R
Men jag tänker att om man har folk hemma som ska hem på kvällen så vill man bara tända mekaniskt utanför dörren när de ska gå, sen släcker man med mekanisk brytare igen. Att jag vill ha den fjärrstyrd är för att jag vill att lamporna tänds när jag kör in med bilen då fjärrbrytaren kommer vara kopplad till en trådlös rörelsesensor från Nexa.
 
Ja man koppla den då som man SKA koppla den. Då kan du tända och släcka även med knappen.
 
R
Jo därav min tanke med att ställa frågan på forumet. Kan du använda min bild och visa hur det borde vara om man vill använda den såsom du skriver?
tack på förhand
 
Redigerat:
Koppla den enligt bild i inlägg #10 så kommer det att fungera.
 
R
Jo visst de är ett alternativ men grejen är att jag har dubbelbrytare och jag vill enbart att den ena knappen ska vara fjärrstyrd, den andra ska som vanligt bara vara mekanisk.
 
Se bara till att du har en dubbeltrapp så går det bra.

Nu kommer förstås elexperterna här att säga att man inte får göra så för då har du 230V på strömbrytarens andra sida och nexamottagaren på den andra men det är en annan sak.
 
Ah, jag har inte kopplat att kronbrytare har en gemensam fasanslutning... Lite googlande hittade den här tråden:

http://www.byggahus.se/forum/el/178887-dubbelbrytare-med-separata-faser.html

Du måste alltså byta till en dubbeltrapp istället för en kronbrytare.

Att Nexa-mottagarens styrtåtar hamnar nära 230 V lär ju inte göra nåt eftersom det enda det kan bli överslag till är Nexa-mottagarens nätspänningssida och där är det ju redan 230 V...
 
Roland112 skrev:
Jo visst de är ett alternativ men grejen är att jag har dubbelbrytare och jag vill enbart att den ena knappen ska vara fjärrstyrd, den andra ska som vanligt bara vara mekanisk.
Jag tycker att du ska en eloge för att du inte kopplade enligt #10, för det går som sagt inte när du har en kron- eller trappbrytare. Det måste vara en helt separat strömbrytare till Nexan, även om vi antytt att det skulle gå bra med en dubbeltrapp i detta fall då fel (överslag) i strömbrytaren inte kan spänningssätta någon klenspänningskrets.
http://www.byggahus.se/forum/el/219...dimmer-samt-vanlig-220v-taklampa.html?showAll
http://www.byggahus.se/forum/el/224035-galvanisk-separation-dubbeltrapp.html

Visst kan du även koppla enligt #14. Det får då nackdelen att lampan bara går att släcka om både strömbrytare och Nexa är frånslagna. Det uppfyller ju användningsexemplet i #16.
 
Min lösning hade nog varit att byta ut dubbelbrytaren mot en enkel (för den andra lampan som inte ska fjärrstyras), strunta i att använda de två extra sladdarna (bara tejpa ihop dem med eltejp) och sen sätta en sån här bredvid eller ovanför: http://www.jula.se/tradlos-vaggstrombrytare-408057

Men jag är lite osäker på hur det funkar med rörelsedetektor, den både tänder väl och släcker? Det blir lite konstigt då om man tänt med knappen inne och sen passerar nån rörelsedetektorn, för då tänder den igen (gör inget) och sen släcker den efter en stund (och det vill man kanske inte?).
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
R
jag kopplade enligt #14 men insåg att jag fått fel fjärrbrytare! Jag fick den som är med dimmerfunktion vilket är den jag använde förra helgen när jag satte in en trådlös brytare mot spotlights och dimmer. Får åka o köpa rätt imorgon igen, vi hörs då, tack så länge.
 
R
Nu har jag varit och bytt till en annan fjärrbrytare istället. Nämligen denna:
http://www.nexa.se/LCMR-1000-Relaemottagare.htm
Skillnaden med denna är att den har två markeringar för nollor (N) som den förra inte hade, den hade bara fas in och utgående fas till lampan, nollan kopplade man aldrig in i nexa dosan och någon sådan tåt har jag inte i vägguttaget som ni ser på bilden. Nollan går i de här fallet bara genom hålet som ni ser ner till vägguttaget nedanför antar jag.
Behöver jag kapa nollan och dra en tåt från den till Nexa brytaren för att få det att funka eller
vad?
För att förstå den mekaniska brytaren. Fas kommer in längst ned, ovanpå finns en brun och vit tråd till respektive lampa på utsidan. Sen satte jag in en svart kabel från fas till L på Nexan och från Nexans X tecken till brun kabel (lampa).
bild (2).JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Ja du måste ha en nolla till denna mottagare. Och lyckligtvis verkar du har det i dosan också om du kan bekräfta att den blå är en nolla.

För övrigt har du kopplat rätt i pucken. (y)
 
R
hmm ok går ner och pular vidare :D
 
Tyvärr ser den blå ut att vara lite kort, ingen "sling" i dosan, så du kanske måste dra i en ny ned till uttaget.
 
Ja, det bästa är väl att inte klippa den utan dra en ny från uttaget ("rätt" är väl att dra från centralen iofs). Klipper man den får man ju ytterligare ett ställe där det kan bli glapp på väg till uttaget.

Vi har samma situation i alla dosor här hemma märkte jag när jag skulle börja sätta in fjärrströmbrytare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.