Det låter som att du måste välja mellan komfort och ekonomi. Elementen ensamma har med all säkerhet inga problem att hålla en jämn temperatur utan att du behöver justera dem. Det är värmepumpen som har problem med det. Värmen flyttar sig dåligt mellan rummen. Därav den stora skillnaden i temperatur mellan hall och övriga rum. Den skillnaden är även beroende av hur kallt det är ute och hur mycket solen skiner.
 
Någon som hade räknat på bäst effekt och kostnad för luftvärmepumpen ansåg att de ska stå på 24 grader i värmeläge och fläkten på högsta läge, luftriktning rakt ut för bästa spridning i huset. Nu stämmer detta inte rakt av utan de flesta anpassar sina efter eget behov som varmare golv, trapphus, tystare plats och läge etc.
Förstår inte det där med en termostat i varje rum. Det räcker med en vanlig termostat för att mäta tempen. Har du elektronisk termostat på elementen så behöver du inte skaffa en rumstermostat som reglerar elementen som kostar ganska mycket. Det brukar rekommenderas till hus med elvärme vid energibesiktning.

Jag tycker inte att du ska ha elementen så lågt som 16 (18-20) i stora rummet där det förmodligen är flera fönster. Solen värmer upp på dagen och när solen går ner och det blir kallare ute får du stor tempvariation. Elementen går inte på kvällen då du behöver hjälpvärmen. Lär dig mer om dina element. Är det verkligen elektronisk termostat vilket det förmodligen är eftersom du har nattsänkning. Vissa element nattsänker 4-5 grader i 5 timmar när du har ställt den i det läget. Andra nattsänker 4-5 grader så länge knappen är intryckt. Har du en fungerande bimetall termostat så är felmarginalen på 2 grader. Är den sliten så är felmarginalen på upp till 4-6 grader. En elektronisk har felmarginal på 0.2-1 grad beroende på modellens kvalité. Har du konvektorplåt på elementen ger de bättre effekt. Eller plåtelement där luften kan strömma igenom.

Att höja till 30 grader när det är kallt ute och när värmepumpen ger sämst effekt rimmar illa. Pumpen är bara en komplettering till ditt värmebehov. De ger oftast bara 25-40% besparing av värmebehovet.
 
Redigerat:
  • Gilla
Freia08
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.