Har just nu en dator och TVn på, inklusive lampor. På spisen kokar potatis. Ungefär var 30e sekund blinkar alla lamporna till, nästan omärkbart. Har märkt av det här fenomenet men aldrig så här mycket och ofta. Till saken hör att spisen har bråkat för oss, plattor har slagit ifrån och sen inte gått att slå på igen på en kvart eller något sånt. Jag kan ingenting om el och blir nervös, det känns farligt med strulande el.

Är det någon som kan råda i det här fallet? Är det en fas på spisen som orsakar något? Tänkte inte på att något blinkade tidigare när spisen var av, så jag kan inte vittna om att det inte var så. Tackar för hjälp, vågar man gå och lägga sig?! :|
 
Skulle det vara termostaten på plattan som gör att det blinkar menar du ?
När du har kokat klart potatisen kan du ju ta bort propparna för spisen om du är orolig och vill sova.
 
Har stängt av spisen nu (bara som vanligt) och lamporna blinkar inte längre. Vad innebär dipparna och vad gör jag åt saken? Tittar på proppar och byter någon? Som sagt, el är inte min grej :)

Termostaten på spisen? Nä jag vet inte, tänkte väl om en fas har gått på spisen och att det blir något "överslag" någonstans i elen/centralen?
 
Har en fas gått bort för dig borde du se den trasiga säkringen eller avslagna (automatsäkringen) i proppskåpet.
Jag vet inte om det är någon termostat på en spisplatta , men jag tror det annars vet jag inte hur den håller värmen konstant ?
Något konstigt verkar det ju vara i alla fall.;)
 
Det är ingen fara.
När vattnet väl har börjat koka behövs inte längre full effekt för att koka potatis, så man sänker då effekten. Effektregleringen på en spis görs oftast genom att slå på och av "plattorna" med vissa tidsintervall, även mikrovågsugnar gör så. Har man "klen" matning till sin bostad kan lampor blinka synligt av detta.
Har du långa elledningar till din bostad?
 
Det kan vara någon glappkontakt i elcentralen. Ev. Kan inkommande nolla glappa.
Då kan dom mest skumma fel uppstå i elanläggningen eftersom husets nolla då blir ''flytande''.
 
Ja, det är säkert så att plattan du använder på spisen slår på värmen var 30-sekund, i tillslagsögonblicket drar plattan mycket ström och då märks det på att lamporna blinkar. Kan som sagt bero på långa ledningar. Det är inget att oroa sig för. Men du kan alltid be en elektriker kolla och se så du inte ligger med för klena kablar.
 
Rent allmänt är dippar i spänningen fullt normalt och ingenting att oroa sig över, speciellt när det är knappt märkbart i glödljus. Om det däremot är lågenergilampor och LED som detta märks i så kan det vara värre.

Detta oberoende av om du man härleda dessa dippar till din egen spis eller inte. Det kan lika gärna komma utifrån, någon granne eller ännu längre bort.

Du kan ju göra ett enkelt test genom att använda spisen under kontrollerade former, t.ex sätta på en kastrull vatten och notera den dipp som sker när spisen slås på/av i kallt tillstånd. Det "får" dippa ganska rejält i lamporna.
 
Det märks på LED-ljusslingor, men de kanske räknas mer som glödlampor eftersom de är flera på en slinga?. Tex när man slår på vattenkokaren blinkar lamporna i köket till, led som glöd.
Vad räknas som långa elledningar? De dras från vägen kanske 25 meter, sen in i huset från elskåpet i trädgården, 10 meter. Kan vara att de går igenom det gamla torpet huset är ihopbyggt med. Tack för alla svar, känns bättre iallafall :)
 
Det kan nog synas i LED också, det beror på vad för typ av drivdon de använder. Tar du med dig vattenkokaren till dina bekanta kommer du, inte osannolikt, att finna att det blinkar rejält hos dem också, kanske t.o.m mer i de flesta fall. Det syns säkrast i glödlampor eller halogenlampor för 230 V.

Men nu ska vi inte utesluta fel i din anläggning. När kände någon på skruvarna senast? ;) Om ingen har sett över anläggningen på 15-20 år kan det vara dags för en kontroll. Det är tämligen vanligt med brända uttag och glappande skarvar, speciellt där ni vet med er ha belastat hårt t.ex med värmefläkt el dyl.
 
Har du en dimmer inkopplad till någon av lamporna??
 
Eget vatten?

Öppna isåfall en kran, sätt på ett par spisplattor och kolla på din hydroforpump om till-/frånslag stämmer med blinkningar.

//LocTite
 
Redigerat:
Ja, vi kanske får ta hit någon som kollar, faktiskt. Inte en enda dimmer har vi, 70-talslysknappar bara. Eller jo, en dimmer har vi i hallen, men den fungerar inte alls. Såatteh..

Ja vi har eget vatten, men jag har aldrig märkt av något blinkande förutom när vi startar saker/använder spisen. Anledningen till att jag tänkte på just spisen är att plattor slår av ibland och vägrar starta igen. Det började för några månader sen och det händer med tre av fyra plattor. Efter en kvart kan man kanske få igång dem igen men annars är det bara att starta en annan och koka vatten där istället. Knepigt känns det iallafall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.