Visst jag, bilder...
Här är först en stämningsbild där jag röjer bort allt gammalt i badrummet. Här är det bidén - denna 70-tals tingest som biter i gräset. Faktum är faktiskt att den bet i stenplattan under snön när jag kastade ut den från köksbron och det blev till att plocka skärvor men det är en annan historia.
 
  • Stmningsbild.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Denna bild är från sovrummet. I hörnet här ska alltså den 8-kantiga duschen vara.
Här stötte vi på ett problem då det visade sig att de två spiro-rören hindrade duschöppningen lite. 1000 spänn i arbete senare kom vi överens om att koppla bort det högra röret (och därmed diskvalificera spisfläkten, under) för att få den dusch vi vill ha. Köket kommer alltså numera att vara tvunget att bygga om. huga, huga...

Mer bilder kommer men min kamera har farit iväg med min tjej som inte kommer tillbaka förrän sent måndag kväll så dokumentationen kan bli lite lidande i början...

Är det något speciellt ni vill se/undrar över är det bara att komma med önskningar/synpunkter/frågor

/Magnus
 
  • Ingng_frn_sovrummet.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hemmakatten
Tyrre skrev:
Visst jag, bilder...
Här är först en stämningsbild där jag röjer bort allt gammalt i badrummet. Här är det budén - denna 70-tals tingest som biter i gräset. Faktum är faktiskt att den bet i stenplattan under snön när jag kastade ut den från köksbron och det blev till att plocka skärvor men det är en annan historia.
Till vår nyligen hitflyttade svärdotter med franskt-brittiskt ursprung stora förfasning är vi svenskar så outvecklade att vi inte ens har bidéer. Där ser man så olika uppfattning om bidéer man kan ha..... ;) Faktum är att i alla andra länder i Europa anses bidéen vara en mycket viktig badrumsmöbel.
 
Även min farmor ärar bidén högt men vi ser inte behovet rikktigt. Och ut åkte den ju :)

Nu till fortsättningen.
Jag var hemifrån i torsdags och sånt är ju lite skrämmande. Skulle "fel"/"missförstånd" uppstå så hinner hantverkare bygga så mycket under två dagar att det blir väldigt mycket att riva upp.

Hantverkarna har hunnit lägga in golvvärmen under tiden jag varit borta och allt ser bra ut sånär som på fallet. Golvet lutar åt alla håll. Min gissning är att de spacklar allt rätt i slutet men det känns som att det bygger ganska mycket och jag har ju tyvärr inte så högt med mitt lutande tak.

Nåväl, det ser ut att bli fint i alla fall.

Skickar med en blid på dragningen till brytarna. Närmast dörrkarmen sätts det två dimmrar och närmast väggen kommer reglaget till golvvärmen. Jag har inte riktigt lyckats räkna ut hur det kan bli så många sladdar men jag är ganska lugn för att de kommer att koppla rätt i slutändan...
 
  • El.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Och i hörnet till höger kan man nästan gå på toa; om man hukar sig och sitter rätt dvs :)
Lite svårare är det att spegla sig till vänster i den matta gipsväggen.
 
  • Handfat_wc.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bada blir nog värre.
Om vattnet hade varit inkopplat och om man kan täppa till alla avloppshål och om man inte bryr sig om fuktskador skulle man nog kunna göra hela rummet till en simbassäng. Om det inte fortfarande var hål in till sovrummet d.v.s.
Om...
 
  • badkar.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Duschen ja. Saknar ju väggar men det går säkert att hälla en spann vatten över sig. Avloppet lär ju i alla fall fungera.

Som ni ser finns nu bara ett spiror-rör. Det borttagna gör ju att jag inte kan använda spisen där nere. Lite trist men det blir en annan historia (under kök :))

Här kan man i alla fall se hur duschen kommer att se ut. Till skillnad mot min ritning använder hantverkarna 70 reglar istället för de 45 jag ritade in. Då slipper de dubbelgips och det blir stabilare säger de. Dessutom gjorde de väggen bakom duschblandaren djupare än vad som krävdes för PEX-rörens bockfixturer. Duschen krymper... Fördelen är ju förvisso att jag inte behöver fundera så mycket på att borra in i vattenrören från andra sidan när jag ska sätta i krokarna... Gungor och karuseller...

