Första inlägget, Om det ligger fel får ni gärna flytta det.

Vi köpte vårt första hus i slutet av förra året. Det ligger Lidingö, mitt i ett villaområde från 1940-talet. Dessvärre visar det sig att våra grannar bedriver företag från deras villa. Det kanske inte är så farligt om det vore något som inte störde men nu är det ett bygg och städföretag.

Lite av det som har noterats:
De ställer ut soppor och avfall som bildar stora berg av avfall. I dagsläget står det 6st Carlsberg-kylar och 3 GB-frysar samt ca 15-20 stora sopsäckar mot tomtgränsen. De har 3 kubik disk och städmedel på uppfarten i stora dunkar. Det kommer och går ett dussin människor alla tider på dygnet. De ställer sin gigantiska lastbil precis på tomtgränsen (vilket man kanske inte kan säga något åt då det är deras tomt) men till detta är det ca 4-6 bilar med deras städlogga som står runt om på vägen utanför.

Mest är vi rädda för råttor och andra skadedjur som drar sig till sopporna. Det hela är mycket störande i ett tyst villaområde men mycket sker på deras tomt och allmän väg.

Min fråga är vad man har som rättigheter och vad man kan göra för att tvinga att de flyttar sin verksamhet till ändamålsenliga lokaler. Har självklart pratat med dom men då det inte verkar vara någon av de 8 personer jag har pratat med som bor där, de bara sover över. är det svårt att få gehör för sina klagomål.
 
Jag tror det är kommunen man ska prata med, men var noga med att dokumentera allt under en längre tid.
 
Prata med miljö och hälsoskyddskontoret på kommunen.
 
Såg ni inget av detta på husvisningen?
 
Om detaljplanen föreskriver bostäder så får man inte bedriva verksamhet på det viset på fastigheten.

Att förvara rengöringsmedel i sådana mängder tror jag räknas som miljöfarlig verksamhet, som inte heller får bedrivas var som helst.
 
Hur drivs företaget? Kan gå att hitta lite information om det på nätet beroende på bolagsform, tex om företagsledning, omsättning och antal anställda.
 
knalla över och hämta en Carlsberg kyl så köper jag den :)

miljö och hälsa är nog rätt väg att gå
 
Göran.W
När det gäller disk och städmedel får dom absolut inte stå ute för dom är med all säkerhet giftiga och då ska dom bla hållas utom räckhåll för barn.
Kylarna och frysarna räknas som miljöfarligt avfall iom gaserna i dom.
Värt att kolla om dom har tillstånd att ens hantera dom för vi måste ha tillstånd för att transportera kyl och frysar iom det klassas som miljöfarligt avfall.
Sopsäckarna kan vara en sanitär olägenhet beroende på innehållet.
Sist men inte minst kolla så dom har tillstånd att bedriva näringsverksamhet i fastigheten.
Vill minnas att den måste vara taxerad som industri fastighet då och i en sådan får man inte bo permanent om jag inte miss minner mig helt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.