Någon som kan bringa klarhet i detta mystiska händelseförlopp?

Elektrikern hjälpte mig att koppla in 20 st LED-spottar, fördelade på 2 st drivdon (10 st på vardera, väl inom intervallet för vad drivdonen klarar effektmässigt). Spottarna kopplades i serie. Spottarna seriekopplades med hopsnurrade ledare. Vi testade. Allt fungerade bra.

Sedan tyckte elektrikern att det skulle göras ordentligt, dvs inte bara tejpa runt skarvarna utan först löda ihop dem. Så skarvarna löddes ihop. Här gjorde jag ett misstag - jag var inte hemma när det gjordes, och bad inte om att det skulle testas.

Jag hade mycket annat att göra, och först flera veckor senare upptäckte jag att lamporna inte längre fungerade. Bad elektrikern felsöka vid nästa besök. Svaret blev "nej, de lyser inte, men det är inget fel på lödningarna". (Jag hade köpt lamporna av honom, men inte drivdonen, så han kände inte hela ansvaret, fullt förståeligt.)

Nu har jag felsökt. Bytt ut komponent efter komponent. Det visar sig att båda drivdonen är trasiga, samt 6 av lamporna (6 lampor som satt monterade i följd på ett av drivdonen, men inte närmast donet utan "mitt på" slingan). Har ersatt de trasiga med nya, och nu fungerar det.

Kan komponenterna ha tagit skada av lödningen på något sätt? Eller är det något jag förbiser? Lamporna kommer snart byggas in och bli lite kluriga att komma åt, så jag vill helst inte att de går sönder igen.
 
Om det var bra längd på kabel från led/driver till lödstället borde det ju inte vara möjligt att de skadats av värme i alla fall.

Hade du kunnat vad det var för spottar och vad för drivdon till?
 
Tack för svar. Vad betyder "bra längd på kabel"? Lamporna monterades nära varandra och även nära drivdonen, och elektrikern lämnade bara lite slack på kabeln. Ca 30-40 cm kabel mellan varje lampa, och lika mycket mellan sista/första lampan och drivdonet. Kablarna skarvade på halva avståndet, dvs 15-20 cm kabel från lödställe till lampa. Men ingen skarv närmast drivdonet, dvs alltid minst en lampa mellan drivdon och lödställe, såvitt jag kan förstå. Och lamporna närmast drivdonen är oskadade.

Spottarna är 3 x 1,2W puckar, dvs totalt 10 * 3,6W = 36W last per drivdon. Donen är Helvar DALI, med maxlast 70W per styck.
 
Värmen från lödningen kan du bortse ifrån. Om det skulle blivit så varmt att lampan skadats så skulle isoleringen på kabeln varit bortbränd först innan värmen nått lampan och skadat den.
 
Kan du ge en lite mer exakt spec på drivdonet? 1..1,2W dioder brukar vilja ha 350mA, tänkte bara så att drivdonet verkligen kan ställas in på den strömmen. Don som lämnar så pass hög effekt brukar lämna som minst 700mA.

Edit: Vid lite närmare eftertanke tror jag att donen inte är kompatibla med armaturerna, googlade fram dessa don Helvar LC1x70-E-DA, och de kan ställas som lägst på 700mA.
Och I så fall har du eldat upp dina lysdioder.... men som sagt, nu gissar jag bara.
Och när det gäller konstantströms-LED kan man inte räkna på traditionellt sätt med bara effekt(W).
 
Redigerat:
Såg din edit nu. Ja, det är det donet. Jag har dock tolkat specen som att den kan leverera 350 mA (det står 350 mA i specens övre del och sedan 355 mA i den nedre tabellen, men det borde ju vara okej även om det är så). Eller missförstår jag detta?
 
Du har förstått detta rätt, du har rätt don (det jag hittade är inte likadant) och det verkar vara rätt inställt.
Och 355 eller 350 mA spelar ingen som helst roll.

