Hej!
Vi bor i Stockholmsområdet och har en brant slänt på vår baksida som ligger i direkt söderläge. Slänten lutar uppåt och uppgår till ca 150-200 kvm. Lutningen är ca 30 grader. Marken består i vissa områden av lerjord men på andra ställen mer av sand. I dagsläget ligger där markduk med täckbark ovanpå. Vi har funderat på att plantera gräs men är osäkra på om det är ett bra alternativ då vi inte kommer att kunna klippa gräset pga den branta lutningen. Finns det något sorts gräs som växer sakta och inte blir så långt? Om gräs inte är ett bra alternativ finns det några bra marktäckare som vi skulle kunna använda oss av?

Vänliga hälsningar Linda
 
Nja, gräs i 30 graders lutning kanske blir lite väl svårskött.

Se även övriga svar i kvällens chat om släntväxter.

Det kan bli svårt att etablera (plantera och vattna) i så kraftigt lutning. Man kan använda kokosmattor som håller jorden. Bevattningslangar är bra, man måste se till att vattnet inte bara rinner ovanpå jorden.

Färdiga perennamattor är superskönt och effektivt om man bara kan kan stå där och plantera och förankrar dem väl, men är ganska kostsamt (bortåt 1200 kr/kvm).

Om ni ser slänten från utesittplatser och inifrån tycker jag ni ska tänka igenom den lite extra, så den funkar hela året. Pluskan kommer säkert också att styra. Men här kommer lite spontana tankar, som kräver vidare genomarbetning.

Direkt söderläge kommer att göra det extra torrt. Om det är sand funkar sandkörsbär kanon. Klipp gärna ner den första året under JAS (juli-aug-sept) så delar den sig. Enar klarar läget, matt-en Green Carpet kanske? Dyrt för att täcka hela slänten, men partiellt, för vintergrönt. Det finns perenna gräs som inte behöver klippas och klarar läget, som blåsvingel Festuca glacua 'Elija Blue', tuvor, inte så snabba att växa ihop. Kanske istället någon grupp av höga gräs, för vinterform, som silvergräs Achnaterum calamagrostis eller silverhavre Helictrotrichon sempervirens. (Tänk på att det är bra att komma åt gräsen, för att klippa ner det torra på våren.)
Skulle även kunna tänka mig en tre-grupp av trädgårdsen (Juniperus x pfitzeriana 'Mint Julep') eller kinesisk en (juniperus chinensis 'Blaauw') – båda resistenta mot päronrost – ger vasformig vinterstruktur och -färg.

Kanske kan ni införa några skuggande buskar? Smällspirea är torktålig. Alpvide, rosmarinvide. Körsbär (Prunussläktet) gillar väldränerat, man kan sätta ett prydnadskörsbär nästan vid släntfoten, så får den på- och avrinning, för att få upp en höjd. (kronan kommer att skugga, ger lite snällare halvskuggeläge bakom). Ungersk syren är torktålig när den etablerat sig.

Det är så stor yta, så man ska tänka på att måla med "bred pensel". Kanske kan ni välja 3 olika marktäckare och göra stora "omlotta korvar", ställa några grupper av buskar, höga gräs och vintergrönt mellan. Men sprid inte, utan gruppera.

Ni bör nog lägga ut "skötselstenar" så ni kan ta er fram för ogräsrensning osv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.