Vi har inte fyllt på med luft heller, vi har "bara" dränerat ur vattnet och sen låtit det fylla på igen. Ska man skaffa en liten kompressor och fylla på? Det blev ju mycket bättre när vi gjorde så men ändå inte tillräckligt.
 
En vanlig fotpump räcker för att pumpa gummiblåsan.
Fredrik
 
Det där med hur tempen på tappvarmvattnet varierar med trycket funderar jag på... Termiagrunkan, är det en vanlig förrådsberedare? Lr hur bereds varmvattnet tro?
Den där elkassetten, hur funkar den?
 
Fredrik Å skrev:
En vanlig fotpump räcker för att pumpa gummiblåsan.
Fredrik
Hydrofor har ingen gummiblåsa.
Fotpump kan ju duga ändå

Protte
 
Den röda agerar väl ackumulatortank till elementvattnet, som sedan cirkulerar runt i varmvattenberedaren och värmer duschvattnet. VVBn värmer inte själv så utan pellets-varmt vatten så har vi i stort sett inget varmvatten.
Elkassetten i den röda fungerar på elementvattnet, det var så vi höll huset ovanför utetemp när vi inte bodde här än.

Vi hade ju en VVSare här som glodde och gav offert på hela rasket, som påpekade att vi inte verkar ha någon backventil för kranvattnet (vilket visar sig i att det är tidvis svårt eller omöjligt att få kallvatten i kranen) och att shunten för kranvattnet verkar vara trasig.

Edit: Vi får mesljummet vatten när vi inte eldar pellets, antar att det beror på att elementvattnet som varit eluppvärmt cirkulerat i VVBn.
 
bittle skrev:
Vi har inte fyllt på med luft heller, vi har "bara" dränerat ur vattnet och sen låtit det fylla på igen. Ska man skaffa en liten kompressor och fylla på? Det blev ju mycket bättre när vi gjorde så men ändå inte tillräckligt.
Att dränera ur hydroforen helt och sedan fylla med vatten, ger en luftkudde som borde fungera hjälpligt. har ni absolut inget annat behov av en liten biltema kompressor kan man göra en egen anslutning med bilventil, ser att eran hydrofor har färdig anslutning för snabbkoppling i toppen, men om man vill göra en variant för t.ex. fotpump kan man köpa en halv koppling för klämring dvs. gängor i ena änden och klämring i andra änden montera den i stället för snabbkopplingen för luft ni har i toppen, gå in på närmaste däckverkstad och köp en ventil för bildäck, plocka bort klämringen ur kopplingen och trä bilventilen genom muttern. sedan drar du fast bilventilen i kopplingen, se bara till att köpa en tillräckligt liten koppling så att bilventilen inte kryper i genom muttern.. på frågan om du kan ställa upp trycket så beror det helt på vilket frånslagstryck du har i dag samt vilken pump du har. ställer du trycket över pumpens förmåga blir resultatet att den aldrig slår av. så en bra början för att komma vidare är att kolla vilket till och frånslags tryck du har i dag. det gör du enkelt genom att kolla tryckmätaren just när pumpen slagit i från. öppna sedan en kran och vänta tills det klickar till i reläet läs då av vilket tryck pumpen startar på, stäng vattenkranen och ta sedan tid hur lång tid det tar innan pumpen slår i från. utifrån det är det lättare att säga om det är något galet med pump,hydrofor eller om felet ligger någon annan stans.
 
I pumprummet där hydroforen står, har du den gamla modellen med sugmotor ovanpå borrhålet med slang ned i borrhålet i slutet på den finns en ventil. Den öppnar och stänger när den slits stänger den inte som ska och då får man det problemet som du beskriver. Byter man den och drar upp slangarna ur borrhålet, man bör även ta dit en spolbil för att få rent i borrhålet. Det kan även bli problem med dränkbar pump som sitter i borrhål om det kommer in smuts i pump.
 
Tycker att dinJanfire och panna ser okej ut . Var inne och kollade på pellet.info klickar man in sig där på forumindex sedan längst ned på sidan klickar man på Janfire där finns mycket bra att läsa behöver inte vara så svårt. Hoppas det är till någon hjälp.
 
