R
Jag har ett hus från 90-talet med två våningar. Nedervåningen har betongväggar då det är sutteränghus.
Jag har två sovrum på nedervåningen som skulle behöva ha tv-apparater i rummen. Jag bor i ett dåligt läge vad gäller fri sikt till en tv-mast. Jag har antennkabel dragen från sovrummen på övervåningen till vinden som sedan ansluter till en antenn på en stolpe på taket.
Finns det nån lösning på att få möjlighet att se på tv på nedervåningen med nån utrustning?
Finns det tex en sändare man kan koppla direkt i tvn som "pratar" med en antenn som sitter uppe på taket?
 
Redigerat:
Jag känner inte till någon sådan utrustning, åtminstone inte som inte kräver många olika apparater, boxar och fjärrar. Är det helt uteslutet att dra antennkabel till de två rummen?
Det skulle nog vara det bästa och mest tillförlitliga.
Ett annat alternativ kan ju vara iptv ex via Telias adsl. Det går ju tydligen att köra trådlöst.
 
R
grejen är att de finns fasta uttag för antenn i väggen men nån tidigare ägare har byggt bort möjligheten på något sätt. Jag har skickat ner dragfjäder i vp-rören på vinden och jag har att de slår i väggen i vissa rum. Men till nedervåning finner jag inget vp rör som hör till de uttag som finns på väggarna där nere.
 
Roland112 skrev:
grejen är att de finns fasta uttag för antenn i väggen men nån tidigare ägare har byggt bort möjligheten på något sätt. Jag har skickat ner dragfjäder i vp-rören på vinden och jag har att de slår i väggen i vissa rum. Men till nedervåning finner jag inget vp rör som hör till de uttag som finns på väggarna där nere.

Sug/blås med dammsugare eller tryckluft i dina uttag, gå runt i resten av huset och lyssna efter ljud i andra ändan. Går även att hitta övertapetserade uttag på detta sätt.
 
Leta vidare, det låter högst osannolikt att någon sätter upp uttag på en vägg utan att det finns rör bakom. Sen kan de givetvis vara inbyggda men allt går att hitta och säkerligen utnyttja!
 
R
vilka firmor är de som specialiserat sig på att göra sådana här jobb?
 
R
letar nu efter trådlösa antenner.
 
Alla antenner är trådlösa :) har aldrig sett en trådlös repeater för vhf och uhf för konsumentbruk. Däremot finns videosändare som skickar videosignalen trådlöst.
 
R
hmm ok, fasen
 
Du kanske kan köra ner en coax kabel i något teleuttag annars?
Men annars så löser nog de flesta elektriker att dra fram coax även med rörstopp/släpp. Finns lite trix. Annars kan man i värsta fall bli tvungen att ta upp ett doshål där man misstänker att röret är av.

Man kan skära upp dosan för att komma åt ett rör som har släppt. Dock ett varningensfinger är att tar det stopp när man trycker i fjädern så kan det vara en dosa som är oöppnad i stutsen eller att man är i en böj eller påspikat rör så att man till slutfjädrar ut rören från muffarna om man står och trycker som en oxe.
 
R
Jag stog på vinden och körde ner en sån här rörfjäder eller vad de kallas i vp röret och jag hör ju inne i lillans rum att den är där, de förra ägarna har ju dock satt panel över uttaget (dårskap). Finns de magneter eller liknande som man använder för detta ändamål? Hur gör proffsen?
 
Prova åt andra hållet.
 
E
Be någon slå med dragfjädern så det hörs ordentligt i den överpanelade dosan. Höjden på dosan är ju samma som övriga uttag i rummet. Det är den horisontella placeringen som kan vara lurig att lista ut, men lyssnar man ordentligt och känner utanpå väggen så brukar det gå bra. Sen är det bara ta upp hål för dosan.
 
R
ok, de går inte att hålla med typ magnet mot panelen?
 
Man kan ofta hitta en dosa genom att knacka på väggen och lyssna var det låter annorlunda.

Du kanske också kan spänningssätta koaxen och försöka hitta den med en trådlös spänningsdetektor men var noga med att koppla ur alla TV-apparater när de gör det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.