Vet inte om hemautomation är rätt forum.. men på nått sätt är det väl det :)

Jag är lite sugen på att bygga garderobsbelysning till mina IKEA garderober, inte helt olikt det som ikea själv säljer ( http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00267626/ ).
Det som dock gör att jag inte vill ha IKEAs är att dom har belysningen inuti garderoben, i mitt fall tror jag att det kommer innebära att den mest lyser upp hyllan längst upp där jag ändå mest har skräp. Min tanke är att ha lamporna i taket ovanför och en bit framför garderoberna.

Jag tänker mig att jag skulle köpa något 12v spots system och sen stoppa in sensorer som känner av när varje enskild skjutdörr är öppen (totalt 4 skjutdörrar).
Mitt problem är framförallt att jag inte har någon erfarenhet av att bygga elektronik, helst skulle jag vilja ha en sensor med 2 ingångar och 2 utgångar där utgångarna aktiveras när sensorerna inte täcks av något.
Detta har jag dock inte hittat, så jag antar att jag måste bygga nått.
Jag har också fått för mig att de flesta sensorerna är omvänt vad jag vill ha, dvs att de sätts på när de känner av något, men det kan jag fått om bakfoten.

Är det någon som kan hjälpa mig eller iallafall peka mig i rätt riktning?
 
Redigerat:
Kanske fyra av denna http://molectric.com/strombrytare/548-dorrbrytare.html en i varje ändläge av dörrarna. Parallellkoppla dom så tänds lyset när minst en dörr öppnas.
Jag gillar avancerade tekniska lösningar men ofta är det ju trevligt med en enkel lösning som alltid funkar.
 
AskeHolst skrev:
Kanske fyra av denna [länk] en i varje ändläge av dörrarna. Parallellkoppla dom så tänds lyset när minst en dörr öppnas.
Jag gillar avancerade tekniska lösningar men ofta är det ju trevligt med en enkel lösning som alltid funkar.
Nja.. för det första hade jag tänkt att bara en lampa tänds i taget, men det skulle man ju fortfarande kunna åstadkomma. Men jag tror inte den där typen av sensor skulle fungera, vet inte riktigt var jag skulle montera dom, väggarna är 10-15 cm från sidan av skjutdörrarna, dessutom gör mjukstängningsanordningen på dörrarna att dom inte alltid stängs de sista 1-2 cm (de stängs tillräckligt för att "sluta tätt" men sargen runt ger lite spelrum).
Men det är precis något sånt där som jag helst skulle vilja ha, fast med IR/optiska sensorer istället.. jag började kolla lite på arduino med sensorer och det skulle man ju säkert kunna få att fungera men det känns som hyfsad overkill.
 
Om du kör med 12v led så finns det mycket mer prylar du kan använda. Sök på eBay på pir switch eller daylight sensor mm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.