Nu till lite skryt. Jag är mycket nöjd med att jag såg till att det drogs två kablar som inte kommer att användas (för tillfället). En leder utifrån "hallen" till den oranga dosan nere till höger i bild. Om jag någon gång vill ha TV i sovrummet kommer den att hamna precis där och då är det röret tänkt för signalkabeln. Den andra leder från en av dimmerbrytarna till en täckt dosa till vänster om badkarsblandaren och är tänkt för ev. kommande belysning om det kommer att krävas. Det gäller ju att passa på att tatta lite extra kabel när allt är öppet.
 
  • Dusch.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Aah. flytspackel i hela rummet.
Men duschen börjar få sin slutgiltiga form. Det är nästan att man provställer schampoo-flaskan i dess lilla alkov.

Ordentlig som jag var hade jag ju gjort en plan på centimetern när men inser att när den dumma verkligheten kommer en inpå livet inser man att man måsta man ha lite mer "prutmån" överallt. Golvet spacklas upp till en nivå jag inte tänkt mig, duschen kräver mer utrymmen på alla håll. Verkligheten visar ibland sitt fula anlete.

Hoppas bara att handfatsmöbeln går in som jag tänkt mig...
 
  • Dusch_med_hylla.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Då denna bild togs började de verkliga problemen. Handfatsmöbeln passar inte riktigt. Den är för bred :(

Vi som hade planerat att ha stående spånt på väggen fick byta detta mot kakel för att väggen till vänster inte skulle bygga så mycket och sen fick vi sänka möbeln lite. En del måttande på väggen och mätande av min längd så visar det sig att det är möjligt. Och arbetet fortsätter...
 
  • Mbeln_fr_bred.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Här är golvet lagt. Lite senare visade det sig att våra byggare inte hade riktig koll på hur man beter sig med skiffergolv. Enligt Konradssons (skifferleverantören) ska man sätta i klinkerolja innan man lägger i fogen för annars är det stor risk för att man trycker in smuts i golvet. Detta hände tyvärr hos oss i mindre utsträckning och det kommer vi tyvärr att få leva med.

Men vi är i alla fall mycket nöjda med golvet.
 
  • Skiffergolv.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Andra bekymmer som alltid dyker upp är damm över hela huset och att man får lite blesyrer på andra golv. Vårt sovrum ser såhär belamrat ut när byggarna breder ut sig (vilket de ju är tvungna att göra). Tyvärr blev det lite gropar i sovrumsgolvet och ute på sovrumsbalkongen har man tydligen kört vinkelslipen mot skifferplattorna för det finns många tydliga jack i räcket och nedanför låg det fullt med skifferkross som vår gräsklippare kommer att få käka. lite trist att man inte är mer uppmärksam men nånstans måste man ju hålla till. Nästa gång vi tar in byggare måste vi helt klart ordna med lite bättre möjligheter att jobba utan att "riva" resten av huset.
 
  • Sovrummet.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Lamporna väntade vi med in i det sista. Vi hade handlat två såna här utebelysningar(!) men våra byggare var mycket skeptiska. Eftersom vi inte villa en massa moderna lampor försökte vi få tag i kristallampetter med IP44-klassning. Helt omöjligt. Sen funderade vi på att bygga själv med spotar och hänga kristallampetterna utanpå. Till slut testade vi i alla fall att hålla upp en av våra inhandlade lampor och tyckte att det kunde kanske funka. Tokigt, kitchigt eller coolt? Döm själva av slutresultatet.
 
  • Lamptest.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Allt går som smort. Kaklingen tog däremot en hel del tid men snyggt blir det. När proffsen är i farten ser det ju inte ut som när en annan härjar på (surprise). I alla hörn i duschen har man använt de kvarstående kakelbitarna på ett sätt så det ser mycket naturligt ut. Här är en bild av vår lilla schampoo-alkov som jag tycker visar på hur man ska göra. I alla fall jag är mycket imponerad.
 
  • Kakeldetaljer.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag har nu postat lite bilder på vårt badrum i en ny (lite mer renodlad) tråd: http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=2162.

Här tänkte jag ägna mig åt lite mer detaljer (om det fortfarande finns intressenter).

