Vi är en oerhört trångbodd familj boendes på landet utanför Uppsala som ska bygga till vårt befintliga trähus (på torpargrund) ca 80 kvm i två plan (inkl ett badrum/tvättstuga med grovingång) på egen tomt. Utöver detta ska taket läggas om på befintligt hus (inkl nya takpannor) samt tre takkupor tas upp i det befintliga taket, det befintliga badrummet renoveras, golv på nedervåningen isoleras och bytas (ca 15kvm), glasveranda byggas ut (ca 10 kvm) och ny ytterdörr monteras. Allt detta ska göras på totalentreprenad. Inget kök ska byggas/renoveras eller speciellt exklusiva val av material men delvis kakel/klinker i badrum inkl golvvärme (ca 2x10 kvm) samt trägolv (siljanfurugolv). De offerter vi fått in landar mellan 1,5 miljoner - 2,5 miljoner :surprised: (inkl moms - finns det någon mening för en vanlig människa utan firma att räkna exkl moms??)! Vi hade kanske tänkt mer prisklassen en halv miljon! För 1,5 - 2,5 milj kan man väl bygga nytt hus?? Är problemet att vi vill bygga i lösvirke? Blir det billigare att försöka hitta någon hustillverkare av små hus (sommarstugor?) och försöka bygga ihop med vårt nuvarande? Tacksam för alla svar!
 
När jag läser vad som ska göras låter det nästan som att ni ska bygga nytt.

Att bygga till 80kvm i två plan låter nästan som att bygga ett mindre hus. Och att bygga ett mindre lösvirkeshus är ganska dyrt.


 
Hm uttryckte jag mig slarvigt? Med 80 kvm i två plan menar jag 40 kvm per plan alltså 80 kvm totalt!
 
Det låter faktist väldigt likt det projekt ja håller på med , min slutnota är ca 500.000, då är allt jobb i princip gjort själv. Jag har dock bytt även köket. Tycker din offert låter väldigt dyr även om man räknar arbetskostnaden.
 
co skrev:
De offerter vi fått in landar mellan 1,5 miljoner - 2,5 miljoner  :surprised:
Låter som ni har fått offerterna från några "guldsmeder" ;D. Ta in fler offerter är mitt råd.
 
Vad är syftet med att ni vill ha totalentreprenad? Att ni skall slippa vara byggledare, eller att inga detaljer "faller mellan stolarna" och entreprenörerna skyller på varandra? (De är ganska duktiga på att skylla på varandra även MED totalentreprenad. Eftersom ni skall bygga till ett befintligt hus, kommer entreprenören garanterat att skylla alla fel på det befintliga huset och ni står där med lång näsa likväl).

Kanske uppfattar offertgivarna hittils det som om ni inte vill ha med bygget att göra, att ni är bekväma av er, att ni inte vet ett smack om byggande och att ni är rika knösar som bara vill flytta in i ett färdigt hus.

Min helt oventenskapliga gissning är att man kan få ned priset genom att ha delad entreprenad. Dels slipper du betala för byggledning (du sköter den själv). Dels ger du intryck av att vara lite kunnig och om-dig-och-kring-dig. Medges att det är svårt att få fram korrekta förfrågningsunderlag för en delad entreprenad. Detta kan man dock köpa av en byggkonsult. Denna är specialist på just detta, de vet vilka moment som måste utföras, de har ett hum om skäligt pris och de är opartiska (välj en konsult som inte har egen byggfirma).

Lycka till!!
 
ja vad är syftet med den. Tyvärr är det nog syftet att vi är oerhört okunniga dock intresserade men med alldeles för lite tid (tre små barn) och helt enkelt inte orkar med stressen att se till att alla bitar faller på plats dvs att alla hantverkare infinner sig på rätt plats vid rätt tid och till rätt pris. Vi vill bygga ut primärt för att vi har för ont om plats och inte för att ha något att syssla med om du missförstår mig rätt ;)
 
co skrev:
Vi hade kanske tänkt mer prisklassen en halv miljon
Dessvärre tror jag att, med allt ni vill ha gjort inlusive det gamla husets renovering, så är en halv miljon lite av en önskedröm, tyvärr.
Listan inkluderar ju en utbyggnad på 80 m2 fördelat på två plan som dessutom innehåller våtutrymme sen tillkommer ju rätt kostsamma grejor som 3 takkupor, byte av befintligt tak samt totalrenovering av ytterligare ett badrum förutom ytterligare utbyggnad av bef. glasveranda och diverse golvbyten och lite annat.
Vill inte verka negativ men att få allt det gjort av en firma på totalentreprenad till den önskade kostnaden ser då jag som hart när omöjligt om man inte har försänkningar i branschen och kan få någon form av "kompispris"
Om man bara leker med tanken att kostnaden för den nya husdelen är 10.000/m2 så är man ju bara där uppe i närmare 1 miljon och sen tillkommer det övriga.
Att det sen skulle kosta 2,5 mille låter ju mycket åt andra hållet men jag skulle nog räkna med att vara tvungen att betala 1- 1,5 miljoner beroende på standard osv.
Som jämförelse kan jag nämna att vi har en bekant som håller på med utbyggnad av sitt hus: 40+40 m2 i två plan med torra utrymmen i utbyggnaden, förutom ett WC + byte av fasad och fönster på bef. hus samt flyttad entré med ny ytterdörr. Där hamnar slutnotan någonstans runt 1 miljon och då ingår bara en toa utan dusch och bygget sker inte i storstadsområde och dessutom på vintern.
Jag tycker annars att om man inte har tid och kunskap att hålla i koordineringen av bygget så är en totalentreprenad att föredra, ett tips kan vara att vara otroligt noga med offert+entreprenadskrivningen ta gärna hjälp av någon så det inte inträffar några obehagliga överraskningar längs vägen spec. om det är ett gammalt hus där man kan stöta på oväntade saker när man börjar riva som snabbt får kostnaderna att skena.
Ytterligare ett tips är att, om möjligt försöka lägga projektet på en tid på året som byggfirmorna oftast har lägre tryck så kanske man kan få in både fler offerter och förhoppningsvis hålla nere kostnaden något.

