Hej,

Jag var igår och tittade på ett hus som jag är mycket intresserad av, som vanligt när man hittar sådana objekt så var det ju en hel del frågetecken dock!

Huset som sådant är uppfört någon gång ca -75 och har platta på mark, nedgjutna spikreglar och uppreglat golv. Någon gång under husets livslängd så har tidigare ägare installerat ett frånluftssystem som suger ut luft under golvet. Man drar alltså genom undertryck ner varm luft i golvkonstruktionen för att bära med sig fukt ut ur "riskkonstruktionen". Detta gjordes för att man upplevde en "dålig" lukt.

Efter installationen så upplevde man inte längre något problem, men på senare tid har lukten återkommit... Det visar sig då att den ena fläkten är ur funktion och den andra går bara på mkt låg effekt.

Besiktningsmannen har konstaterat en viss fuktindikering i provhål där fläkten är ur funktion och rekommenderar att man sätter liv i fläktsystemet för att se om problemet avstannar, annars får man bryta upp golvet och göra t.ex. ett nivellgolv vilket är kostnadsbedömt till ca 300 000 kr.

Hur hade ni ställt er till detta faktum? Hur stora tror ni riskerna är och hur sannolikt tror ni att det är att åtgärder på ventilationen är tillräckligt? Är det "idioti" att satsa på huset?

Ytterst tacksam för alla reflektioner jag kan få i frågan :)
 
Akahigi
Man kan ju smocka dit två nya fläktar till att börja med. Men du ska väl tänka på att det kan vara ett par hundra tusen i kostnader.
 
Har varit på ett liknande projekt med ingjutna golvreglar på ett 60 tals hus. Denna byggteknik är helt vansinig. Vi rev bort alla reglar och organiskt material och installerade ett nivellgolv. Sedan kom en firma och satte in ett fläktsystem. Tror att detta är den rätta vägen att gå. Mögellukt ska man vara uppmärksam på. Hur är det med dräneringen om det finns någon runt huset?

Nivellgolv är väldigt dyrt men är ganska lätt att installera själv om man är lite händig :)
 
Huset ligger sannolikt med platta rakt på berg och dränering är något jag tänkte göra vid ett ev köp, detta borde ju åtminstone minska fuktproblemtiken även om den inte elimineras :)

När ni pratar om att riva ut golv och organiskt mm hur menar ni då? Hur hanterar man innerväggar i sådana här konstruktioner? Flyter även dom? Alltså kan man riva golven i ett rum i taget eller hur hanterar man det rent praktiskt?

Någon som har en uppfattning om pris per kvm för t.ex. ett nivellgolv (självbygge & installerat o klart)? Om man bara kan riva i omgångar så känns det ju nästan som ett hanterbart projekt på "att göra-listan"?!
 
Jag menar att det får inte ligga något trä (organiskt) på betongen. Viktigt med damsugningen också så det inte ligger sågspån på betongen. Innerväggarna var fästa i spånskivan på golvet så dem hängde bara i taket när allt var bortrivet. Dem hängde i luften kan man säga. Dessa får fästas i den nya spånskivan sen, alt om man tar bort dem och sätter nya om man vill ändra på planlösningen.

Jag tror det är lättast att riva allt på en gång, fläktarna måste ju in sen när golvet är uppreglat.
 
Kostnadsmässigt så funderar jag om 300 000 kr kan vara en kalkylsiffra att gå på, ca 100kvm...

Det första jag tänkte göra är att sätta in nya kanalfläktar. Därefter tänkte jag nog börja riva upp golvet där fukt påträffats för att se om man kan begränsa (ringa in) problemområdet för att se om det är lokalt!?

Alternativen känns ju som 2:
1: Misstänk att det är dåligt och riv ut allt!
2: Kontrollera utbredningen och hoppas på att det går att lösa lokalt! Samtidigt ser man till att ventilationen sätts i funktion!

Vid funderingarna kring huruvida jag vågar köpa eller ej så kalkylerar jag dock en kostnad på 300 000 kr enligt uppskattning från besiktningsman... Men som sagt är det ngn som har en uppfattning om man kan få löst problemet och få nya ytskikt för 300k?
 
Du kanske skulle ta kontakt med en opartisk specialist/byggnadsingenjör eller nått liknande för att få råd hur man ska göra på bästa sätt med golvet.
 
Akahigi
Hade OBM fuktteknik hemma en gång, de verkade rätt bra.
 
Har nu fått ett prisförslag (översikt) på ca 2700kr/kvm vilket innefattar uppbyggnad från plattan t.o.m. parkett och att jag själv river befintligt!?

Vettigt pris, någon som har en uppfattning?
 
2700 kr/kvm är dyrt. Jag plockade in flera offerter och många entreprenörer blåser en rakt av. Fantasipriser. Vissa ville ha upp till 6 veckor på sig och upp till 3000 kr/kvm

Jag betalade 1400 kr/kvm för rivning, bortbilning av ingjutna träreglar, bortforsling, installation av Granab system med fläkt, byggplast och spånskivor med tätning. Golvet och sanering (penetrox) fixade jag själv så den kostnaden tillkommer. Men fortfarande dyrt...Priser efter ROT avdrag.

Om jag hade haft tid så hade jag gjort det själv nu när jag vet hur enkelt det är. Nivell är dyrare än Granab men det är samma sak. Granab kanske bättre då reglarna inte är av trä.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.