Jag gjorde visst bort mig och bytte mina 35w 12v halogen mot dessa 6,5 w LED.
Riktigt bra tryck i de och bra färgtemperatur men med dimmern som jag hade så gick de inte att dimmra ner speciellt mycket och de flimrade lite, speciellt vid dimmring.
Hmm tänkte jag, en ny dimmer kanske och köpte denna.Exxact Dimmer lågenergilampor
Kopplade in denna och poff sa det i transformatorn i taket medan de 2 halogenlamporna som sitter i spegelskåpet fortsatte lysa.

Så vad ska jag köpa för att få detta att lira? Det sitter 7 st 6,5w LED i taket samt 2x20w i spegeln med egen trafo.
Bästa vore en transformator som man kan koppla alla LED på för så var det kopplat innan så alla kablar är dragna dit.

Hjälp!
 
Vad är det för LED-lampor du har? 230 V, 12 V, 700 mA - konstant spänning eller konstant ström?
Det finns tyvärr inget universalsvar på vilken dimmer som i praktiken fungerar ihop med vilka lampor (LED och lågenergi). Det räcker inte att pussla ihop rätt kombination av spänning och ström. Bästa chansen är troligen att fråga tillverkaren/säljaren av LED-lamporna. Dessutom lär det vara omöjligt att dimra både LED och halogen med samma dimmer.
 
Den dimmern som är en framkantsdimmer passar bara resistiva och induktiva laster, och elektroniska trafos brukar allmänt räknas som en kapacitiv last, så det kanske inte var så konstigt att ena trafon small. Sen står det heller inget om att dina LED-lampor är dimbara.
 
Eftersom den gamla dimmern jag hade fungerade hyfsat att dimmra men flimrade ibland så tänkte jag att det kanske skulle fungera bättre med en annan sorts dimmer.
Vad jag läst så är alla LED-lampor dimbara med rätt trafo?
Edit: Hade denna dimmer på slutet som test. http://www.jula.se/dimmer-av-stal-400276
 
Redigerat:
Nej, alla LED är inte dimbara, endast armaturer innehållande endast själva lysdioden är alltid dimbara.
Övriga som innehåller diverse elektronik oavsett märkspänning kan vara dimbara om tillverkaren anger så (men inte helt säkert då heller beroende på dimmer/trafo-kombinationer).
 
Själva LED:en är alltid dimbar men ganska ofta sitter det även elektronik i som inte alltid fungerar att dimmra
 
Återkom gärna med rapport. Vi kanske skulle sätta upp vår egen tabell på BH med vilka kombinationer av dimmer, drivdon och lampa som fungerar ihop...

Det är konstant spänning som gäller i TS fall, dvs LED-armaturer med inbyggt drivdon. Dessa måste stöda dimring för att det ska fungera. Problemet med LED är att det inte hjälper (eller hjälper mycket måttligt) att reglera energin så som alla dimmers gör - de kapar bort en del av halvperioden, antingen i framkant på sinuskurvan eller i bakkant. Det fungerar utmärkt för glödljus som halogen eftersom en lite minskning av energin ger en kraftig effekt på ljusstyrkan.

Men LED i sig kräver så lite energi så man behöver dimra ända med i botten för att det ska synas. Att enbart sänka spänningen hjälper inte heller då drivdonet kanske har en inbyggd reglering som håller strömmen genom LEDen konstant i alla fall. Dvs de klarar av ett stort spänningsomfång på primärsidan.

Alla LEDs i sig ska drivas av en konstant ström. Ska man reglera ljusstyrkan så är det strömmen som ska regleras. Detta pga av att framspänningsfallet över LED-dioden varierar lite mellan olika exemplar. Exakt 3.5 V över en LED kan ge en stor skillnad i ström genom två lika exemplar. Man kan inte koppla en LED direkt till en spänningsskälla för då brinner den upp - strömmen behöver begränsas.

Dimbara drivdon lär helt enkelt känna av sinusformen! Om den ser att halva sinuskurvan kapats så minskas strömmen genom LEDen motsvarande så att ljuset upplevs som hälften så starkt.

Detta leder till problem med universaldimmers. Drivdonet kan vara avsett att fungera med framkantsstyrning, men elektroniken i drivdonet gör att dimmern uppfattar den som just elektronisk och väljer att dimra med bakkantsstyrning... Det lär vara så med många dimbara lågenergilampor.
 
sblixten skrev:
Det borde fungera med en universaldimmer som går att ställa om, men det är inte säkert.
Jag skall själv sätta in denna idag: [länk]
Och mina Kinadownlight(constant current) fugerade utmärkt med denna dimmer.
Jag har 36 led-chip i slingan om 1W/st, dvs 36W.
 
Du har du alltså också ett par drivdon anpassat för LED och dimring?
 
Soppa detta med LED. :(
Får nog flytta de lampor jag köpt och sätta de i köket tillsammans med en vanlig strömbrytare så kanske inte investeringen var helt förgäves och sätta tillbaka halogenlamporna i badrummet.
Synd för LEDarna hade betydligt mer ljus än 35 wattarna.
Ska undersöka transformatorn som poffade i badrummet också, tror det var en fastlödd säkring som gick på den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.