Tack för svar. Sant att man helst vill höra allas versioner men jag kan ju bara lägga fram de kort som jag själv har att spela med. Ska försöka ta reda på hur det hela låg till från början, vem som har satt upp vad, slänt har vi också föreslagit men det ville inte grannarna heller gå med på.
 
Som det sagts. Den som förändrar markhöjden, är den som är ansvarig för att anlägga en slänt eller mur. Det förekommer att man vid exploatering av ett område ritar in slänter/murar i detaljplanen. Det gäller i så fall oavsett vem som haft anledning att fylla ut eller grävar ur.

I det här fallet ligger muren på fastighet A. Om A skall hävdas att B har ett ansvar, så ligger bevisbördan solklart på A. Att bara påstå att B "äger" muren, utan att visa någon dokumentation på det blir ju direkt löjligt.

OM det nu skulle vara så att B faktiskt har anlagt muren, på A's fastighet. Då är det fortfarande inte nuvarande ägare av fastighet B som äger muren, såvida det inte finns ett servitut. Utan muren blir A's ansvar iallafall. A kan ev. kräva ersättning för det här från tidigare ägare av fastighet B.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.