Oj, det där med borrhålet kändes överkurs haha. Hur tar man reda på ifall det är det som är problemet? Det enda vi vet om brunnen är att den ligger i trädgården och har ett lock som ser ut som en uppochnervänd ugnsform.

Pannan funkar ju som den ska, vad vi vet. Det är allt annat som behöver lite kärlek och underhåll men vi är så fantastiska nybörjare på det där att vi inte ens vet vart vi ska börja. Tack för alla svar.

Är det många som eldar pellets året om? Det är ju något man helst skulle slippa men vilka alternativ finns? Jordvärmen vet vi inte om vi vill ha riktigt (vill odla i trädgården) och bergvärme passar inte superbra i leriga marker? Finns inte en skymt av någon berggrund. Vi har funderat på luft/vattenvärmepump eftersom vi vi vill värma upp två hus och skulle därför behöva ha två luft/luft, vilket känns sådär.
 
Satsa på att få anläggningen att fungera som den är först. Det är nog bara några enkla/billiga småfel. Så kan ni ta ställning till om hur ni vill göra sen. Den här anläggningen bör fungera bra med minimalt med passning när ni får till det.
 
Mitt inlägg jag skrev var lite förhastat, hade ej läst igenom svaren du fått. Dom flesta stänger säkert ned pelletsen sommartid och kör bara varmvattenberedaren blir säkert billigast så. Locket ute i trädgården säger mig inget en liten bild kanske? Kolla först Andreas H inlägg 22.22 klockrent(y) det blir bäst så.
 
Men klarar man sig helt utan uppvärmning under sommaren? Om man tar midsommar så är det ju inte ovanligt att det är fyra grader varmt ute så att säga ;) Vi kommer nog åtgärda småsakerna först pga att vi har svårt att besluta vad vi vill göra. Vi har en firma som ska titta och ge lite råd och en offert på måndag, vi får se vad dom säger också. Den förra firman ville ha 100k för att uppdatera allt (inklusive ny pelletspanna etc) men det är stora pengar för att ha ett identiskt system fast nyare. Känns sådär, helt enkelt. Hur stor skillnad är det på nyare/bättre pelletsbrännare och den stackaren vi har nu?

Och, för referens, vi eldar ungefär 2-2 och en halv påse pellets per dag som det är nu, hur mycket går åt för vattenberedning och sparsam värme på sommaren?
 
Inte ska ni köpa ett nytt pelletssystem för 100.000:- som antagligen inte fungerar särskilt mycket bättre än det ni har borde kunna göra. 2012 fick jag lov att elda i mitten på juli, men det var ju den kallaste och blötaste sommaren sedan mätningarna startade.

Har du hittat shuntautomatiken ännu?
 
Vi har faktiskt inte hunnit leta. Har precis flyttat in (mitten av feb var vi inne på riktigt) så just nu är det överleva som gäller :rolleyes: Hoppas att vi ska kunna ge oss på det i veckan!
 
rliljestam skrev:
Tycker att dinJanfire och panna ser okej ut . Var inne och kollade på pellet.info klickar man in sig där på forumindex sedan längst ned på sidan klickar man på Janfire där finns mycket bra att läsa behöver inte vara så svårt. Hoppas det är till någon hjälp.
En gammal Janfire Flex A tillhör de mest problematiska brännarna för en nybörjare. Finns ju modernare brännare lättare att ställa in och med automatisk uraskning att köpa begagnade ibland.
En ny komplett panna utan tank, rör och allt som fyller upp halva källaren är naturligtvis bäst i längden men är tanken bra och välisolerad så går det att elda mot tanken i vedpannan också.
Vedpannor brukar ha bra utrymme för askan så med en modernare brännare med automatisk uraskning kan det bli ett bekvämt system där man slipper stå och rota i sot och aska varje vecka.

Elda pellets för varmvatten går bra men många sätter in en elektrisk varmvattenberedare. Kostnaden blir ungefär detsamma men värmen man får av eldning i källaren är bra för att hålla fukt och mögel borta
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.