Det som kan ha hänt är att han lödde utan att ha brutit spänningen till donen, när sedan lödpennan sätts mot trådarna skapas en överledning till jord. Men det borde inte ha någon betydelse egentligen eftersom primärsidan brukar vara galvaniskt skild från sekundärsidan som brukar klassas som en SELV-krets (står iofs inget i databladet om detta).

Så i detta fallet är det inte så lätt att säga vad som har gått snett.
 
  • Gilla
WaldenWoods
  • Laddar…
Vet du vad du har för framspänningsfall på lysdioderna? På drivdonet står det U-OUT 50...200V. Tycker det låter högt?
Kanske skulle haft fler i serie om 50V är lägsta utspänning.
 
1,2W / 350mA = 3,4V, och det gånger 30 = 102V.
Men teoretiskt ska man kunna driva allt i från en(1) diod då strömmen är den bestämmande faktorn, en gissning är att minst 50V betyder garanterad utspänning vid lägsta tillåtna matningsspänning/nätspänning och högsta tillåtna omgivningstemp.
 
Har nu upptäckt en sak till som kanske kan vara en ledtråd till vad som hänt. De 14 lampor som är kvar sedan första monteringen, som jag vid min felsökning betraktat som fungerande, släcks inte helt när drivdonet får signal att släcka. De lyser lite, lite svagt även i "släckt" tillstånd (olika lampor olika mycket, men konstant. Samtliga tre dioder i varje puck lika mycket.). De 6 lampor som jag bytt ut, däremot, är såvitt jag kan se helt släckta när de ska vara släckta.

Går det att förklara? Eller är det att förvänta att vissa av lamporna inte släcks helt? Jag har knappt någon tidigare erfarenhet av LED.
 
Inte helt ovanligt att drivdonen läcker lite, en lysdiod behöver inte många uA för att börja lysa, kan räcka med ett lämpligt motstånd parallellt över utgången för att släcka.
 
Tack! Det låter som en rimlig förklaring. Kan kanske vara så att de nya lamporna är helt släckta just för att de är helt nya, och därför kräver lite större spänning (eller kanske ska man säga ström i det här fallet) för att gå igång.

Få se om jag tänker rätt nu:
Varje lampa har effekten 3.6W, och drivs med 350 mA. Då ligger det normalt 3,6 / 0,35 = ca 10 V över varje lampa. Resistansen i lampan är då 10 / 0,35 = ca 30 ohm. 10 lampor efter varandra har då resistansen 300 ohm.

Parallellt bör jag då lägga något som har väsentligt större resistans, men kanske inte oändligt mycket större. Vad sägs om 10 kohm?

Nåväl, jag kan ju köpa lite olika storlekar och testa mig fram. Frakten från Elfa lär kosta mer än själva resistorerna, hur många olika storlekar jag än väljer att testa med. :)

Tänker jag rätt?
 
En diod uppför sig inte som ett motstånd, så den liknelsen haltar lite. Det väsentliga är om det tilltänkta motståndet klarar max spänning (helst max vad donet ger), vid 200V och 10kOhm utvecklas ca 4W, men ett motstånd som tål 4W kommer ändå att bli ganska hett, så att gå upp rejält i effekttålighet är att rekommendera.
 
  • Gilla
WaldenWoods
  • Laddar…
Så gott som något. Tänk dock på att 10 kohm och ca 100 V ger ca 1 W förlusteffekt i motståndet.

Man kan inte riktigt räkna med resistanser här men det duger för att hitta en härda på motståndet. Varje armatur (med tre LED) har ett framspänningsfall på ca 10 V, dvs det krävs ca 10 V för att driva 350 mA genom lampan. Men det är inget linjärt förhållande mellan spänning och ström så 9 V kanske inte ger mer än 10 mA.

Ang bortfallen så låter det ju helt klart som mer fel än vad som kan förklaras med naturlig bortgång. Lite mätning av spänning och ström på sekundärsidan vore värdefullt, även temperatur i pottorna och där drivdonen är placerade.
 
  • Gilla
WaldenWoods
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.