Hej!

Vi har planer på att bygga ett mindre hus (permanent hus) på en skärgårdsö på västkusten. Tomten lutar och det kan bli hela 4 meters skillnad från där man går in på tomten och där entrén till huset hamnar. För att uppfylla tillgänglighetskravet skulle vi därför behöva rita in en 48m lång ramp vilket känns lite overkill om ni förstår vad jag menar. Det kännsinte rimligt helt enkelt med ett tillgänglighetskrav på den tomten.

Tror ni att detta skulle uppfylla det undantag som man hänvisar till i kapitel 8, §6, punkt 3 (se understrukning nedan)?
Är det någon som har erfarenhet av att få undantag beviljat?

Bästa hälsningar
Pontus

Undantag från utformnings- och egenskapskraven på byggnadsverk

6 § Kraven på tillgänglighet och användbarhet i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 gäller inte i fråga om
1. en arbetslokal, om kraven är obefogade med hänsyn till arten av den verksamhet som lokalen är avsedd för,
2. ett fritidshus med högst två bostäder, och
3. tillgänglighet till ett en- eller tvåbostadshus, om det med hänsyn till terrängen inte är rimligt att uppfylla kraven. Lag (2011:335).
 
OpiMaza
Varför inte bygga ett fritidshus?
 
Detaljplanen.....
 
Det är nog bara att testa!

Det tråkiga är att kommunen som ska avgöra bygglovet är synnerligen partiska i frågan om hur tillgänglighetskraven ska bedömmas. Risken finns mao att kommunen inte följer lagstiftningen utan gör en hårdare bedömning än vad lagstiftaren tänkt sig eftersom kommunen tjänar på att tillgängligheten är så hög som möjligt.
 
  • Gilla
Pontanellen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.