Har en Siemens diskmaskin ca 7år gammal som efter program lämnar disken fuktig. Det kvarstår droppar på inredningen samt disken.


Min fråga är vad detta kan bero på? Det finns spolglans och salt i maskinen. Nästa fråga är om det är lönt att ringa en reparatör då det är en relativt gammal maskin? Eller hur länge håller en diskmaskin som körs 1-2ggr dagligen?
 
A
7år
Då är det troligen det sista sköljvattnet som värms upp för att värma disken
Blir disken varm?
Går den färdigt i programmet?
Plast gods brukar torka dåligt
Stengods bäst
 
Det finns (åtminstone i vissa fabrikat, t.ex. Cylinda) en sk. vaxmotor som öppnar "spjället" och släpper in luft när torkfläkten startar. De brukar kunna gå sönder. Principen i vaxmotorn är att när den får ström så sväller en vaxampull av värmen och en pinne åker ut och öppnar. När den kallnar åker den tillbaka. Den händige kan byta den, men det handlar ofta om nätspänning innanför locket så man bör veta vad man gör om man ska funktionsprova genom att ge vaxmotorn spänning. - Om det nu är den som är orsaken.
Om maskinen är fräsch så kan det vara lönt att laga. Annars är det ju trevligare med en ny.
 
Hör du om torkfläkten går?
I vår Electroluxmaskin så slutade fläkte plötsligt fungera varav det var mycket fukt kvar i maskinen.
Det visade sig att det satt en mkt enkel liten elmotor med en gummisnodd som driven till fläkten. Denna hade gått sönder. Gjorde en ny snodd och det har fungerat bra i några år nu.
Ganska enkel operation om det är liknande system på din maskin.
 
Det kan bli så i vissa maskiner, inget ovanligt.
Fläktar i gamla maskiner var ovanligt, tveksamt om du har sådan.
Öppna maskinen när den svalnat och låt det eftertorka med lite öppen lucka.
Speciellt plast har svårt att bli helt torrt då materialet inte blir uppvärmt på samma sätt.
 
Då är det kanske ändå dags att byta. Programmet går färdigt och om kommer jag ihåg rätt så blev disken riktigt varm för en tid sedan men inte nu. Den blev torr och varm direkt efter programslut innan. Känns som om något med värmen har pajat. Kan bli dyrt att reparera? Köpa ny?

Diskar ganska mycket plast, kanske värt att prova utan för att se om torkningen fungerar bättre.
 
Redigerat:
A
Kolla kretskortet för dåliga lödningar
 
Dra ut maskinen på golvet. Demontera vänster sidoplåt(gissar på två skruvar i vänster karm bakom vit list på chassit). Kontrollera om där är en vattenbehållare som är full med vatten. Den brukar iaf vara det. Om den inte är det så kan det vara nån av ventilerna som sitter på på sidan långt nere i saltbehållaren. Denna kan rosta fast.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.