Har i dagarna köpt ett litet trähus på 102 kvm frdelat på 2 plan. Huset är från 1926 och har stått öde i ca: 3 år. Så nu ska vi till att renovera. Det som vi börjar med är att få igång de 3 kakelugnar som ska tätas.

Har läst en massa inlägg om isolering, men är fortfarande lite osäker på detta. Huset har torpargrund, och just nu är det självdrag i stort sett överallt. ;D
1. Ska jag strunta i att tillägsisolera golvet med tanke på fukt? Ska i mån spara de flesta trägolv.
2. Hur ska jag isolera väggar? Vad ska jag använda?
3. Är det något viktigt att tänka på vid isolering överhuvudtaget.

Mvh //
 
Hejsan..

Första stället o isolera på är Vinden. Sätta mössa på huset så att säga..

Sattsa på Selulosa eller hur det nu stavas.. Tex Ekofiber

Dvs natur matreal, inget gulfiber eller skumplast..

har inte inte varit någn värme överhuvud taget dom senaste 3 åren?

borde sånna fall vara ganska mycket fukt i huset. Borde kanske inte isolera så mycket förta halvåret så huset får torka ut..

bara en tanke..
 
Tack för svaren!!
Men.....

Eftersom vi i detta hus kommer göra en totalrenovering med början inuti huset, räcker det då att vindtätta vägarna med papp och gips så att vi kan börja med tapet och dylikt?

Ska vi då i vår när vi byter fasad tänka på isoleringen?

Tack på förhand.
 
Jo, att fasaden ändras är vi väl förstådda med, men fasaden är så pass skadad att vi inte har något val. Men hur ska jag göra med tätning? fungerar det som jag skrev i mitt föra inlägg?

Mvh//
 
Ja du ska göra som du har tänkt..

När du byter fasad så sätter du in vindskivor (papp,asfaltboard eller likande finns o köpa) samt ny tjockare isolering..

Du sätter Yttervägg, Vindskivor,isolering,gips,tapet.

om jag inte har fattat helt fel.. :-/

 
Menar du på yttervägg från insidan av huset?

 
nja..

Jag menade om du byter till tex tegel fasad..

Tegelfasad, Vindskivor,isolering,gips,tapet.

För övrigt så kom jag på att du måste ha en plast film mellan Isoleringen o Gipset

Tegelfasad, Vindskivor (vindskydd) ,isolering,plastfilm,gips,tapet. Så ser en vägg ut i genom skärning.

Plast filmen hindrar att fukt inne i huset kommer ut i väggarna. Fukten inne ska ju vädras ut med hjälp av ventelationen.

Värt att tänka på när man tillläggs isolerar ut sidan är fönstrerna dom kommer då långt in (efter som du gör väggen tjockare) vilket man brukar lösa genom att flytta dom utåt så på in sidan får man en rejäl kant som frun i huset kan ställa blommor o annat skräp i. ;)

Val av isolering i Väggarna, så är det smidigast att välja nån form av skiva. I dag har du säkert spån eller mull eller kanske tom gammla tidningspapper.. Det merker du när du river bort ytter väggen. Detta är dock inte så bra efter som det ofta (alltid??) har sjunkit ihop o i delar av väggen så finns det ingen isolering alls..

Man kan även fylla väggen med Ekofiber malet tidningspapper troligen är det bäst för din kåk, dock det dyraste också då du troligen måste ha dit proffs som gör jobbet. Du saknar troligen den dära plast filmen, vilket kan ge upphov till möggel om man inte använder cellulosa isolering.

Bra Info finns att läsa på www.ekofiber.se.

På vinden skulle jag använda lösull av någon form av cellulosa materal.

Golvet.. har jag tyvvär ingen åsikt av. Då jag har hel källare o ingen kryp grund.
 
C
Hej!

Befinner mig i samma sit. som Du. Detta är säkert vårt 10:e hus men jag är fortfarande amatör...

Dock, vi började med yttertaket,mössan Du vet, gör inget under det ,med mindre Du kollat att allt är o.k. med det först....

Vårt hus är sammanbyggt av fyra huskroppar,alla olika, jag har Parocs,Isovers o Roxulls broschyrer hemma att läsa i, fixa dom Du också! Det är nog ett måste!

Bygghandeln har bra broschyrer från Träinformation förse Dig med dem!

Lycka till!

Carra
 
Finns det en metod att täta kakelugnar???? Förutom att ta ner och mura om dem alltså! Vi har två med eldningsförbud, men skorstenspiporna är OK.
 
Hej!

Jag tog kontakt med en kakelugnsmakare som provtryckte dem. Han sa då att problemet inte var så stort och att det oftast bara är att lyfta av kronan. Dock se till att provtrycka allt så det inte läcker någonstans från botten och upp. Ta oxå kontakt med sotarn.

Jag fick ett pris på 7500 kr/ st, men det sparar man nog in ganska snart.
 
Tackar! Verkar väl värt att prova :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.