Hej, tänkte om någon skulle kunna säga vilken kabel jag ska ha.
Har varit och köpt 7 st spottar som man kan ha utomhus http://www.clasohlson.com/se/Downlight-takfotsbelysning/Pr363921000.
Har borrat hål och dragit rör, så nu skulle jag behöva ha en lite kabel.
Lamporna sitter i uterummet, som är helt skyddat från vatten och vind. Då lamporna går upp på vinden.

Skulle någon av dessa kablar vara nåt att ha http://www.clasohlson.com/se/Värmetålig-kabel-RXKX/36-3971 eller http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Kabelinstallation/Silikonkabel-RHX-350080/ eller finns det nått annat.
Kommer att köra med led lampor i dom.

Tacksam för svar.
 
Det är tillverkaren som har första tjing på vilken kabel som krävs. Kontrollera alla märkningar på spotten ifall det står i klartext eller i form av en symbol, trekantiga, även om den är märkt med "60598". Står det inget så fråga Clas. Även om du tänker använda LED så kan någon i framtiden montera 35 W halogen, och då gäller det att kablarna klarar värmen.

RXKX m.fl är anslutningskablar för inomhusbruk. Det är en gråzon huruvida den skulle vara tillåten för fast installation som detta innebär, men denna och liknande typer är ändå vanliga val för förläggning i VP-rör/flexslang. Alternativet är typ EKK, EXK m.fl men som är styvare, det kanske inte går praktiskt.
 
Det blev en RXKX kabel, frågade på clas men dom i butiken var inte säkra så han ringde någon expert på detta. Som tydligen sa att det gick bra att ha den där.

Tack för hjälpen
 
"Experten" har kunnat säga vad som helst och du har köpt det... Inget illa ment, men så funkar det allt för ofta idag.
Affärsbiträdena kan ingenting. Ställer man en fråga om en produkt börjar de bläddra i katalogen eller slår i datorn för att läsa upp samma text som jag redan läst, följldfrågor på det och de kan inte svara. Eventuellt ringer de en vän.
Har jag fel eller är detta vanligare än för 20 år sedan?

Beträffande kabeln så skulle jag kört med EKK eller liknande om det fungerat att dra fram sådan. Ungefär samma pris och mer framtidssäker och robust kabel jämfört med fast installerad RXKX (som inte är en installationskabel).
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Fast rxkx tål väl värmen bättre än ekk?
 
Det blir lite tveeggat här. Värmetålig kabel kan ev behövas ifall halogen används i armaturen. Nu ska LED användas istället, och dessutom ska armaturerna monteras utomhus. Så i praktiken är det köldegenskaperna som väger tyngst, och RXKX är en "lampsladd" avsedd för inomhusbruk. Mjuk PVC brukar klara kyla dåligt. Nu ska den visserligen ligga still, men ändå. Och frågan återstår om man behöver ta hänsyn till att halogenlampor kanske kräver en värmetålig kabel...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.