Har ett komplementhus som är risigt och snett. Vi vill riva och bygga upp det igen likadant. Vad gäller? Hört att man måste spara något gammalt men vad ska man spara om allt är skit?


Vill gärna ha hänvisning t.ex. till boverket eller någon lagtext.


Vi vill inte söka bygglov.
 
River du allt måste du ha rivningstillstånd och nytt bygglov för att bygga upp igen.
behåller du en regel (som du senare byter ut) är det "renovering" ;)
 
Hade en bekant som byggde tält över sitt ganska lilla hus så bara skorstenen stack upp ut. Sedan rev han hela huset och byggde upp ett nytt utan att det syntes. Sista som gjordes innan taket färdigställdes var att riva skorstenen.

Ganska säkert inte rätt men fungerade för honom. Men då får man inte ha för nyfikna grannar.
 
Frågan är ju vad du menar med komplementbyggnad, är det en friggebod på tomten så är det bara att riva eller om det är flera, bara dom inte är större en 15 m² och står för nära tomtgränsen. Är det något annat så är de som föregående inlägg, och utan bygglov blir det svartbygge med risk för vite och rivning.
 
Det kan gå illa om du river allt. I dt.se igår fick vi läsa om en kvinna som byggt nytt fritidshus utanför Falun utan bygglov - nu rivs det! Dumt att chansa.
 
Det är ju så jag har hört det men var kan man hitta exakt information. Är detta boverket som bestämmer eller ligger det hos kommunen?
 

Bästa svaret

Du kan ju alltid ringa kommunen (byggnadskontoret el likn) och fråga vad som gäller rent generellt (anonymt). Kommunerna har rätt stor självbestämmanderätt när det gäller byggnation vad jag förstått, samt då att de bör ha hyfsad koll på byggregler.
 
Bygganmälan krävs oavsett om bygglov krävs, dock ej om det är en friggebod.
 
Hade en i kvarteret som bytte en bit vägg i taget. När han var klar såg du ingen skillnad i princip. Hans problem var att det finns stenåldersgravar på tomten så minsta förändring av bebyggelsen troligen hade medfört utgrävning och stora kostnader. Så det han gjorde var en grundlg renovering...
 
Villa vista skrev:
Bygganmälan krävs oavsett om bygglov krävs, dock ej om det är en friggebod.
Är inte det bara om du senare måste söka bygglov, var det inte de reglerna som ändrades senast? Och även var huset ligger, detaljplanerat, etc? Samt att det i detta faller rör sig om en komplementbyggnad, dvs inte huvudbyggnad.
Så TS behöver komplettera med mera information.
 
Huset ligger inom detaljplanerat område (litet samhälle), byggnaden är ett garage/förråd.

Villa vista, varför skulle bygganmälan vara ett krav vid renovering? Har jag aldrig hört innan.
 
Du får nog inte ändra husets utseende för det är ju redan bestämt med bygglovet. För med bygglovet är det ju dokumenterat byggnadens uppbyggnad.
 
Klicka skrev:
Du får nog inte ändra husets utseende för det är ju redan bestämt med bygglovet. För med bygglovet är det ju dokumenterat byggnadens uppbyggnad.

Vi ska ha det likadant och man brukar får ändra mindre saker med utseendet utan bygglov.

När detta byggdes fanns nog inte bygglov.
 
peternicklas
huggan skrev:
Vi ska ha det likadant och man brukar får ändra mindre saker med utseendet utan bygglov.

När detta byggdes fanns nog inte bygglov.
Om det är så gammalt att det inte fanns bygglov när det byggdes så kanske det är bäst att riva det och bygga helt nytt. Du kanske vill ha platta på mark. Prata med kommunen, de kanske bara säger att bygg ett likadant så har det ingen betydelse.
 
Ja fast det jag är ute efter är lagtexten som detta berör inte själva svaret.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.