Jag har nu köpt ett litet torp på landet, med stort renoveringsbehov. Det finns fem eldstäder i huset, varav två kakelungnar, en kökspis och två mindre kaminer på övervåning. Efter besiktning av skorsten visar det sig att sten har trillat ner i flera av skorstenarna..är det någon på detta forum som har haft liknande problem. Och hur har ni åtgärdat detta, tyvärr har man bara gjort ny skorsten ovan, inte under. Nu känner jag mig orolig att det här skall springa iväg kostnadsmässigt. Hoppas ni där ute kan hjälpa till med svar.:confused:
 
Finns det möjlighet så kan du göra ett hål i skorstensmuren där stenen sitter fast. Pilla ut den och mura igen hålet. Kan bli rätt jobbigt om det är i flera skorstenar och sen gäller det att sätta tillbaks stenar som saknas. Sen sätta insattsrör eller glidgjuta piporna, så de blir helt täta.
Jag hade i alla fall testat på en av skorstenarna, för alternativet blir att riva och bygga en helt ny.
 
Oftast inga större problem.
Jag öppnade stora delar av min skorsten för att kolla hur kanalen var dragen eller om det var stopp i den.
Efter lagning så hade jag en murare som "glidgjöt" kanalerna, så nu är allt just!
 
M
Jag tolkar det som att det är en skorsten och flera kanaler i den har nedtrillade stenar som blockerar. Att bila upp, plocka ut sten och mura igen är inga konstigheter och bör inte bli dyrt. Glidgjutning däremot kan kosta flis om du inte gör det själv.
 
D09
Är det stenen som trillat ner som du vill ha ut eller laga så inte ytterligare sten rasar ner? :)
 
Jo det stämmer att det är en skorsten med flera kanaler, enligt protokollet står det att man behöver putsa upp några fogar. Ska försöka scanna in protokollet, och lägga upp det här. Tack snälla för era svar!
 
Det är stenen jag vill plocka bort!
 
D09
deerstalker skrev:
Det är stenen jag vill plocka bort!
Går det inte att "slammsuga" rent kanalen?
 
Om det går att se runt stenen så kanske man kan släppa ner ett snöre och sen knyta fast i en plankbit eller likande via en sotlucka och sen dra upp stenen??
 
  • Gilla
deerstalker och 1 till
  • Laddar…
Gammal tråd men ändå )) Jag hade hur konstigt det än låter ringt en spolfirma (för avlopp). De har kameror på slang de kan skicka ned, även sett dem med slang med gripklor etc. En större spolfirma har detta i sin arsenal.
 
M
Även en välutrustad skorstensrenoveringsfirma har speciella kameror för detta ändamål och dessutom kunskap om murstockar...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.