Golvvärme: Vi blev mäkta missnöjda över att vi inte har golvvärme i duschdelen. Våra byggares kommentar på det är att det är branschregler. Man FÅR inte ha elektrisk golvvärme. Trist! Annars funkar den som smort.

Fläkt: Det sitter en fuktstyrd PAX-fläkt ovanför dörren (rummets högsta punkt) och i duschen sitter en vanlig ventil. Byggarna trodde det skulle räcka men det enda som händer är att luften från PAX-fläkten cirkuleras ner till duschen. De skulle ta en titt på det och jag antar att det blir en PAX-fläkt till.

Kakel: Som jag sagt tidigare - tog lång tid men blev mycket snyggt! Jag ville ju helst ha råspånt (som taket) men det var för mycket bekymmer och det är större risk för att det ser taskigt ut efter några år så jag böjde mig för kaklet. Lite stelt tycker jag men det känns ok.

Klinker: Snyggt lagt! Vi vet av erfarenhet hur djävligt det är att såga i klinker men med rätt verktyg och rätt kunnande blir det super! Tyvärr var det ju det där med missfärgningarna pga smuts och sen är ju skiffer lite buckligt och det betyder att det inte alltid faller åt rätt håll = små pölar bildas. Kalkrikt vatten som vi har gör då att fogarna vitnar markant. Byggarna nämnde ju att man kanske skulle välja en något ljusare nyans för att motverka detta men då blir ju golvet rutigt. Vi ska fogskydda och gilla läget :)

Rör och avlopp: Allt byttes. PEX-rör går i väggarna och kopplas ihop våningen nedanför, i tvättstugan. Här hävdar jag att byggarna gjort bort sig då det inte finns en avrinning som är synlig. Om jag skulle få ett läckage idag skulle det rinna inne i tvättstugeväggen. Byggarna skulle undersöka detta också.

Blandare: Varning frö Westerbergs! Handfatsblandarna är från FMM och funkar bra. Men båda badkarsblandaren och duschblandaren är från Westerbergs och kan inte direkt kopplas mot PEX som är svensk standard. Vi köpte dessa själva för att vi tyckte de var ursnygga för en överkomlig peng men... vi kunde inte använda blandarfästena. För badkarsblandaren betydde det att det blev ett kromat fäste från Mora för att passa. Och rörisen svor nya ramsor när han fixade duschen. Resultatet blev snyggt men se upp för fel rördimensioner!

Badkaret: Ursnyggt och till överkomlig peng. Gjutmarmor är skittungt men man känner sig som en kung i det! Också det från Westerbergs.

Duschstång och stril: Från Westerbergs. Snygg och jätteskönt att duscha under men med två problem: 1) Lite låg. Jag hade velat ha upp den 10cm till men fast som den är sitter den där den är. Som tur är kommer jag under utan problem och 2) Handduschen styrs med en tryckknapp (tryck som i vattentryck). Tyvärr bor vi på landet med en egen hydrofortank två våningar ner och trycket här uppe är inte så högt. När den börjar kalka igen har vi nog ett problem. Om ni sitter i en liknande situation - se till att välja väljare men vred!

Handfat: Kameleont Carl Larsson från Björbo Bad. Trots sitt häftiga pris på knappt 30000:- förälskade vi oss i det och försökte hela tiden hålla övriga rummet i samma stil.

Utebelysningen: Kitsch eller ej? Döm själva.

Priset: Kommer snart med en redogörelse när jag har räknat ihop allt :-/

Hu - det vart mycket text. Om någon kommit ända hit ner har ni för lite att göra eller så råkade det vara lite intressant :) Kom gärna med kommentarer i någon av trådarna.

Mvh,
/Magnus
 
Var det en plattsättare som kaklade det ser lite haffsigt ut på bilden.


Tyrre skrev:
Allt går som smort. Kaklingen tog däremot en hel del tid men snyggt blir det. När proffsen är i farten ser det ju inte ut som när en annan härjar på (surprise). I alla hörn i duschen har man använt de kvarstående kakelbitarna på ett sätt så det ser mycket naturligt ut. Här är en bild av vår lilla schampoo-alkov som jag tycker visar på hur man ska göra. I alla fall jag är mycket imponerad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.