Jag har köpt en begagnad vanlig spis med 4 plattor och en ugn. Min pappa harvkopplat en kabel å kontakt enligt schemat. Men huvudsäkringen går när vi sätter på ugnen. Det konstiga är att lamporna på fronten lyser svagt när spisen inte är på! Spisen kan kopplas som tre-fas eller i 220volt. Jag kan inte mycket om.det här men kan någon känna igen problemet å säga mig om spisen är kass eller om det är något annat? Vad är det som är fel?
 
Den är säkert felkopplad. Har du någon annan elkunnig som kan hjälpa dig? Annars är det en elektriker du bör satsa på!
 
Fungerar resten av spisen normalt, inklusive normal uppvärmingstid på plattorna? Är det bara ugnen som felar? Det kan ju vara fel på enbart ugnen. Att din far kopplat in säger oss ingenting. Beskriv istället exakt hur den har kopplats in, inklusive en mätkontroll vilka spänningar ni har i uttaget till spisen. Gärna bilder på inkopplingsschema och inkoppling.
 
Plattorna fungerar helt normalt. Det är ugnen som det är nått vajsing med. Kan man ladda upp bilder i forumet? Isåfall kan jag ju visa kopplingsschemat.

Under tiden jag försöker ordna med det: någon som kan gissa/veta varför lamporna lyser svagt när spisen inte är på?
 
Även om ugnen skulle blivit felkopplad och fått 400 V istället för 230 V över sig så borde inte säkringen lösa. Nu säger du dessutom huvudsäkring och inte gruppsäkring, vilket om det verkligen stämmer, faktiskt kan vara helt normalt beroende på något annat som drar mycket ström på en fas, t.ex VVB. Men jag tolkar dig som att säkringen löser ganska snabbt efter att ugnen sätts på vilket motsäger normal överlast? Lamporna är troligen glimlampor som är väldigt känsliga. Att de glöder kan t.ex bero på 20 års grejsimojs som runnit ned i spisen (kanske ned i vreden), eller möjligen att spisen inte blivit korrekt skyddsjordad/nollad. Bilder går normalt att ladda upp, men inte just nu, åtminstone inte så som det ser ut hos mig. Alla editeringsfunktioner lyser just nu med sin frånvaro.
 
A
Huvudsäkringen? Bestämd form Singularis?
Kan det inte vara jordfelsbrytaren?
Lite överslag i ugnens element pga tex fukt kan medföra såväl att jfb löser som att lamorna lyser svagt fast allt är avstängt.
Ev torkar de ur av sig självt eller byt element
Man kan påskynda torkningen genom att ta bort jordkablen och sätta på ugnens alla olika element, men då får man vara väldigt säker...
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.