Vi planerar att bygga ut vårt hus. Idag har vi ett plan med liten vind och källare, med ena kortsidan byggd i suterräng.
Områdesbestämmelserna tillåter en våning och inredd vind, ingen maxhöjd.
vi har pratat med kommunen och de är positiva, så länge vi fyller upp marken och tar bort suterrängen. Detta gör vi gärna, då suterrängen använd som garage och vi inte behöver mer än garageporten frilagd. Tyvärr motsätter sig vår granne planerna och hävdar bestämt att man inte får ändra marknivån för att tillgodose detaljplanen. Stämmer detta? Vi har dessutom områdesbestämmelser och inte detaljplan, gör det någon skillnad?
Var kan man fråga om råd? Jag behöver någon som verkligen kan vad som gäller eftersom han kommer att överklaga så långt det bara går.
Var kan man hitta en konsult som är superbra eller någon annan?

Tacksam för all hjälp
 
Vad menar du med att kommunen är positiva. Frågan är väl om ni får eller inte får, vad er granne säger är av underordnad betydelse förutom grannsämjan då, men det kan du bara värdera själv.
 
Men det är just det som är frågan.... Om man får fylla upp för att ta bort suterrängen? Kommunen säger ja till det, men eftersom grannen kommer att överklaga så vill jag verkligen vara säker på att man får.
 
Man får fylla ut sin tomt om kommunen beviljar bygglov/marklov. Grannen får dels yttra sig innan lovet ges, han har också möjlighet att överklaga bygglobvsbeslutet.

Kommunen måste hämta in ett yttrande från grannen. Men behöver inte bry sig om vad han säger. Grannen kan då överklaga. Vem som får rätt vid ett överklagande är nog jättesvårt att ha en åsikt om.

Så antingen får ni kompromissa med grannen, kanske inte fylla ut så nära tomtgränsen, eller räkna med ett överklagande, som kan ta sin tid.
 
Sök bygglov där marklovet ingår. Om grannen överklagar vilket det verkar som han vill så får väl Länsstyrslen/MÖD bestämma till slut.

Står det inget i detaljplanen så får man nog höja hur man vill om kommunen godkänner. Och då blir det ju inget överklagande om jag förstått det hela rätt.

Håller själv på att diskutera detta med kommunen, fast från "sura" grannens sida då jag anser att grannens höjningar inte ingick i bygglovet. Svårt att se hur det skulle kunna gjort det då de går över tomtgränsen.
 
Utfyllnad hanteras väl ungefär som bygge. Dvs. vill man fylla närmare gränsen än 4.5m så kan grannen ha rätt att överklaga. Nu gällde det dessutom utanför detaljplanerat område. Då tror jag att i princip vem som helst kan överklaga på vilka grunder som helst.

Om grannen sedan får rätt i sitt överklagande är en annan sak.
 
Det är just att det tar tid med överklagandet som är tråkigt. Skulle det inte bli godkänt i högre instans så står man på noll igen, både tidsmässigt och ekonomiskt.
Det är inte mot den sura grannen vi ska fylla upp, utan han vill bara ha anledning att kunna överklaga.
 
OK, så kommunen tycker att ni skall fylla ut, ingen som i praktiken är berörd har synpunkter? Då tvivlar jag på att den sure grannen kommer att ha någon framgång med ett överklagande.

Få igång processen, OM grannen överklagar så kan man ju vänta tills han klarat av första instans. Om argumenteringen där verkar svag från grannen så man kan se att det är låg sannolikhet att han får framgång om han fortsätter till högre instans, så kan man köra igång bygget.
 
I många fall så ger folk med sig om de bara upplever att de får vara med och bestämma. Så knalla över till grannen och ta en diskussion om hur bygget ska utformas, och vilken form av utbyggnad han kan tänka sig att acceptera. Inkludera gärna lite förhandlingsutrymme (som ni kan göra avkall på) i ert ursprungliga förslag, t.ex. en 6 meter hög thujahäck precis intill grannens tomtgräns. Det kan också vara smart att försöka smöra in sig lite, och ta med en flaska vin och en burk kokkaffe, och vara noga med att påpeka hur fint han tvättar sin Open Ascona från -86 och hur fina raka kanter han får till när han skottar snö på vintern.
 
Det har vi provat, inget vin eller kaffe dock. Saken är den att vi har valt att bygga på höjden för hans skull. Tidigare ägare fick igenom två bygglov där huset byggdes i vinkel och skymde hans utsikt mycket. Dock blev det aldrig satt i verket med själva bygget. Vi skulle också kunna bygga i vinkel men har inte haft det som alternativ eftersom vi inte ville stöta oss med honom. Nu i backspegeln så känner vi oss jäkligt naiva att tro att han skulle uppskatta det : ( nu börjar vi dock fundera i de banorna igen att bygga ut vinkeln som tidigare var planerad. Fast betydligt större än vad föregående ägare tänkte.
Men visst har jag pratat med honom och försökt komma till en lösning.
 
Grannsämja är inget solospel, och om gubben är mer intresserad av att överklaga ert bygglov än att ha ett bra förhållande till er så är det väl lika bra att söka bygglov på ett hus i vinkel på precis det sätt som ni vill ha det. Han kommer ju att bli sur oavsett vad. Ni kanske ska lägga in ett 2,5 meter plank mot gubben i bygglovsansökan också så att ni slipper se honom. Har tidigare ägare fått igenom sådana bygglov så borde ni ha en väldigt god chans också.
 
Har du tittat på områdesbestämmelserna? Står det verkligen begränsning ang antal våningar, det trode jag inte hanterades i OB.
Kan du fråga kommunen ang varför de måste tolka sutterängen som våning, det skall avvägas vid bedömning om det är en lämplig tolkning.

Vidare, måste kommunen informera rågrannarna om bygglovet om det föjler OB? Detta sker inte normalt vid bygglov som följer D.P.
Det bästa är om du söker bygglov och grannen inte informeras, då missar grannen troligen att överklaga.
 
Grannar skall väl informeras om beslutade bygglov oavsett om planen följts eller ej, det är väl den stora skillnaden med senaste PBL? Iom. det så kan bygglovet vinna laga kraft.
 
Inte om bygglovet följer D.P då skall ingen grannhöran göras.
 
Nej inte grannehöran. Men enl. senaste PBL så skall grannarna informeras om att ett bygglovsbeslut har tagits, det gäller oavsett om kommunen anser att bygglovet följer detaljplanen eller ej.

Det finns alltså två informationstillfällen. Innan beslut tas om bygglov görs en grannehöran i de fall bygglovet strider mot planen, och då förväntas man som granne lämna ev. synpunkter på förslaget. Och när kommunen har fattat sitt beslut så måste de meddela berörda parter bla. så att grannar får en möjlighet att överklaga.

Problemet i gamla PBL, var bla. att grannar inte informerades om det fattade beslutet, en granne kunde då komma 10 år senare och hävda att han inte hade en aaaning om att huset som stått där färdigbyggt i 9 år hade bygglov. Och genom överklagan få lovet upphävt, och framtvinga rivning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.