Jag och min sambo har hittat en tomt som vi eventuellt kan tänka oss att köpa. Dock är den så pass smal att den endast tillåter ett hus som är 5,5m brett (och kanske 15m långt). Det blir 3 våningar, den första i suteräng.

Hur planerar man ett sådant hus invändigt? Vi behöver bli övertygade om att denna tomt är byggbar.
 
Sovrum längst upp, sen kök, bad och nåt sovrum till i mitten. Slutligen vardagsrum, tvätt och teknik längst ner?
Då kan du koncentrera VVS till en ände av huset för mindre rördragning i sidled. Kanske en liten toalett längst upp oxå?
 
Spännande utmaning!
Vore bra med lite mer info såsom exvis era behov av olika utrymmen, väderstreck, eventuell utsilkt, insyn, entré / tillfart till hus, garagebehov m.m.
 
Lite kort om våra behov. Åtminstone 3 sovrum plus något gästrum. 2 badrum och tvättstuga, stort kök och vardagsrum. Den långsidan som är "under mark" är mot väster. Borde innebär ingång på nedre planet åt öster.
 
Mikael_L
Det är väl knappt något problem.

här var det däremot en utmaning. :)
http://www.metro.se/nyheter/har-ar-varje-vaning-7-2-kvadratmeter/EVHnaD!xv0nU2TQpUfo/


Men det blir alltså en långsida under mark, och den andra långsidan i källaren med fönster/dörrar?
Kommer entre ske från mellanvåningen? eller kan det lika gärna anordnas mot sutterängplanet?
Fin utsikt åt något håll?
Något håll man gärna vill ha så lite fönster/insyn som möjligt?
 
Japp, den ena långsidan (mot öster) kommer ha dörrar och fönster. Den stora entrén blir nog på bottenplan och sen blir det nog ngn entré via trädäck på mellanplan. Utsikten är nog hyfsat jämnfin, men vi har närmsta granne mot väster så där kanske man vill ha så lite insyn som möjligt.
 
Har lite samma dimensioner faktiskt. Det ni måste tänka på är att räkna insidan, eftersom väggarna med dagens byggregler tar allra minst 60 cm från ert yttermått och antagligen mer. Men det går bra att bygga så smalt, speciellt om det är mer än en våning så ni slipper lägga allt i fil..svårt att undvika långa smala korridorer annars om ni inte vill ha genomgångsrum. Tips är att ha mer än en trappa så blir det enklare att få ihop
 
Har du (eller någon annan) en planlösning som jag kan inspireras av?
 
Tänk på att trappor blir svåra att få in på nåt bra sätt. En trappa är 4-5m lång och hur man än vrider på den så kommer den att dela av huset där den kommer upp. Om man inte lägger trapporna mellan våningarna nära varandra så kommer det bli väldigt långt att gå igenom huset också. Med lite funderande kan det säkert bli schysst dock!
 
Tänk på att entréplanet måste vara tillgängligt för en i rullstol. Dvs att ni måste ha plats för i princip allt där. Kök, vardagsrum, sovrum, bad/tvätt.
Fundera på om en hiss kan vara värd pengarna. De kostar inte sååå mycket och då är tillgängligheten fixad. Dessutom slipper du bära tunga grejor upp i våning 3.
 
Kontrollfråga: Är det er bedömning att huset kan vara högts 5,5 meter brett eller är det något som är reglerat?

Vet att många tror att huset måste hålla sig mer än 4,5 meter från tomtgräns, vilket ju ger ett 6 meter brett hus på en 15 meter bred tomt. Visst är det huvudregeln, men det är ju fullt möjligt att ansöka om bygglov för avvikelse från detta och det är ju inte alls vanligt med bara ett par meter till tomgränsen även vid nybyggen. Själv har jag 30 cm till tomtgräns från husvägg på ena sidan och 150 cm på andra sidan, men så är det byggt på 70-talet också.
 
Har liknande problem, även om inte lika extremt.Två saker jag gör
1: trappor i centrum på hus för att undvika korridorer
2: bredare källare under jord
 
Mikael_L
För tillgänglighetskravens uppfyllande måste entréplanet (alltså suterrängplanet i detta fall) innehålla h-anpassat badrum (dvs inte bara en liten 1,5 m2 holk) kök (eller åtminstone en matlagningsmöjlighet) och ett sovrum alt en avskiljbar del av ett rum att kunna sova i.

(Jag vet ett hus som byggdes för bara något år sedan där alla "funktioner" ritades in på övervåningen. Plats för ett trinettkök förbereddes på nedre plan och kommunen köpte detta. Men detta skiljer garanterat mellan kommuner, över hur dom ser på en sådan lösning.)


Men i vilket fall börjar det klarna lite nu.
Det bör alltså bli kök, ett sovrum (eller gästrum/arbetsrum) och ett badrum på suterrängplan.
Sovrummet måste ha fönster, och det måste ha en minsta yta, det var kanske 1kvm/10kvm rumsyta (kolla BBR). I övrigt skulle jag själv försöka skuffa det så långt in under mark som möjligt, det rummet blir då aldrig varmt hur varma sommardagar man än får.
Första våningen får då sen v-rum och ev sovrum och ev badrum/toa.
Och andra våningen får då sovrummen, antagligen tre till antalet samt ett badrum borde behövas här. Jag skulle personligen vilja anordna tvätten här, men torkmöjligheten blir väl ett aber.

Teknikutrymme och förråd i underjordsdelen i suterrängplanet.
Sikta på innerarea på ca 5x12-14 meter.

Ni är väl medvetna om att ett sådant här hus blir dyrare än ett mer konventionellt hus med samma yta?

5 meter spännvidd på bjälklaget är lite olyckligt, det betyder antingen behov av bärande väggar i huset längdriktning, eller motsvarande limträbalk med lite pelare här och var. Eller någon annan konstruktion, tätt mellan golvreglar eller limträ eller kertobalk som golvreglar, eller betongbjälklag osv.
Men samtidigt tycker jag att man också ska nyttja ett sådant här smalt hus genom att planera in ljusstråk genom mitten av huset.
 
Skissförslag!
140227.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tackar för alla bra ideer och förslag!
Skissen är ungefär som vi tänkt oss. Dock har vi försökt få in 3 sovrum där uppe tillsammans med en liten gästtoa.
Tror ni att huset kommer upplevas trångt/smalt?
Ett förslag som vi fick från en husfirma var att dra ut väggen på mittenplan (ca 60 cm) för att få större kök och vardagsrum. Detta kommer inte påverka byggarean. Bra ide?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.