Vi har nyligen flyttat in i en mindre villa (byggår 1967) med en bergvärmepump från 2005, en Thermia Villa 55, med 150 liter varmvattenberedare. Uppvärmningen av villan funkar utmärkt, men varmvattnet räcker inte alls. Vi är 2 vuxna och 2 småbarn. Om 2 personer duschar ("normallänge") tar varmvattnet slut och tar flera timmar att komma tillbaka. Efter 2-3 timmar finns det varmvatten att tvätta händerna eller diska lite, men om någon mer vill duscha eller barnen bada får vi vänta minst 5 timmar.

Så nu väljer vi mellan dessa alternativ: komplettera med en separat varmvattenberedare (prisuppgift från lokal Thermia-återförsäljare ca 25 000) eller köpa en ny, bättre och större värmepump (prisuppgift inkl. installation uppemot 100 000). Uppvärmningen av huset funkar ju som sagt bra så det kanske är onödigt att byta ut pumpen redan nu? Men är det å andra sidan värt att lägga 25 000 på en extra varmvattenberedare när man behöver köpa ny pump om 5-10 år? Ytterligare en faktor är begränsat utrymme där värmepumpen står, eventuellt kan man inte ställa varmvattenberedaren bredvid utan kanske i ett angränsande rum ca 1,5 m från pumpen, vet inte ens om det är möjligt. Någon som har några kloka tankar om detta?
 
Självklart en vv-beredare, men tyckte att du fått ett saftigt pris, hur stor beredare har man räknat på?
Det är inte bara att byta vv-pumpen utan en större pump kan kräva ett djupare borrhål.
Men innan du gör något ska du kolla så att din pump ger maximal effekt, det finns t.ex. vissa expansionsventiler som kan bli utslitna, torkfilter, växelventil som kan kärva, och även att du har elpatronen påslagen så den kan hjälpa till att värma när behov uppstår.
 
  • Gilla
Vilseivillan
  • Laddar…
Ja, det var lite galna priser du fått.

Det första jag skulle gjort var att kolla så att elpatronen är påslagen, och på rätt effektsteg.

Vad är det för säkringar till BVP?
 
  • Gilla
Vilseivillan
  • Laddar…
Tack för svar! En service utfördes på pumpen för några veckor sedan där de gjorde en grundlig genomgång, rensande något filter etc. Elpatronen går igång när det blir riktigt kallt, men det har det ju inte varit på sistone.

Tyckte också att det var rätt saftiga priser, vi får titta runt lite mer.
 
Vad har du för temperatur för varmvattnet inställd?
 
Varmvattentemperaturmätaren visar just nu: 48 (44) grader. 44 grader är varmvattenproduktionens startvärde. Enligt manualen är vattentemperaturen till varmvattenberedaren inte justerbar.
 
Man kan få en beg vvb för en tusenlapp, och att installera den är inte heller särskilt svårt att göra själv. Så 25000 låter saftigt.
 
"Enligt manualen är vattentemperaturen till varmvattenberedaren inte justerbar."
Jag var tvungen att kolla det, och det stämmer ju.. Suck.

Ja, då kanske det bästa är att seriekoppla en vvb efter bergvärmepumpen. Men du kan komma avsevärt billigare undan än 25'.
 
Fick nytt pris nu på 15 000 inkl. installation, lite mer rimligt. Har även bokat hembesök för att gå igenom olika alternativ och se hur vi kan lösa det utrymmesmässigt. Dom ska även ta en extra titt på värmepumpen för det är ju inte normalt att det ska ta så extremt långt tid att värma upp vattnet när det tagit slut. Tack för feedback!
 
Kanske en genomströmningsberedare kopplad i serie med värmepumpen? Om vi antar att värmepumpen levererar 50-gradigt varmvatten och du ställer in genomströmningsberedaren på att hålla 50 grader så kommer den enbart att aktiveras då det är slut på varmvatten i värmepumpen. På det sättet får du en energisnål lösning, eftersom beredaren enbart går in när värmepumpens kapacitet inte räcker till. En genomströmningsberedare är dessutom liten och billig. Den stora nackdelen är att den drar väldigt hög eleffekt (kräver rejäl huvudsäkring) och levererar ett ganska lågt vattenflöde.
 
En genom strömnings värmare är inget rimligt val i en vanlig villa just pga att dom kräver för kraftiga säkringar. Jag skulle kolla upp varför vp lämnar så lite vv och tar så lång tid på sig att återladda och skulle allt vara ok vilket låter konstigt är en elberedare i serie med vp beredaren en rimligt lösning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.