Hej!

Vi hade gärna velat ha tips och tankar kring hur färgsättningen på en ladugård ska vara för att vara så "klassisk" och "tidlös" som möjligt. Vad hade ni valt för färg till fönstren som är i tegeldelen, se nedan?

Ladugården är byggd sent 40-tal - 50-tal. Fönster och dörrar var målade i grön Cuprinol-färg tidigare. Säkert praktiskt, men giftigt. Sedan målades dörrar och fönster i tegeldelen svarta någon gång mitten på nittiotalet.

Hypotesen är att måla fönster vita, dörrar svarta och knutbrädor vita. Verkar det vettigt?

Här är en bild på ladugården:

bild.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tyvärr har glaset fått någon vit missfärgning. Vi frågade en glasmästare och han sa att det var någon form av kemikalie som orsakat denna etsning och att det bara var att byta ut glaset som gällde. Kan det vara ammoniak från boskap som de tidigare hade i ladugården som orsakat den etsningen? Vi har testat att tvätta av det men det sitter fast.

Mvh
 
Färg på ladugårdsdörrar är här i trakten antingen gröna eller svarta. Personligen tycker jag gröna är finast, svarta blir ganska så dystert. Ingen regel utan undantag dock så mina är vita men skall bli gröna vilket år som helst. Fönster är finast i vitt enligt mig.
Har man gröna dörrar så syns dessutom gångjärnen bättre, om man har sådana där gamla fina gångjärn då vill säga.
 
  • Gilla
2140
  • Laddar…
Man kan väl gissa att det spröjsade fönstret uppe i trädelen är original, så det är väl bara att köra på den? Dörrarna kan mycket väl vara fortsatt svarta. Annars skulle man kunna tänka sig att vitputsa teglet, då funkar det svarta som är nu bra.
 
Det som skulle vara mest klassiskt är troligen att måla dörrarna med kromoxidgrön linoljefärg, som dörrarna på bifogat foto. Fönstren bör då vara ljusgrå, en varmgrå som man blandar av vitt med några procent grön umbra. Knutbrädorna bör vara röda som fasaden, ofta skiljde man på boningshus och ekonomibyggnader genom att boningshuset hade fler detaljer som foder i annan färg men ekonomibyggnaderna hade enklare framtoning. ImageUploadedByByggahus.se1397416423.078680.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Marlen Eskilsson och 1 till
  • Laddar…
Tack för alla svar!

Vi får se hur det blir. Grönt är inte så jättevanligt i trakten där denna ladugård står, vet inte om det kanske är regionala skillnader.
 
Vita knutar och fönster på ladugårdar är nog ganska ovanligt eftersom det vore väldigt opraktiskt när man har djur som smutsar ner.

Se dej omkring i trakten och använd den färgkombination som är bruklig där du bor.
 
Nej grönt är nog inte så vanligt idag eftersom väldigt många dörrar antingen helt bytts ut och sedan målats svarta eller så har de ursprungliga dörrarna målats om. Det var väldigt vanligt att man strök dörrarna med stenkolstjära och således blev de svarta men det är inte original. Dörrar som var tjärade med trätjära och svartbruna förekom tidigare innan stenkolstjäran kom. Troligen är gröna och tjärade dörrar lika vanliga och beroende på var i landet.

Vill du ha det klassiskt med betydelsen -hur det såg ut när ladan byggdes- är dock inte svartmålat korrekt eftersom det är ett senare påfund.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.