Hemmakatten
Vi har enskilt VA. Nere vid sjöboden måste det bli en slamavskiljare före en skärande pump som pumpar upp avloppsvattnet till den stora (6 kubik), ordinarie slamavskiljaren.

Kommunen tycker inte om skärande pumpar eftersom fekalierna skärs sönder i så små beståndsdelar att det finns risk att de inte sjunker ned i slamavskiljaren utan åker rätt ut i infiltrationsbädden (och täpper igen). Men en skärnadne pump kan vi få för 6-7´medans en virvelpump kostar minst 40´med pumpbrunn.

Vi måste därför ha en slamsvakiljare vid sjöboden. Har letat runt på nätet men bara hittat 2-kubikers trekammarbrunnar. Belastningen blir mkt liten, endast toa för bastun och gästrummet. Slamavskiljaren pumpar vi upp för hand vart tredje år eller så.

Är det någon som känner till en tre-kammarbrunn (eller likvärdig slamavskiljare) som är mindre, 1 kubik eller så? Vore MYCKET tacksam för tips och råd. :)
 
Om du ska ha en trekammarbrunn blir det nog svårt att hitta en under 2 kubik. Detta då trekammarbrunn används om man har wc på avloppet och kravet från Naturvårdsverket är att en slamavskiljare för wc/trekammarbrunn ska vara minst 2 kubik.

Tvåkammarbrunnar finns dock ner till 700 liter. Egentligen är inte dessa godkända för wc, de är bara avsedda för BDT, men om belastningen blir så liten kan kanske kommunen godkänna det ändå.
 
Japp, enligt föregående inlägg så bli trekammarbrunnen för blandat avlopp ganska stor. Vattentoalett är ett dyrt "nöje" när man har enskilt avlopp. Urinseparerande torrtoaletter och separat BDT-avlopp är betydligt smartare för miljön och plånboken.
 
Hemmakatten
Ska kolla med kommunen om inte tvåkammarbrunn godkänns. Det är ju trots allt en stor slamavskiljare i slutet av kedajan. Det som är märkligt är att kommunkillen menade att det räcker med en liten trekammarbrunn, dvs. han vet inte vad han talar om eftersom det enligt er inte finns någon liten sådan brunn.
 
Du får väl kolla hos leverantörer av slamavskiljare vad som finns och därefter med kommunen om de godkänner något av det du hittat. Enklast givetvis om de godkänner en mindre 2-kammarbrunn som du nämner.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.