Hej på er,

Vi håller just nu på att förhandla med husleverantören och vi är osäkra på om vi ska gå vidare. Deras helentreprenad visar inga poster utan vi har bara fått totalsumman. Detta gör oss osäkra på om priset är skäligt eller ej.

Vid en totalentreprenad, brukar husbyggaren inte visa några siffror, t.ex hur mycket grund och hur mycket snickare målare, rörmockare... kostar?

Hur låter dessa priser för er:
Husmodellen från leverantören: 1,5miljoner (med våra ändringar)
Entreprenadkostnad: 2,1miljoner (Nyckelfärdigt med en grovplanerad tomt)

Tack!
 
Redigerat:
Hej
Liten förklaring.
Vid en totalentreprenad så är det anbudslämnaren som har ansvaret för projekteringen och byggandet.
priset han lämnar baserar sig på en beskrivning ifrån köparen vad han vill ha. Köparen kan ex ge denna enkla beskrivning som ex hus i ett plan med 4:a rum och köp på 125 m2.
Då kommer leverantören att offerera enklaste och billigast som går att bygga enl svenska bestämmelser.
Detta visar att det är väldigt viktigt att skriva denna beskrivning så rätt som möjligt för att få vad man vill ha. Man kan även beskriva funktioner och ev kapaciteter på ex värme och ventilation.
Med andra ord så för att någon ska kunna säga om det är dyrt eller billigt så måste de också veta vad du beskrivet.
Hoppas att jag kunde förklara så att alla förstår på ett enkelt sätt.
Bengt
 
bara för att ge lite jämförelse så har vi byggt ett regin med Älvsbyhus för 2.6 inkl allt, grovplanerad och stor grusad uppfart. tomten kostade 400000kr inräknat i totalsumma. Huset byggde vi 2011...
 
Får du en offert med ett fast pris så kommer entreprenören aldrig att visa hur han har räknat. Däremot skall det finnas med vad som ingår i anbudet. D.v.s antingen står det att det ingår Hus 1 med följande tillval eller liknande eller står det att samtliga detaljer i kundens beställarens underlag ingår. I detta fallet antar jag att ni har valt ett hus och kryssat i en massa tillval. Ni vet därmed vad ni får och därmed vad ni betalar för. Enda sättet att få reda på huruvida detta är rimligt eller inte är ju att jämföra med en annan hustillverkare. D.v.s. leta upp ett liknande hus med samma standard och begär in en offert från dem också.
 
Kostar materialsatsen till huset 1,5 mkr och entreprenörerna som ska bygga ihop det 2,1 mkr? Så totalt 3,6 mkr för nyckelfärdigt hus?
Det är ju svårt att säga om det är rimligt eller inte eftersom du inte skriver vilken storlek, hustyp, vart du ska bygga, vilken standard ni ska ha osv.
Dock när det är totalentreprenad så brukar de inte speca kostnaderna för vardera post. När de anlitar underentreprenörer så lägger de oftast på en procent på deras kostnad eftersom de håller i projekteringen och har fullt ansvar under byggtid och garantitiden.
Kan jämföra med den offert vi fått från Trivselhus (delad entreprenad), där ligger materialsatsen på drygt 2 mkr (vi har inte tagit något av deras standardhus utan ritat ett helt eget vilket säkert påverkar priset uppåt) och sen har de uppskattat kostnaden för att bygga ihop huset (inkl allt, alltså inflyttningsklart) på drygt 1,4 mkr. Då har vi inte direkt sparat in på nåt utan har rätt hög standard, bergvärme osv. Huset är ett 1-plan på 190 kvm. Tomtkostnaderna och avgifter för avlopp, vatten m.m. är inte medräknade. Det är väldigt svårt att jämföra rakt av eftersom allt man lägger till/drar av påverkar.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.