Hej

Vi håller på att bygga nytt hus och planerar att bygga altan nu till sommaren. Vi fick spränga bort en del berg för att kunna ha huset på rätt nivå, huset är grundlagt på packad makadam på berg. Där vi planerar att bygga vår altan har de återfylld med sprängmassor i botten direkt på berg och sedan makadam på sprängmassorna. I bilden nedan ser ni hur det ser ut innan grunden var på plats och innan återfyllning med makadam vid altan läget, där ser man hur stor sprängmassorna blev.
altan.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi vill ha vår altan ca 0,5-0,6 m ovanpå marknivå (alltså 0,5m högre än färdig återfylld makadam). Jag undrar hur vi ska fasta stolparna i marken. Ska man gjuta plintarna på dessa stora sprängmassor genom att borra ett hål igenom makadam, eller ska man på något sätt försöka fästa plintarna i sprängmassorna, eller kan man sätta reglerna direkt på makadam och fästa stolparna på reglarna?
 
Känns bara onödigt med gjutna plintar med dina förutsättningar. Lägg ut trädgårdsplattor i betong som du ställer stolparna på. Några markrörelser lär det inte bli med dina förutsättningar!
 
Håller med! Vi gjorde så (tryckimpregnerade stolpar mot betongplattor 50x50cm) när vi byggde altan, 3,6 x 13 meter. Underlaget var bergkross och makadam.
 
Tack för svaren!
Hur fäster man stolparna på betongplattor? Räcker det att ha enstaka plattor bara vid stolparnas läge?
Henrik, hur hög var er altan ovanpå marken?
 
carine33 skrev:
Tack för svaren!
Hur fäster man stolparna på betongplattor? Räcker det att ha enstaka plattor bara vid stolparnas läge?
Henrik, hur hög var er altan ovanpå marken?
Jag tror faktiskt inte du behöver fästa dom alls. För att få lite extra stabilitet så kan du ju binda ihop stolparna med varandra genom att skruva på en trallbräda på sidan av stolparna, några cm över stolparnas botten.
 
Vår altan är cirka 50 cm över marken. Vi har inte fäst stolparna utan de står "löst" på plattorna. Det håller ihop bra ändå. Under reglarna som går ut från bärlinan satte vi först ett stöd i samma dimension (45 x 145). Sedan fäste vi ihop stolpen men en bit regel fäst både i den bärande regeln och i stödet. (Bifogar en liten bild).
Capture.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tack för tipsen!
Hade ni en platta under varje stolpe eller hade ni plattorna under hela altanens yta?
 
Vi hade bara en platta per stolpe. I övrigt ligger makadambädden kvar, det ger bra dränering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.