Sitter och spånar på ventilationen i mitt lösvirkeshus.
Har mängder med limträn och ryggåstak som ställer till rördragningen lite, därav väggdonen.

Känns flödena rimliga?
Den gröna siffran "luftväxling" är 0.35 l/s per m2.

Har tjuvstartat lite och hängt upp ett Heru 100 T EC i tvättstugan, därifrån gått med 160 rör till varsin ljuddämpare på från/tilluften. Samt dragit kanalen till uteluftsventilen.

Jävligt roligt det här! Hittills iaf... :rolleyes:

Flöden jpg.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Grundplan flöden ventilatíon.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2014-04-13 09.03.07.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Flödet på inlägg var enormt!! :p
 
Har själv runt 0,39 liter/sekund, och det är projekterat av firma specialiserad på området vilket borgar för att det någorlunda rätt. Du som ligger i samma härad kan nog räkna med att det är rimligt.
 
  • Gilla
AxxChild
  • Laddar…
Jag skulle ha skippat tilluft i hall/hall och ökat den lite i sov1/sov2/rum2. (Med reservation för plan 2 då eftersom du inte la upp någon ritning på det.)
Tumregeln är ju att luften ska gå från rum med högre krav på luftkvalitet till rum med lägre och då passar t.ex. sovrum->hall->bad bra, att tillföra en del av luften i hallen istället tillför inget. Dessutom tycker jag att flödet är aningen i underkant i just dessa rum och det kommer du ju ifrån om tillför lite mer luft där istället för i hallen.

Du borde justera flödena lite så att du får samma mängd tilluft och frånluft. (Sedan kanske man i praktiken justerar in frånluften aningen större än tilluften för att undvika övertryck, men att projektera för 10% skillnad är dumt.)
 
  • Gilla
AxxChild
  • Laddar…
Det lät ju vettigt det Bigfoot.

Ett litet tillägg ang. sovrummen, så ser jag nu att ytan som jag har satt är inkl fasta garderober. Det borde minska ytan ett par kvadrat.

Varför jag inte har en ritning på övervåningen är att jag inte har bestämt än hur jag vill ha det.
(Det jag vet är att en liten toa blir det iaf)

Vad tros om frånluften, ska jag sänka ner allt lika mycket till samma som tilluften, eller är det något av rummen som ska behålla sitt värde?
Badrummet kommer ha både dusch och badkar utan öppningsbart fönster.
 
4 liter per person och sovrum har jag. Dvs 4 i ungarnas respektive rum och 8 i mittvoch sambons. Dessutom har vi frånluft i köket, ovanför inbyggnadsugnen. I hallen behövs inget.
 
  • Gilla
AxxChild
  • Laddar…
Och det funkar bra, eller?
 
Jadå, funkar finfint! Kan väl tipsa om att ta en extra titt på takhuvarna, eftersom en av våra blåste av i stormen. Det visade sig att det inte var ihopskruvat ordentligt i fabrik, en av skruvarna hade missat.
 
  • Gilla
AxxChild
  • Laddar…
Flödena i sovrummen är för små. Jag hade som någon var inne på, minskat eller skippat tillflöde i hallen och istället ökat i sovrummet. Är det ett rum där både du och din respektive sover bör ni ligga på betydligt mer. Minst 7 l/s,person.
 
Fokusera på det viktiga i detta läget, vettigt aggregat med ställbar fläkthastighet, lämpliga kanaldimensioner så du inte överskrider lämplig lufthastighet, donplacering och placeringar för ljuddämpare. Vid injustering kan du trimma exakta flöden både vid enskilda don och på totalinstallationen

Generellt sätt ser det bra ut.

Flöden i sovrum är mycket ofta en smakfråga, standarder säger en sak men vid känslighet för drag och ljud kan "friskheten" med ett högt flöde ofta uppfattas negativt. Donplacering och hur donet fördelar luften i rummet kan då bli viktigare än det exakta flödet
 
  • Gilla
AxxChild
  • Laddar…
Ja det verkar vara olika bud på vad som rekommenderad vs det man läser vad folk skriver.

Det svåra som jag känner när man själv inte har erfarenhet utav sånt här, är att veta vilken linje man ska gå på.
Jag vill ju ha ett så tyst system som möjligt.

Jag hade ju tex hjälp i början av en person med 40 år i branschen som satte 8 respektive 4 liter i sovrummet, vilket det också står i rekommendationerna, men verkar tydligen vara väldigt lågt.

Myrstack; aggregatet har jag redan satt upp ;)
 
Nu sitter jag och räknar lite på tryckfall och har lite oklarheter.

Fråga 1.
Hur räknar jag när vardagsrummet är uppdelat på två don i serie?

Flödet ska vara totalt 30 l/s.
Fram till första donet räknar jag tryckfall i spiroröret på 30 l/s, och sedan halverar till 15 l/s vidare till nästa eller? Alltså så det blir 15 liter per don.

Fråga 2.
Har lite svårt att tyda tryckfallet över förminskningar.
Räknar jag på 160-125 på 30 l/s så är det ju utanför diagrammet? :(
 
  • tryckfall förminskare.png
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ingen?
 
Orsaken att det är utanför diagrammet är för att lufthastigheten kommer under 2m/s då, som verkar vara en min gräns enligt det där diagrammet, med andra ord dina rör är överdimensionerade för ditt flöde?

Så tolkar jag det iaf
 
Håller med Dekker, du har så låg hastighet i kanalen/detaljen att tryckfallet blir nästan 0 Pa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.