Hej alla.

Det har blivit dags att installera larm i villan men när jag ändå är igång skulle jag vilja ha lite mer än bara ett gammalt hederligt larm. Jag vill tveklöst ha ett som inte är kopplat till en larmcentral, ser ingen större nytta med det. Har läst ett antal trådar här på Byggahus.se och även letat runt på en hel del sidor utan att riktigt hitta rätt. Det jag önskar är:

1. Central separerad från knappsatspanel
2. Trådlösa och/eller trådade rörelsedetektorer
3. Trådlösa och/eller trådade kameror
4. Trådlösa och/eller trådade röksensorer
5. Trådlösa magnetkontakter till dörr/fönster
6. Konfigurera/administrera via PC
7. App till iPhone/Android
8. Kommunicera via mail och GSM
9. Skalbart - kunna lägga till ytterligare enheter
10. Inget abonnemang (friköpt)
11. Skalskyddsfunktionalitet
12. Batteri för failover

Önskvärt är att i framtiden kunna koppla på passérsystemsfunktionalitet i form av motorlås/elbläckslås som öppnas med rfid-taggar. Även porttelefon kommer vara önskvärt förr eller senare.

Jag kommer förstås bygga allt själv och har egentligen inte speciellt bråttom. Är relativt tekniskt bevandrad och är inte rädd för knepig konfiguration/installation. Initial (naiv) budget är väl kring 10.000 SEK för att sedan i omgångar köpa till de olika komponenterna så att jag får allt jag nämnt ovan.

Ska även tilläggas att jag inte är så intresserad av hemautomation typ KNX/Z-wave. Behöver inte kunna styra lampor, ventilation etc, "bara" det jag skriver ovan.

Har administrerat Bewator/Entro på företag och det är nog där någonstans som min funktionalitetsönskelista tagit form. Förhoppningen är att det finns fler liknande system där man kan börja med lite mindre budget för att sedan köpa till i omgångar.

Tacksam för tips om var jag bör börja leta.

Mvh / Azkel
 
probeb skrev:
[länk]
Tack probeb, det där ser riktigt intressant ut!!
 
Jag kör själv SPC med tillhörande dörrcentral och rfid-läsare (Bewator) vid entrédörrarna. Fungerar riktigt bra. Skulle säga att det är det bästa larmet på marknaden just nu. Det enda i dina önskemål som inte går att uppfylla är möjligheten att kommunicera via mail.
 
Pewh skrev:
Jag kör själv SPC med tillhörande dörrcentral och rfid-läsare (Bewator) vid entrédörrarna. Fungerar riktigt bra. Skulle säga att det är det bästa larmet på marknaden just nu. Det enda i dina önskemål som inte går att uppfylla är möjligheten att kommunicera via mail.
Låter som att vi har en vinnare här i form av SPC, jag har en massa frågor till dig Pewh om du har lust att hjälpa det vill säga? Jag tar dem via PM dock för att inte spamma sönder tråden.

// Azkel
 
Spamma gärna sönder tråden! Jag vill också veta.
 
  • Gilla
llehs och 1 till
  • Laddar…
Ok Nyfniken, då spammar jag på här...

Hej Pewh.

Hoppas du har tid och lust att hjälpa mig lite på traven. Jag undrar lite hur ditt system ser ut idag? Vilka funktioner har du idag och har du planer på att lägga till mer/fler? Kör du en SPC4000? Får jag fråga var du köpte den och hur mycket den kostade?

Som jag förstår det är SPC4000 hjärnan/boxen och utifrån den lägger man på rfid-läsare, rörelsedeckare, kameror etc etc. Har jag förstått det korrekt?

Jag har fler frågor men tänkte börja här. smile.gif
 
Kan hoppa in och säga att jag har en SPC4320 med en knappsats med RFID.läsare (SPC-K421). Använder inte RFID just nu, men tänkte att OM jag vill det så finns möjligheten.
Kör trådade och trådlösa deckare, installerade den trådlösa mottagarenheten i centralen (går att köra en trådlös mottagare i knappsatsen också). Tittar man på Bewators hemsida så står det att vissa centralenheter kommer med SiWay-enheten (trådlösa mottagaren) inbyggd, men det stämmer bara på SPC4221 där den ingår men den saknar istället webserver så den går ju liksom bort :) (ser nu att det dessutom står att 4221 har webserver, men är ganska säker på att den inte har det)

Jag håller på att bygga ihop mitt system med en Z-wave controller så att lampor med mera kan styras på olika sätt beroende på vad som händer med larmet. Larma på = släcker lamporna, Larm utlöst = tänder allt osv osv

Har inte kopplat in några kameror än, men eftersom jag kommer att ha en Z-wave controller så får vi se hur ev. kameror ska kopplas senare!

Brandvarnare är på G också, inte installerat ännu dock ...

Är absolut ingen installatör, men det var inte speciellt svårt att konfigurera upp larmet! Höll till och med en liten kurs med min elektriker eftersom han hjälpte mig med den elektriska installationen av det ... :)
 
Redigerat:
  • Gilla
D_a_g_g
  • Laddar…
Vad är det för gränssnitt mellan Z-wave och SPC?
 
  • Gilla
probeb
  • Laddar…
Det är inte kopplat på annat sätt än att fyra styrbara utgångar från larmet går in i fyra ingångar i en Z-wave puck! Sedan körs olika scenarior beroende beroende på vilka utgångar som aktiveras!
 
Potentialfria utgångar?
 
Jag har kopplat serieporten på SPC-larmet till en raspberry-pi där jag har ett python-script som läser av status. Informationen skickas till hemautomations-pi:en där jag kör Domoticz.
 
Nyfniken skrev:
Potentialfria utgångar?
Vi har kopplat ett relä till var och en av de fyra utgångarna, till dessa kommer jag att koppla Z-wave pucken
 
KristoferL skrev:
Vi har kopplat ett relä till var och en av de fyra utgångarna, till dessa kommer jag att koppla Z-wave pucken
Hur många volt får du ut från larmet då?
 
Nyfniken skrev:
Hur många volt får du ut från larmet då?
Ingen aning! :) Allt jag vet är att reläna slår till när jag aktiverar portrarna, det räcker för mig ... Jag fick hjälp av min elektriker att sätta upp de fyra reläerna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.