Jag funderar på att köpa en stege som räcker upp till nock på gavlarna. Har 1,5plans med 38graders takvinkel & ca 7-7,5m upp till nock från marken. Hur lång stege bör man då minst ha? Vad skall man räkna med att ha för anliggningsvinkel på stegen så det är bekvämt & säkert?

Sen så finns det ju olika typer. 2 & 3-delade utskjutsstegar hisstegar. Vad bör man tänka på vid valet av dessa?
 
Tack! Den hade jag inte hittat när jag sökt.


"Ha en lagom vinkel på stegen, 75° är säkrast."

Då får man damma av mattekunskaperna :) En katet & två vinklar.... Blir trigonometri det där va?
 
Om jag nu räknar rätt, vilket inte är helt säkert. Då får jag fram att med 7,5m fasadhöjd & 75grader anliggningsvinkel, så skulle det bli att stegen behöver stå 2m ut från fasaden på marken, samt att stegenslängd (hypotenusan) blir 7,76m.
 
Jag slog till på en Wibe proffs-stege. Inget jag ångrar trots att det sved i plånkan. Se till att du tar en lite längre så du får lite överlapp i skarven, blir mycket stadigare så.
 
Jo jag har funderat på stege, & stegfot, med maxlängd kring 8,5m & fabrikat så som Scando, Wibe eller Skeppshult. Men man kanske bör välja en längre än så för att öka på stabiliteten?
 
Det borde räcka tycker jag. 8,5m blir nästan 0,75m överlapp och du kommer säkert inte att använda den på max så ofta..
 
Stegfot är ett måste på de höjderna. Kraften i sidled på fötterna är stor när man rör sig längst upp. Jag köpte en 9 meters proffsstege för några år sedan och har inte ångrat det en sekund. Däremot så är det bra att ha en mindre också eftersom den stora är väldigt tung att häva runt på.
 
Jag har ungefär samma förutsättningar, bor i ett 1.5-planshus som är ca 7.5 meter till nock och med taklutning på 40 grader. Jag har haft funderingar på att köpa en stege som tar mig hela vägen upp till nock sedan vi flyttade hit men det har inte blivit av. Kostnaden för en riktigt bra, stabil stege är delvis en orsak till det. Och bortsett från gavlarna på mitt hus klarar jag mig galant med 3 meter stege som dessutom är betydligt smidigare att kånka runt och förvara.

Jag har istället valt att hyra de gånger jag behövt en stege som når ända upp till nock. Första gången hyrde jag en 2-delad på 8-8.5m nånting men tyckte den flexade för mycket och kändes allmänt obehaglig att stå på. Så jag åkte tillbaka och fick tag i en rejäl 2x5m stege och den var betydligt mycket stabilare att arbeta från, mindre flex och kändes säkrare i allmänhet. Det kostar inte så mycket att hyra och eftersom jag inte behöver en så lång stege speciellt ofta kan jag ta krånglet med att åka till uthyraren.

Mitt råd är i alla fall att ta till lite extra på längden och absolut inte snåla i övrigt heller. Du vill garanterat inte stå och arbeta på något som känns som en trampolin när du är 5-6 meter upp i luften! Och som sagt, stegfot är ett måste!
 
Jag köpte en sådan här Skeppshult på Byggmax:
http://www.byggmax.com/sv-se/byggvaror/verktyg/stegar/stege-p27209
2395 kr är rena reapriset, en tusing under internetbutikerna. Jag köpte även stegfoten och den är utmärkt.
Har cirka 7 meter till nock och med minas 120 kg svajar den inte det minsta. Lite tung att hålla som allmänbrukstege dock.
 
Jag har också en sådan Skeppshultsstege från Byggmax. I mitt fall når den precis upp till nocken när den är utdragen men då är det bra svajigt. Väger själv inte så där värst mycket. Tycker det fungerar ändå, man får ha tungan rätt i mun så fort man ska upp på höga höjder. Att det svajar gör ju möjligen att man faktiskt tänker sig för mer än om det inte svajar. Hur som helst brukar jag fixera den i nederkant med spännband för att eliminera risken att den glider.
 
Denna långa stege kommer såklart inte bli använd så värst ofta. Förmodligen i det närmaste "aldrig". För det är ju inte dagligen man behöver upp till nock, men det är ju någon gång då & då för t.ex. inspektion, tvätt & målning av vindskivor. Hyra, visst, men jag värderar mer att ha grejor tillgängliga när de behövs. Har inte tid att leta upp något att hyra samt transport av det.

Väger ca62kg, så det är ju inte så värst mycket. Men det gör ju även att stegen inte får vara allt för tung när man ska resa den.

Jo jag har haft span på Skeppshultstegen hos Byggmax. Men har inte kollat in den i verkligheten. Bra prisläge.

Scando har väl kvalitativa produkter precis som Wibe.

Scando Pro
http://www.scando.se/produkter_db.asp?productId=112
Scando Solid
http://www.scando.se/produkter_db.asp?productId=98


Wibe Prof+
http://www.wibeladders.se/produkter...kjutsstegar/extra-bred-2-delad-utskjutsstege/
Wibe 8000
http://www.wibeladders.se/produkter/anliggande-stegar/utskjutsstegar/2-delad-utskjutsstege-8000/


Skeppshult Proffs
http://www.skeppshultstegen.se/sv/produkter/enkel-,-utskjut-kombistegar/utskjutsstege-proffs/
Skeppshult Standard (Byggmax-stegen)
http://www.skeppshultstegen.se/sv/produkter/enkel-,-utskjut-kombistegar/utskjutstege-standard/

Rekommendationer av ovanstående? Eller finns det något annat som är värt att ta en koll på?
 
En Scando SOLID kombi stege 8,5m borde ju funka.
10års garanti och stegfot på köpet.
Fördelen med en kombistege är ju att du även kan ställa den som ett "A" när du ska klippa eventuell häck, rensa hängrännor, måla fasad osv.
Sen får du ju två st enkelstegar också när du inte ska upp lika högt.
 
Japp, exakt den jag menar :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.