MVH och lycka till/Christina.
 
Jo det har vi. Men vi och framförallt våra barn är starkt rotade i det samhälle vi bor i idag plus att vi vill bo i ett äldre hus och äldre välrenoverade hus växer inte på träd!
 
Håller nog med impert här. Byte av tak kostar en 100-200 k sedan tillkommer tre takkupor, med allt det medför i ränndalar m.m. Bara dessa två poster landar nog på 300-400k lågt räknat.

Vill Ni bo kvar och få kvm för pengarna så är det nog utbyggnad i form av ett nytt hus som gäller, då kan Ni krypa under 500 k gränsen. Jag har svärföräldrar som bygger ny sommarstuga för ungefär den summan, ca 70 kvm.

 
Har ni funderat på möjligheten att riva befintligt hus och bygga nytt? Beroende på tomtstorlek borde ni kunna bygga nytt först och sedan riva det befintliga huset och alltså slippa ordna mellanboende.
 
co skrev:
Jo det har vi. Men vi och framförallt våra barn är starkt rotade i det samhälle vi bor i idag plus att vi vill bo i ett äldre hus och äldre välrenoverade hus växer inte på träd!
Beroende på vad ni betalat för erat hus(menar inte att du behöver tala om det här ;)) så kanske inte rivning är det man tänker på i första hand om inte tomt och läge är nåt i "hästväg" och ni har köpt huset till "vrakpris" för isf. kanske man kan tänka sig rivning och se inköpspriset som ren tomtkostnad, i annat fall så blir ju tomten väldigt dyr ;)
I första hand tycker jag det låter rimligt med en utbyggnad, omfattningen av den måste ju tidigare upplåning, uppskattning av framtida möjlighet att få pengarna tillbaka/avkastning på nedlagda kostnader, framtidsplaner, ekonomiska förutsättningar osv. styra.
Yonna´s idé om en arkitekt är bra, oavsett vad man vill ha för stil på huset/utbyggnaden men ffa. för att där kan ni få hjälp med en ordentligt genomtänkt plan för ombyggnationen som också skulle kunna inkludera en plan i "flera steg" dvs. om man inte har råd att göra allt på en gång kan det vara vettigt att inte börja i "fel ände" utan att ha en klar strategi så att man vet att det man måste prioritera först inte blir förgäves när man har möjlighet att fortsätta med etapp 2, samt att allt till sist blir en snygg helhet och inte ett "lapptäcke".

Ffa. förhasta er inte, gör en ordentligt genomtänkt plan för renoveringen, satsa gärna på en arkitekt som kan visa referenser i den stil ni söker och sen rita ett förslag till er, låt densamme hjälpa er med offertunderlag ev. i flera steg och ta ffa. in fler offerter för 2,5 mille ska ni väl rimligen inte behöva betala även om 500 tkr nog med all sannolikhet är otillräckligt.

//Christina.
 
Tack igen för era synpunkter! Vi har redan haft arkitekter inkopplade och de har gjort den ritning vi nu inte kommer att kunna använda. Iof har vi betalat så lite för huset att det kan ses som tomtkostnad iallafall i storstadsregionerna men vi gillar det gamla. Vi har börjat stryka lite i den ritning vi har för att på så sätt få ner kostnderna men problemet är ju att vi inte riktigt vet var de stora kostnaderna sitter (är det t ex bättre ur kostnadssynpunkt att bygga ut en meter mindre eller att skippa utbyggnaden av verandan?). Vi har också haft klara svårigheter att få in vettiga offerter - flera firmor har vi fått tjata på (och jag som trodde det var baisse på byggmarknaden). Diskussioner får väl ske med de firmor vi fått offerter från.
 
co skrev:
(är det t ex bättre ur kostnadssynpunkt att bygga ut en meter mindre eller att skippa utbyggnaden av verandan?)
Jag kan då inte tänka mig att det blir några stora kostnadsbesparingar att "knapra i kanten" på ritningen om det inte medför någon väsentlig skillnad exv. att man skippar badrum e.dyl. så det undrar jag om det är en så bra idé??

Då är det nog "lönsammare" att skippa någon post helt och hållet exv. verandan eller takkuporna eller renoveringen av befintligt badrum, men det är ju omöjligt att råda om vilket då man inte vet förutsättningarna men själv skulle jag inte skippa sånt som blir svårt/omöjligt att göra i ett senare skede tex. ta bort en meter från utbyggnaden för att sen upptäcka att den skulle man behövt eller takkuporna och sen upptäcka att hela övervåningen blev nåt annat än det man tänkt. Då skulle jag hellre skippa(i ett första skede ;)) veranda utbyggnad eller renovering av bef. badrum för dessa delar går ju utmärkt att senarelägga utan att det påverkar den nya utbyggnaden, under förutsättning att de inte är någon vattenskada e. dyl som kräver omedelbara insatser.

//Christina.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.