P
Hej alla!


Har ett litet problem med en dammsugare i min snickarbod.. Den är En bosch gas 1200 L som är kopplad till min Gcm 12 gdl.. Problemet som uppstår är att dammsugaren startar en liten stund såfort farsgubben sågat klart på sågverket utanför.. Mycket irriterande..


Har det nåt med att dammsugaren är så känslig ? Så den känner av minsta lilla förbrukade ? Eller vad är det frågan om? Dom ligger inte ens på samma säkring.


Vet inte om jag postade i rätt forums del nu annars får en moderator flytta tråden!
 
Vilket läge står dammsugarens strömbrytaren i när detta händer? Om den står i verktygsläge så kan du testa att förvara den i avstängd-läget och se om det hjälper.

Jag har också en sån där liten bosch-dammsugare men har aldrig råkat ut för några oannonserade starter, fast jag har ju inget sågverk utanför dörren heller.
 
P
Den står i verktygsläge! märkte nu oxå att om jag kör någon liten maskin tex en borrmaskin så går dammsugaren igång.. fast bara nån halv sekund.. .
Den går inte igång om jag kör bordsågen,spånsug eller hyveln (16a 3fas) men på sågverket (25a)

Får nog ha den i avstängd läge när jag inte använder den..
 
P
Kanske en Moderator kan flytta denna tråd till elforumet ?

har fått ett annat dilemma nu!
skulle använda min Logosol DH410 för några veckor se.. den starta bra men så fort den fick lite motstånd så va det som att en säkring gick, väntade i nån minut så tändes alla lampor igen och den startade.. körde igen och samma igen men nu startade den inte!
nåväl, öppnade el dosan och där hade ett litet kretskort gått sönder... ringde logosol och dom sa att det var bromskortet så dom skickade ner ett nytt kort, nu idag så kopplade vi in kortet och såfort vi satte i strömsladden så small kortet och snabbsäkringen i elcentralen löstes ut...

vad kan detta vara för fel? det finns 2 snabbsäkringar och 3 styckna reläer.. annars inte så mycket mer i eldosan.. ska ringa logosol på måndag men om någon här kanske vet vad man ska kolla efter?
 
Du kan börja med att leta efter dålig kontakt. Det första felet du beskriver med lampor som gick (antar att vi då pratar om lampor som inte sitter i maskinen?). Det tyder på en glappkontakt som går varm, och sedna svalnar.

Om det är en nolla som glappar så kan det ge flytande nolla, med risk att du får 400V i ett vanligt VU.

Kontrollmät spänningen till maskinen.

Annars kan du väl lägga upp lite bilder på maskinen där man ser reläer osv.
 
Redigerat:
P
Var lite för snabb där med lampor :surprised: lamporna menade jag lamporna som sitter på kontrollpanelen på maskinen..

tror iaf vi hittade felet.. provade en annan maskin med samma kabel. och den fungerade väldigt konstigt så vi tog upp kabeln och då visade det sig att nollan satt på en fas!!! , kan tillägga att kabeln var spritt ny!

om nu detta va felet.. vilket jag hoppas det är och att de inte va nåt mer som gick sönder i maskinen så borde de bara vara att tuta o köra :|

ringde Logosol idag och dom skötte ärendet med nytt kort exemplariskt så dom ska ha stor eloge!
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Var kom kabeln ifrån?
 
P
Anmäl det!


Dock en 3fas maskin kan ha blå som fas i anslutningskabel då motorer inte behöver nollan. Men såfort man har lite övrig elektronik inblandat så brukar det normalt sett krävas nolla till de flesta maskiner.
Satt Nollan på en av faserna så att man vänt fel det kan ju slakta rätt dyra saker.

En kompis hade en Byggcentral från *host*Malmbergs*Host* Där var L3 vänd med Nollan. Centralen funkade ju skitbra på L3 med handverktyg. Men de övriga uttagen smällde ett gäng lysrörsarmaturer.

Kommer sånthär ut på marknaden så betyder det att kontroller inte efterföljs. Detta kan vara livsfarligt!
 
Ja Anmäl, både till Jula och elsäkerhetsverket! Det är ju risk att samma fel finns på många i samma batch. och i viket fall som helst så betyder det att produkten inte har testats. Kan ju finna vilka fel som helst om fabriken inte provar.
 
pleqtiz skrev:
Jula .. aldrig mer en kabel/skarvsladd därifrån!
visst dom har säkert bra saker men nu känns det som att man får vad man betalar för :thumbdown:
Det här måste du driva vidare. Ett sådant här fel får ju bara inte finnas. Det kan ju orsaka mer eller mindre vilka skador/olyckor som helst, alltifrån förstörda maskiner till nedbrunna byggnader med dödsoffer.

Lova att du följer upp det och redovisa gärna i tråden vad som händer.
 
P
Ja! jag ska ta ett snack med Jula! vart dyrt detta för min del och det är ju som ni säger, kan hända igen för någon annan..

om dom nu tror på mig.. har ju öppnat kabeln och skiftat kablarna.. men vi får se vad dom säger!

fick hem ett nytt kort idag och ja tänkte laga dom 2 andra kortena,, kostar trots allt 750 kr styck :surprised:
komponenten som gått sönder är nån sorts varistor? 10N431K. har hittat flera men olika v tal ,dom flesta som jag hittat är på 275v,, antar att man kan mäta upp sånt på det nya kortet? men annars e den för 430volt

http://www.tme.eu/en/details/jvr10n431k/tht-varistors/joyin/#
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.