Hej

Jag har ett nybyggt badrum på övervåningen som jag precis kopplat in allt vatten på. Efter ca 2 veckor började det konstigt nog läcka vatten i båda ändar av ett rörirör.

Det är egentligen inget problem enligt rörmockaren kan vi byta innerslangen i röret. Min fundering är bara om det är en skruv genom röret så borde ju även ytterhöljet vara hål på. Därför skulle jag vilja kontrollera om det finns fukt i bjälklaget under badrummet och undrar om någon har bra tips på detta för att göra så liten åverkan som möjligt. Finns det firmor som är specialiserade på detta? vilka?

/Björn
 
OM det är en skruv igenom röret, så lär det inte bli så lätt att byta ut det. Är det konsterat att det verkligen är själv röret, inte bara en koppling som läcker?

Det finns firmor som specialiserar sig på fuktundersökningar. Men jag tror att det är väldigt osäkert om de kan hitta något när man måste gissa var det ev. kan finnas fukt. Proffsiga fuktmätare "ser" fukt även en bit innanför ytskiktet.
 
  • Gilla
lenatollerz
  • Laddar…
Ok. Nä det kan nog vara en koppling. Enligt rörmockaren kan det inte vara en koppling, men när jag ser på duschblandaren så kan jag inte förstå varför det inte skulle kunna vara den som läcker och att vattnet leds in i slangens ytterhölje så det läcker även i andra änden. Men ytterhöljet har ju ändå vart vattenfyllt i PEX-slangen så någon form av undersökning hade nog inte vart fel. problemet är att det är ju plast ovanför gips och glespanel på undervåningens tak och därför kan det ju stå vatten där utan att synas på undervåningens tak.
 
För att byta röret måste ni ju veta vilken skruv det är som penetrerat PEX slangen.
I värsta fall är det en gipsskruv under tätskitet :/

Själva skyddsröret är det nog inte större fara med, skruven har troligen tätat lite i sitt genomgånghål och det har troligen runnet undan lättare åt sidorna i skyddsröret.
 
Om det ligger vatten direkt ovanpå undertaket så tror jag att en fuktmätare tar det.
 
Trycktestar man inte PEX-rör innan man bygger in med tätskikt? I så fall borde väll VVS-firman ha ett dokument på resultatet? Det gorde vi med prisol-rören. Men det kanske inte är krav på att det ska göras.
 
Vet inte om trycktest är gjort. Men borde inte en skruv i slangen ändå vara tätt vid en trycktest. Det började läcka först efter två veckor... Antagligen då slangen rört sig av värme från varmvattnet...

Ska forska mer i detta. Jag tycker det läcker aldeles för mycket för att vara ett skruvhål.
 
jag tror att en skruv läcker lite under alla omständigheter. En korrekt utförd tryckstest skall reagera på väldigt små läckor.
 
Det borde inte läcka ifrån blandarfästen, då det ska sitta en gummimanschetteböver pexröret innan fästet som förhindrar att vatten ifrån duschen letar sig ut i skyddsröret.
 
Mycket märkligt att de inte trycktestat INNAN skivor och tätskikt samt EFTER
 
Dr.L skrev:
Det borde inte läcka ifrån blandarfästen, då det ska sitta en gummimanschetteböver pexröret innan fästet som förhindrar att vatten ifrån duschen letar sig ut i skyddsröret.
Om de kommit ihåg den...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.