Hej!

I artikeln om stödmurar finns följande tips: "Man kan också göra breda trappor (avsatser) som en ”läktare”, istället för mur, kanske med vissa bänkpartier utbytta mot växtbäddar. Lägg till belysning så blir det ett fint blickfång."

Det låter trevligt, men ganska komplicerat att bygga. Jag tänker mig att man bygger trappan i trä, men hur håller man massorna från den övre avsatsen i schack?

Kanske helt omöjlig fråga att svara på, men: Hur stor höjdskillnad är rimlig att ta upp med en sån här lösning i en vanlig villaträdgård på ca 800 kvm?

Det vore väldigt roligt att få se foton på trädgårdar med denna lösning. Länktips efterlyses med andra ord! :)

Hälsningar /Johan
 
Om du bygger i trä kan du göra trapporna "ovan jord". Täck av marken under med väv. Om du vill ha jordkontakt (för plantering) är ju inte trä så toppen i längden, men byggtimmer funkar och kan bli fint.

Förstår inte vad du menar mer "hålla massor i övre avsatsen i schack", men med byggtimmer kan man förankra bakåt i slänten, klarar tryck av massor.

Om man tänker att att ett vanligt steg är 15 cm högt, kanske man gör "läktarnivåerna" tre steg höga, dvs 45 cm, som är lagom sitthöjd. Trapporna för att gå i görs alltså mellan läktarnivåerna.

Låt säga en nivåskillnad på 180 cm, ger 4 höga läktarsteg, och 12 trappsteg. 12 steg ger bortåt 360 i djup om varje steg är ca 30 cm.

Har inga klockrena länktips. Kanske Pinterest är ett bra ställe att söka bilder på. Börja på vår: http://www.pinterest.com/formochfunktion/nivåer-i-trädgård/
 
  • Gilla
10802
  • Laddar…
Stort tack för ditt svar och dina tankar Cajsa!
Jag var helt inställd på att man bygger en mur i bakkant och sen trappa med förvaringsutrymme under, så jag tänkte inte ens tanken att bygga trappan ovanpå slänten :)

Nu har jag med andra ord både något att fundera vidare över och några konkreta tips! Tack!

(Och om det är nån annan som också läser det här inlägget så får ni självklart gärna tipsa om länkar, eller kommentera!!)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.