öringen skrev:
Tråkigt att läsa att det fuskades/ fuskas en del vid asbestsanering. Man anlitar ju proffs för att det skall bli riktigt gjort
Som sagt, jag vet inte hur det funkar nu. Men då, för 20 år sedan, började det bära iväg åt fel håll. Attityden ändrades ganska mycket mot det sämre under de fem år jag jobbade med det.
Å andra sidan finns det fuskande företag i alla branscher. Vore som sagt kul att höra av någon som jobbar med det idag!
 
Japp, jag tänkte att jag börjar med att sanera allt först innan jag börjar lägga/bygga nåt nytt. De hade panna innan, men den är borttagen och ersatt med fjärrvärme. Jag kanske bör fråga om asbestsanering gjorts? Vi får tillträde i juni, så jag kommer fråga nuvarande ägarna om lite fler detaljer, när de lagt kakel, mattor osv, för att kunna bedöma risken med asbest.
 
Resko skrev:
De hade panna innan, men den är borttagen och ersatt med fjärrvärme. Jag kanske bör fråga om asbestsanering gjorts?
Fråga skadar ju inte. Men de eventuella rörböjar med asbest i isoleringen som finns kvar stör väl inte? Är du orolig kan du gipsa in dem med apotekets gipsbinda och måla, som jag skrev tidigare.
 
Ett litet tips om att sanera asbest: Som jag förstått det så tar det 30-50 år att utveckla sjukdom till följd av asbest. I vårt fall insisterade svärfar på att få göra saneringen (huvudsakligen rörböjar), då han är 70+ och räknar med att dö av helt andra orsaker innan eventuella asbestskador gör sig gällande. Hör om du har någon äldre släkting som är villig.
 
bakterie skrev:
Ett litet tips om att sanera asbest: Som jag förstått det så tar det 30-50 år att utveckla sjukdom till följd av asbest. I vårt fall insisterade svärfar på att få göra saneringen (huvudsakligen rörböjar), då han är 70+ och räknar med att dö av helt andra orsaker innan eventuella asbestskador gör sig gällande. Hör om du har någon äldre släkting som är villig.
Det är väl mesoteliom och lungcancer som kan ta något 20-tal år att utveckla, vad jag minns.
Problemet med din svärfars resonemang är att det damm han frigör och lämnar kvar även drabbar dig och alla andra som vistas i lokalen. Det är därför det är viktigt med undertryck (för att undvika spridning) och en noggrann dammsugning med för ändamålet avsedd dammsugare.
 
  • Gilla
eviljava
  • Laddar…
Nu har jag varit uppe i huset igen och pratat med säljarna. Gubben hade själv tagit bort en plastmatta från trapporna och limmat dit heltäckningsmatta 2002. Plastmattan var från 50-talet. Innebär det att han kanske har kontaminerat huset med asbest? :) Han sa även att det finns ett eternitrör i badrummet. Men jag antar så länge man inte röret så är det ingen fara? Kökskaklet är från 89, då använde man väl inte asbest i kakelfog längre?
 
Redigerat:
Jag tror du oroar dig onödigt mycket... Visst, man ska hantera asbest med respekt men följande finns att läsa om asbest:

En genomsnittlig exponering på 0,004 fibrer/ml under 2,5 arbetsår ger en exponeringsdos på
0,01 fiberår/ml. Detta motsvarar en livstidsrisk för mesoteliom (cancer i lungsäcken) i
storleksordningen 0,003 % och en obetydlig risk för lungcancer (Hodgson & Darnton 2000).

Detta gäller den farligaste asbesten, brun asbest, som inte används i hus eller isolering.

Exponering av asbest under kortare perioder är således obetydlig. Asbest du inte rör eller som inte påverkas av yttre faktorer ger inte ifrån sig några fibrer så det är bättre att låta det vara eller "gömma in det" som Norrhyttan föreslår...
 
Resko skrev:
Plastmattan var från 50-talet. Innebär det att han kanske har kontaminerat huset med asbest?
Ja, när han gjorde det. Men tiden läker alla sår, eller som i det här fallet, ventilerar bort alla problem. Så du kan sova tryggt i ditt nya hus!
Eterniten kan du glömma. Det är först när du ska riva den som du får tänka dig för, men som sagts tidigare - tar du ner den utan att ha sönder den finns inget problem. Och skulle du spräcka någon bit här och där är inte heller det något att grina för. Däremot ska du kanske inte braka på med vinkelslipen eller kapklingan i eternit...
 
Ok, tack för era svar. Känns lugnande. :)
 
O
Eller bilmaskinen i eterniten....
-F-låt var bara tvungen....
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.