Ja rubriken säger väl egentligen allt.
Jag satt och grejade med sketchup och tog ut mått varje centimeter, men det visade sig att det blev ett antal decimeterlånga raksträckor när jag väl ritat upp det på byggskivan. Blev så less.
Innan jag brottas mer på det spåret och försöker få bättre upplösning i sketchup så tänkte jag höra med er om ni har nåt bra tips när ni ska göra böjda saker?
 
Snöre som du lägger på och ritar efter.

Eller att du knyter fast det i ena änden och i pennan i andra, och det ska vara 120 cm till pennan.
Sen drar du pennan med sträckt snöre.
 
"Buktar in 10cm" låter som en ellipsform, är det vad du är ute efter? Här finns en instruktion på hur man ritar en ellips, finns säkert fler, jag klicka på första bästa länk http://m.wikihow.com/Draw-an-Accurate-Ellipse
 
Är det så här du menar? Med en enkel cirkelbåge?

bukt.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Med de angivna måtten blir radien 185 cm.
 
Om du menar hur man helt sonika kan gå tillväga så finns det en hel del trix.

Jag skulle börjat med att rita ut cirkeln på ditt material för att sedan göra flera mindre cirklar med en bestämd radie tillexempel 50cm, 40, 30, 20 och 10cm.

I mitten på cirkeln borrar du ett referenshål som är exakt 10cm djupt (vilket är det färdiga djupet på skålformen). Sedan bestämmer du djupet på skålformen vid de andra radierna 20, 30, 40 och 50cm och borrar referenshål till det bestämda djupet runt dessa cirklar också. Sedan är det bara fram med valfritt verktyg å börja bearbeta.
 
Haha, "rubriken säger nog allt"...på 4 svar har den lyckats tolkas på 4 helt olika sätt:) jag tippar på att fahlis gick hem med vinsten.
 
Redigerat:
Ja, fahlis lösning var det första som jag tänkte på. Punkten för att fästa snöret hamnar kanske utanför det man ska såga i, men då får man helt enkelt bygga nån rigg (en eller ett par plankor?). Eller tejpa fast en liten platta på golvet (och sätta en skruv eller spik i plattan).
 
Och jag tolkade det som en cirkelbåge med en inbuktning... Om det rör sig om sådana mer oregelbundna kurvor så är detta ett bra hjälpmedel som jag använt för att tillverka mallar i MDF: http://www.axminster.co.uk/fisch-flexi-curve

För at göra stora cirkelbågar som den fahlis beskriver har jag gjort en sådan här av MDF remsor:
StortCirkelanslag.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Fräsen sitter med hjälp av en kopierring i hålet överst. Med hjälp av "vingarna" nederst kan jag fästa anordningen i skivan eller arbetsbordet med hjälp av tvingar. Jag använde denna för att fräsa 120 cm bågar i några plywood skivor.
 
fahlis skrev:
Handlar det här om trådskaparens skrivbord/datorbord?
Ahhh, bra kopplat där.

Då behövs kanske inga jättepassare. Ett sätt att få till en båge är att ta en remsa av något lagom tunt och böjligt, tänk på en riktigt lång linjal. En remsa masonit kanske funkar eller annan träremsa? Sedan kan man ställa remsan på högkant och böja den tills man får en lagom båge. Sedan är det bara att rita... För att behålla bågformen när man ritar så får man förstås sätta några spikar i vardera ände alternativt dra ett snöre mellan ändarna så man kan spänna den som en pilbåge.

Jag inser att min beskrivning inte är den bästa jag skrivit men jag hittade några länkar som kanske förklarar det hela lite bättre:

http://www.scottmorton.com/series/bow-front-table/

http://www.rockler.com/how-to/easy-arcing-template-plastic-cinch-wood-scrap-coat

Det finns sådana bågar att köpa färdiga också men jag kommer inte ihåg var.

Ett annat alternativ som jag tyckte var riktigt intressant är detta:
http://www.americanwoodworker.com/blogs/tips/archive/2009/11/04/draw-huge-arches.aspx
Det skall jag nog prova nästa gång det blir aktuellt att göra en båge, när det nu kan bli.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.