Vi har problem med att ljudet från grannens toabesök förs över till vår lägenhet. Toan är nyrenoverad med våtrumsplattor som man sätter upp på väggen. Det som låter är när grannen kissar, låter som ett Niagarafallen in till oss, troligen via betongplattan. När det spolas smäller det till som om man slår en hammare i golvet och ljudet sprids ut i vår lägenhet. Vad kan felet sitta? Vi har ett konstaterat läckage i lägenhetsavskiljande vägg i vardagsrummet. Som inte är åtgärdat. Det är samma vägg som deras toa fast den ligger ca 3 m bort. Vi bor i ett parhus med gemensam betongplatta och det är byggt -91-92. Hoppas på svar.
 
Som du mycket riktigt misstänker så är det nog den gemensamma betongplattan som transmitterar pinkljudet från grannens toalett. Det avhjälps med att frikoppla anliggningsytan och skruvförband med mellanlägg av gummi resp. gummiexpander i golvet.

Som du också är inne på är det viktigt att få helt täta fogar vid alla genomföringar och mellan konstruktionselement. Kolla även om det kan vara ventilationsburen överhörning.
 
Redigerat:
  • Gilla
hann och 1 till
  • Laddar…
Då måste alltså mellanväggen rivas? Kan bli svårt. Problemet har kommit efter att det har sprängts utanför vår tomt. Finns det möjlighet att det kan ha hänt något med grunden? Det egendomliga är att grannen påstår att det inte hörs något från vår sida!?
 
Redigerat:
hann skrev:
Då måste alltså mellanväggen rivas? Kan bli svårt. Problemet har kommit efter att det har sprängts utanför vår tomt. Finns det möjlighet att det kan ha hänt något med grunden?
Om jag förtsår dig rätt så är det en vägghängd WC? I så fall gäller samma princip även där, dvs. att mekaniskt frikoppla toakonsollen (grannens) från mellanväggen.

Om det gäller en golvmonterad toa som är monterad på gemensam platta kan en ev. sprängningsskada bara medföra "förbättringar" i detta fall som jag kan se det (tex. genomgående spricka i plattan mellan dig och grannen = svårare för strukturburet ljud att fortplanta sig).
 
Ok! Tack för inlägget. Det börjar bli ohållbart med alla dessa ljud som förs över. Föreningen är inkopplad och vi är överens om problemet. Kanske blir svårt att åtgärda problemen, men något måste ske i alla fall. Kan man anlita någon konsultfirma för att kontrollera överhörning, transmission mm?
 
Javisst, anlita en akustikkonsult (jobbar själv med detta) som får mäta luftljudsisolering och stegljudsisolering och göra en behovsanalys. Ni får sedan en rapport med åtgärdsförslag.

Säkra kort är alltid Thyrens, WSP samt AF.
 
Tipset är guld värt! Tack så hemskt mycket. Du skrev AF, är det ÅF du menar? Med vänlig hälsning, Hans
 
Jäpp, ÅF
 
Tack Björn!
 
Hej igen Björn. Har du någon aning om vad som orsakar ljudet från grannens toa vid spolning? Det låter som man slår en gång med en hammare i golvet vid spolning? Har frågar många VVS:are men ingen tycks veta Med vänlig hälsning, Hann
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.