Jag ska installera en rörelsevakt i garaget, tänkte helt enkellt ersätta strömbrytaren på väggen för två st lysrör i taket. bifogar tre bilder på hur det ser ut, två av bilderna är på insidan av strömbrytaren i väggen och en bild på insidan av rörelsevakten (kan va svårt att se vad det står men L pil ut, L pil in och N in)... HUR KOPPLAR JAG IN DETTA?.. kablarna i strömbrytaren på väggen är som ni ser två vita och en svart ledning??

MKT TACKSAM FÖR SVAR!
 
  • bild-38 kopia.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • bild-39 kopia.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • bild-40 kopia.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det ser ut som du har en trappkoppling. Dvs. att du kan styra lysrören från minst två olika brytare? Möjligen är det en kronbrytare, I så fall har den två knappar som kan tända olika lampor.

OM det är en trappomkopplare så har du som sagt minst en till brytare i garaget. Till den ena av dem går i så fall en fasledare (L på din rörelsevakt), och de andra två är s.k mellantrådar som går över till den andra brytaren. På den har du de nämnda mellantrådarna, och en "tändtråd" dvs. tråden som leder ström till själva lampan (tycker det ser ut som ett L med pil ut på din rörelsevakt).

Din rörelsevakt vill dessutom ha en nolla (N = neutral). Och nolla har du normalt ingen fram till en brytare. Det finns en nolla till lampan, men den passerar oftast inte dosan med brytare.

Så du komemr att behöva få omdraget trådarna i garaget för att göra detta.
 
Ok Det finns två brytare i garaget, en utav dom har två knappar, den styr dels lysrören i garaget samt en utelampa. Med neutral menar du inte jord?
 
Ja som sagt Nolla/neutral är inte samma sak som jord. Nollan är den ledare där ström går tillbaka från en apparat. Strömmen går till apparaten via en fasledare, eller tändtråd om det finns en brytare med.

Jordledaren finns för att leda bort ström som kommer ut i höljet på en apparat, när det blir ett fel. Det får aldrig gå ström i en jordledare, utom när du har ett jordfel.

Det har periodvis varit vanligt med s.k fuljord, eller iband ful-nolla. Det innebär att man använder en och samma ledare för jord och nolla. Det finns flera risker med ett sådant fusk, men den mest uppenbara är att OM en sådan ledare går av, eller det blir glappkontakt, då kommer sammankopplingen att leda ut ström i höljet på apparaten från nollan. Dvs. finns det ingen väg bort för strömmen via ledaren så kommer den gå ut via dig som håller i apparaten.
 
Det gäller att vara aktiv i garaget för att det inte ska bli mörklagt när du är där ;).
Har varit i konferensrum med rörelsevakt och det blir lite fånigt när ljuset plötsligt släcks och man har externa besökare.

Koppla fas (svarta kabeln) till Lin och lysrör till Lut (en av de vita). N till nollan. Du har ingen nolla framdragen till brytaren som det är nu. (Behövs både fas och nolla för att rörelsevakten ska fungera).

Nuvarande trappkoppling kommer inte att funka längre och rörelsevakten tänder bara belysningen när den andra strömbrytaren står i rätt läge. Den andra vita kabeln i dosan får du ta bort/isolera för den är strömförande.
Frågan är om du vinner något med en rörelsevakt.

För att det ska fungera måste du alltså göra ingrepp som är utöver vad som man utan behörighet får göra (som att byta en strömbrytare).
 
Redigerat:
  • Gilla
Carl-Johan Bauhn
  • Laddar…
Ett hjälprelä rekommenderas också, för de flesta rörelsevakter gillar inte lysrör, det lilla inbyggda reläet bränns sönder med tiden oavsett vad det står att det klarar av för belastning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.