Säg att en bostadsrätt som har 15 lägenheter är från 1950.

1. Vad händer när huset blir för gammal? Måste alla flytta ut? Vem äger marken?
2. Finns det någon gräns på hur gammal en bostad får vara?
3. Efter hur länge börjar lägenheternas pris att sjunka?

MVH
 
Så länge underhållet inte är eftersatt så kan väl ett hus stå hur länge som helst. Lite beror förstås på var huset är beläget. I en ort med mycket utflyttning finns det en viss risk. Finns bostadsrätter i hus byggda på 1800-talet och det är absolut inte billigare att köpa in sig i dem.
 
Kolla föreningens ekonomiska plan. Görs avskrivningar på rätt sätt och med rimliga avskrivningstider kompenserar månadsavgiften för byggnadens värdeminskning, vilket gör att föreningen kan underhålla eller bygga om när det behövs, så att bruksvärdet av att vara med i föreningen består (även om marknadsvärdet givetvis kan variera rätt kraftigt med tiden). Det skrivs en del om orimliga avskrivningsplaner på nätet just nu, så det verkar inte självklart att detta sköts bra.
 
C
De flesta äldre föreningar använder inte avskrivningen för att reservera pengar till underhåll då avskrivningen inte har någon faktisk koppling till underhållskostnaderna. Det där är en idé som dykt upp i debatten om avskrivningar i BRF som inte har någon förankring i verkligheten.

1. I princip räknar nog de flesta föreningar med att byggnaden kan hållas i skick för all överskådlig framtid. Om man väl kommer till den punkten när huset inte går att underhålla längre så måste ju rimligtvis alla flytta ut tills dess att man byggt ett nytt hus eller så likviderar man föreningen och medlemmarna delar på pengarna. Normalt äger föreningen marken, men det finns exempel på BRF på ofri grund.
2. Det finns ingen formell gräns för hur gammalt ett hus "får" vara.
3. Om du med pris menar marknadspriset för bostadsrätten så är det inget som säger att det kommer att sjunka (relativt marknaden i övrigt alltså). Givetvis påverkar husets skick, men även månadsavgiften (som ju är starkt kopplat till föreningens ekonomi)
 
Här i Falun så är en av stans dyraste bostadsrättsföreningar inrymd i en gammal stadsbondgård från 1700-talet.
Gården genomgick en omfattande renovering på 80-talet och blev sedan BRF.
 
Ett hus kan egentligen aldrig bli "för gammalt". Det får naturligtvis repareras och underhållas, men det kan i princip stå hur länge som helst.

Det blir inte heller "för gammalt" över en natt, så att alla plötsligt måste flytta. Om man tänker sig att huset inte underhålls, så det blir gradvis sämre och sämre, så kommer folk förmodligen att flytta lite efterhand. Värdet på lägenheterna kommer att sjunka i motsvarande takt, tills de till slut är nere i noll. Eller inte. För även om huset är dåligt underhållet kan det finnas andra värden. Man kanske hoppas att det ska kunna renoveras igen, eller så kan marken i sig vara värdefull.

Men å andra sidan kan man tänka att ett sådant hus har väldigt låg avgift, så det kanske attraherar folk som prioriterar låg boendekostnad framför boendestandard.

Värdet på lägenheter kan f.ö. sjunka till noll även i välskötta hus.
 
Är det något konkret fall du undrar över?
 
Tack så mycket för alla svar! :)
 
I Gamla Stan i Stockholm finns några av sveriges dyraste bostadsrätter i några av sveriges äldsta hus. En förening finns i ett hus från 1300-talet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.