav på att beviljas F-skattsedel:

"Vad är näringsverksamhet?
.........
När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället vanligen fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby. När Skatteverket bedömer om den verksamhet du bedriver är näringsverksamhet prövas alla tre villkoren tillsammans.

1. Självständighet
Kravet på självständig innebär normalt att man tar uppdrag från flera olika uppdragsgivare och själv beslutar om hur uppdragen ska utföras. Egen utrustning och egna verktyg används och arbetet utförs i egna lokaler när så kan ske. Att vara egen företagare innebär ofta ekonomiskt risktagande genom kostnader för lokaler, inventarier, lager och anställda. Vid bedömning av självständigheten görs en sammanvägning av dessa faktorer. Om man stadigvarande arbetar för endast en eller några få uppdragsgivare är det som regel fråga om tjänsteuppdrag.

2. Vinstsyfte
Syftet med verksamheten ska vara att den går med vinst. Det är inget krav att vinst ska uppkomma första året om du t.ex. måste göra stora investeringar, men du ska kunna visa att verksamheten kan beräknas ge ett ekonomiskt överskott på sikt. Tävlingsverksamhet i mindre skala, t.ex. inom motorsport, saknar ofta förutsättningar för att ge vinst. Det kan även vara fråga om annan hobbyverksamhet som du ägnar dig åt trots att den inte ger något överskott, t.ex. försäljning av produkter från hemslöjd, biodling eller fiske. Sådan verksamhet redovisar du som tjänsteinkomst på en särskild bilaga (T2) i deklarationen.

3. Varaktighet
För att det ska vara näringsverksamhet ska det vara fråga om yrkesmässig verksamhet, dvs. den bedrivs regelbundet och varaktigt. Om du bara räknar med att få några enstaka uppdrag anses det inte som näringsverksamhet även om uppdragen är självständigt utförda och vinstsyfte finns. Sådana tillfälliga inkomster är normalt tjänsteinkomster. "


Faller på sin egen orimlighet att starta en firma för att bygga ett hus.

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.