Håller på att renovera ett duschrum på 3 kvm i ett enplanshus med betongplatta byggt i början på 70-talet. Måste ju byta ut golvbrunnen det är helt klart eftersom den är från 70-talet. Den sitter just nu 17-18 cm från väggen. Jag tänkte sätta in först 15mm plywood sedan våtrumsgips och efter det tätskikt, folie och kakel vilket gör att golvbrunnen kommer hamna ca 15cm från väggen.

Har haft några olika hantverkare på besök som alla sagt olika saker. En sa ingenting alls om golvbrunnen, en annan sa att man måste flytta golvbrunnen om inte skriver de en avvikelse om det, ytterligare en sa att det finns inga lagar eller regler på det, och ännu en sa att eftersom det är ett gammalt hus så behöver man inte flytta golvbrunnen.

Därför ställer jag frågan även här.

Måste golvbrunnen flyttas så att den ligger minst 20 cm från väggen?

Tacksam för svar!
 
JA, den måset ligga minst 20cm från väggen. Det handlar om krav från tillverkaren av tätskiktet.

Tätningen mot golvbrunnen är en av de känsligaste detaljerna i ett tätskikt. Det är också där de flesta vattenskador uppstår, och det är väldigt vanligt med olika former av fusk runt detta.

Man tätar runt brunnen med en "brunnsmanschett". Det är en självhäftande gummiduk, som sätts över hela brunnen, och golvet runt brunnen. De flesta folie tätskikten föreskriver sedan att tätskiktsfolie limmas över hela golvet, även över brunnen. Därefter skall man skära ett runt hål över brunnen (finns speciella skärverktyg som fixar hålet på exakt rätt ställe och rätt storlek, blir inte bra vid friandsskärning). Och en klämring pressas ned så att manschett och folie pressas ned i brunnen och mot innerväggen av brunnen, ringen låser i det läget så att tätning sker genom att duken pressas av ringen mot insidan av brunnen. Ett vanligt fel är att det skärs för snålt så att en del av duken hamnar under ringen, inte bara på sidan. Då kan inte ringen pressas ned ordentligt i sitt säte, trycket mot sidan blir för dåligt, och det kommer att läcka.

Avståndet till vägg är viktigt för att manschetten skall ha tillräckligt stor fästyta på golvet. Annars finns risken att den slits loss från golvet av dragkrafterna där den sitter spänd ned i brunnen.

Skippa de firmor som inte vet / bryr sig om regelverket. De kommer att fuska medvetet eller av okunskap.
 
Sedan finns det ju också hörnbrunnar och rännor som man faktiskt får placera ända in mot väggvinkeln. Kan också vara ett alternativ att tänka på.
 
Jo men skulel man välja en sådan så gäller det verkligen att välja rätt firma för installationen. Ex. så är ju bara några tätskikt godkända i kombination med hörnbrunn. Visserligen var det ett tag sedan jag kollade det.
 
Vi har en Unidrain och kommer lägga tätskiktet själva (LIP 25), rätt straight forward.
 
T
Ja, den måste bytas och flyttas minst 20 cm från en vägg, men detta löser man lätt med lite bilning........
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.